Τα τεχνικά θέματα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν χθες στην Κουμουνδούρου οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας είναι θετικοί στην πρόταση του Νίκου Παππά για τη διεξαγωγή debate στην ΕΡΤ, προκειμένου μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδειχθούν οι θέσεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.

Ακόμα συμφωνήθηκε να υπάρξει από τον ΣΥΡΙΖΑ καμπάνια για την εκλογική διαδικασία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει κινητοποίηση των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα.

Διαφωνία έχει καταγραφεί στο ποιοι τελικά μπορούν να ψηφίσουν, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά να ζητούν στη διαδικασία αυτή να μπορούν να εμπλακούν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «το ποιοι ψηφίζουν λύνεται στο συνέδριο. Σήμερα οι διαδικασίες οφείλουν να είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτή η άποψη δεν προκύπτει από μια ιδιοτελή στάση, αλλά πρόκειται για ένα αξιακό θέμα, για την αίσθηση του δίκαιου».

Ενώ σε ό,τι αφορά το debate ανέφερε ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι. Ούτε στους δημοσιογράφους τούς αρέσει το debate όπως γίνεται. Εδώ δεν πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους, αλλά για ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί. Πρέπει να έχει μια άλλη μορφή, που να επιτρέπει τον διάλογο, να ακουστούν οι προτάσεις που αφορούν, για παράδειγμα, τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Είναι μεταξύ ανθρώπων που έχουν αποχρώσεις και διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά έχουν συνεργαστεί και θα συνεργαστούν και στο μέλλον».

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε ότι «ο στόχος είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικός, αποτελεσματικός, βασισμένος σε δομές, για να ασκήσει σήμερα δημιουργική αντιπολίτευση και να περάσει σε τροχιά διακυβέρνησης στο εγγύς μέλλον».

Πρόσθεσε πως «κοινός μας σκοπός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκφράσει τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από τη διακυβέρνηση της ΝΔ -η οποία θέλει μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών- και να του δώσει προοπτική με έναν βιώσιμο και ρεαλιστικό τρόπο».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «το δίλημμα είναι πώς θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο να εκφράσει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους, να συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους».

Επεσήμανε, ακόμα, ότι «πρέπει να δουλεύουμε ως ένα κόμμα των δομών και όχι ένα κόμμα των προσώπων. Να είμαστε οργανωμένοι με συγκεκριμένες δομές και σχηματισμούς, όπου θα μπορεί ο καθένας με τη δική του ικανότητα και ειδική γνώση να εισφέρει. Αυτή η μεθοδικότητα πρέπει να υπάρχει για να είμαστε αποτελεσματικοί».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε να επιθυμεί να μαζέψει τις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων, όταν σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι αντί για 37, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει αφήσει 30 δισεκατομμύρια και να μην είχε υπερφορολογήσει τους πολίτες.

«Και εγώ και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουμε υπάρξει υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα και έχουμε θητεύσει, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στη στενή επιτελική ομάδα, η οποία διαχειρίστηκε την κατάσταση κατά την περίοδο 2019-2023. Κανένας μας δεν είναι από παρθενογένεση. Είμαστε στα ηγετικά κλιμάκια για χρόνια και ως εκ τούτου κάθε κριτική για τα πεπραγμένα μας, που διατυπώνεται δημόσια, πρέπει να θεμελιώνεται ως συλλογική αυτοκριτική. Το γεγονός ότι ουδείς εκ των υποψηφίων μπορεί να ισχυριστεί ή να πει ότι είναι το εντελώς καινούργιο στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία συνθήκη η οποία επιτρέπει την ψύχραιμη συζήτηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ευρύ και πιο συμμετοχικό. Δυστυχώς, από το 2019 βάλαμε ένα φρένο στη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού. Και για αντικειμενικούς και για υποκειμενικούς λόγους. Είχαμε δισταγμούς και κάποιες φοβίες, οι οποίες εκφράστηκαν, και κάποιες ισορροπίες, οι οποίες αποδείχθηκε ότι δεν ήταν προτιμότερες από τις καθαρές αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή