«Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στη διευρυμένη συναίνεση των κομμάτων που συγκέντρωσε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με βάση τις θέσεις που εξέφρασαν τα κόμματα, τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν το 2019 ψηφίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ενστάσεις, που έφτασαν μάλιστα μέχρι και στο σημείο να γίνεται λόγος για αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ -που απέφυγε να δηλώσει ότι καταψηφίζει- και το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφύλαξη και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί περισσότερο το ισχύον καθεστώς με τους περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο κατά την ψήφισή του τη Δευτέρα μπορεί να λάβει στην Ολομέλεια ακόμα και 220 ψήφους.


Ιστορική ευκαιρία

Κατά την τοποθέτησή της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε ότι «προσπάθειά μας είναι να κάνουμε το άλμα όλοι μαζί, επαναφέροντας τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών εκλογικού σώματος».

Η κυρία Κεραμέως πρόσθεσε ότι «έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο άλμα, να καταργήσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση δικαιώματος ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Επιδιώκουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Η κυρία Κεραμέως εξήγησε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία επιχειρεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν.

«Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοθέτημα αυτό. Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε έπειτα από 48 χρόνια συζητήσεων. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού Ελληνισμό: θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς», σημείωσε.

Σχολιάζοντας το σύνολο των αρχικών τοποθετήσεων των κομμάτων, σημείωσε ότι «έχουν ταχθεί θετικά πέντε κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών».


Επιφυλάξεις

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εξέφρασε επιφυλάξεις και προειδοποίησε περί «κινδύνου για τη Δημοκρατία», εκτιμώντας πως, λόγω του ότι το δικαίωμα στην ιθαγένεια δίνεται βάσει καταγωγής, υπάρχει κίνδυνος αλόγιστης χρήσης της νέας ρύθμισης.

Μάλιστα εκτίμησε, ακριβώς επειδή είναι άγνωστο σε πόσους θα δοθεί η δυνατότητα από τον νόμο να ψηφίσουν, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθεί αλόγιστα το εκλογικό σώμα και να καταστεί ισοβαρές το εκτός με το εντός Ελλάδας.

Δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του θα επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει το 2021.

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής, στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο κ. Δουδωνής ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο και επιχείρησε να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του, λέγοντας: «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή τον εκλογικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας και η διευκόλυνση είναι μια τέτοια αρχή. Δεν ψηφίζουμε επειδή θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί, ίσα ίσα ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα και ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών».


Κατάργηση κριτηρίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί κάθε κριτήριο από αυτά που είχαν τεθεί το 2021, επισημαίνοντας ότι «άλλο ζήτημα να μιλήσουμε για βελτιώσεις στον νόμο και άλλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο και μπορεί να περιλαμβάνει ψηφοφόρους με κανέναν δεσμό με την Ελλάδα».

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε», δήλωσε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Πέτρος Αποστολάκης, επισήμανε: «Η επιδίωξη της άρσης κάθε υφιστάμενου κωλύματος υπηρετεί το πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη».

«Η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στον λαιμό στα κόμματα, να ψηφίσουν μια ρύθμιση που πάσχει και μεταβάλλει την εκλογική διαδικασία και είναι αβέβαιο πότε θα πρέπει να τροποποιηθεί», είπε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση και δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται.

«Υποστηρίζουμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι ενδυναμώνει πολιτικά μια ολόκληρη γενιά που μετανάστευσε σε τεράστιους αριθμούς», είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας.