Το θέμα του debate, καθώς και το ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της εσωκομματικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι τρεις υποψήφιοι εμφανίζονται θετικοί σε μία χαλαρή δημόσια συζήτηση, δηλαδή σε ένα debate, προκειμένου να αναδείξουν τις προτάσεις τους και το όραμά τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε αυτό το θέμα ανέφερε ότι «θεωρώ πως δεν είμαστε αντίπαλοι».

Ανέφερε μάλιστα ότι και στη συνάντηση που θα γίνει με τους άλλους τρεις συνυποψήφιούς του θα επιδιώξει η αντιπαράθεση να γίνει πάνω σε θεματικές, γιατί -όπως είπε- «απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν».

Παράλληλα ωστόσο έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το ποιοι θα πρέπει να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου. Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς λένε ότι είναι θετικοί στο να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλαδή έχει γίνει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αρνητικός -αν και όπως είπε μπορεί και να τον συνέφερε μία πιο ανοιχτή διαδικασία- επισημαίνοντας ότι «δεοντολογικά το πιο έντιμο, το πιο σωστό είναι να είναι η ίδια διαδικασία που ήταν στην εκλογή του Αλέξη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα αιτία της ήττας, λέγοντας πως πρέπει να γίνει διεξοδική προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ευθυγράμμισής του με τις αποφάσεις του συνεδρίου στην περίπτωση που εκλεγεί, σχολίασε: «Αυτό σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων».

Εμφανώς απολογιστικός, πρόσθεσε ότι και αυτός, όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν καταλάβει τη στροφή της κοινωνίας προς τη σταθερότητα και τον «έζωσαν τα φίδια» μόνο μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Στις αιτίες της εκλογικής ήττας αναφέρθηκε και ο Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «χάσαμε σχεδόν τη μισή μας εκλογική δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματος, τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά, τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Το μείζον ζήτημα είναι πώς προσεγγίζεις αυτόν τον κόσμο ξανά».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο δικό του στίγμα και πώς θα το περάσει στην κοινωνία, τόνισε ότι αυτό θα γίνει «με την ποιότητα της συζήτησης και τις παρεμβάσεις που θα έχουμε». Μάλιστα, πρότεινε εσωκομματική συζήτηση για θεματικές, όπως η υγεία, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη, ο πολιτισμός, η εργασιακή επισφάλεια και τα γυναικεία θέματα.

Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνει περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις, ενώ -αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών- είπε πως «οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την Αριστερά, αλλά και η Αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται να κάνεις συμμαχίες». Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική των συμμαχιών, έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για τη φύση, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κεντρώους του Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάρης επεσήμανε ότι όποιες «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας είναι καλοδεχούμενες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ενημερώνει διαρκώς τα κόμματα για τις ενέργειές του, καθώς κανείς δεν γνωρίζει προς τα πού πηγαίνει η συζήτηση. Τάχθηκε ακόμα υπέρ της ικανοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών και της «ισορροπίας των αμυντικών δαπανών και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., ανέφερε πως ήταν «συλλογική απόφαση» και «κατά κάποιον τρόπο κρίθηκε το 2019 που πήραμε 31,5%», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι τεχνικά λάθος» να ισχυρίζονται κάποιοι ότι μπορούσε να μοιράσει στην πραγματική οικονομία τα 7 από τα 37 δισ. ευρώ. «Ή τα 7 θα ήταν δαπάνες ή θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή από το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπερφορολόγηση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν μόνο τρεις έντιμες απαντήσεις», περιγράφοντας ότι «αν δεν θα αυξάνανε τους φόρους, θα μειώνανε ακόμη περισσότερο συντάξεις και μισθούς». «Δεύτερη επιλογή είναι αυτό που κάναμε εμείς», σημείωσε, και «τρίτη επιλογή ήταν κάποιοι άλλοι φόροι» δήλωσε, λέγοντας πως το ΔΝΤ έλεγε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια που ήταν στο 23%.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική και χωρίς να είναι επικριτικός εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι από την περίοδο της περσινής ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καλέσει σε διάλογο τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα με ορίζοντα ένα μήνα και αν δεν ανταποκρινόταν, τότε θα έπρεπε να ζητήσουν αυτοδυναμία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/7