Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Όοσν αφορά την οδηγία για παύση εργασιών 12 με 5 λόγω καύσωνα, δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που είχαμε τις προβλέψεις για μεγάλο καύσωνα, βγήκε υπουργική απόφαση που ορίζει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, προληπτικά μέτρα, αλλά και μέτρα ατομικής προστασίας, για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τον καύσωνα, και φυσικά η ανεξάρτητη αρχή της επιθεώρησης εργασίας έχει εντατικοποιήσει και κάνει και εύστοχους ελέγχους, προκειμένου να μην υπάρχουν ακραία φαινόμενα.

Φυσικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, αν υπάρχουν τέτοιου είδους γεγονότα. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και δεν είχαμε ακραία γεγονότα και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος και από τον καύσωνα, αλλά και από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Για παράδειγμα, χθες κάναμε έκκληση στους εργοδότες και στις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ του Βόλου, για να προστατευτούν από την πυρκαγιά και από τη δυσοσμία. Δεν θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και να είμαστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρεμβαίνουμε».

«Χθες καταθέσαμε σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών δύο άρθρα και μάλιστα το ένα εξ αυτών προβλέπει ότι σε περιοχές όπου οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ή έχουν ζημία τέτοια που δεν μπορούν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι να εργαστούν στους εργασιακούς τους χώρους, τότε αυτοί οι εργοδότες μπορούν να βγάλουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουν αποζημίωση ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι. Δηλαδή να αποζημιώσει το κράτος τους εργαζόμενους αυτούς με €534 για τρεις μήνες. Αυτό το ποσό θα είναι και αφορολόγητο και ανεκχώρητο και ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται αν έχουν χρέη είτε σε ΕΦΚΑ είτε σε τράπεζες. Θα ισχύει ακόμα και για εργαζόμενους που μπορεί να είχαν προσληφθεί μία μέρα πριν από την πυρκαγιά, άρα είναι μια πρόβλεψη του Υπουργείου Εργασίας που στο χθεσινό νομοσχέδιο ψηφίστηκε», συμπλήρωσε.

Με αφορμή την ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, ο κ. Σπανάκης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα ό,τι δεσμεύτηκε προεκλογικά, άρα και τη στάση τη δική μας, αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης ας τις κρίνει ο κόσμος».

Ακόμα, όσον αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ανέφερε: «Έχουμε δύο ασκήσεις μεγάλες να λύσουμε στο υπουργείο, η πρώτη έχει να κάνει με εκείνους που έχουν οφειλές άνω των 20.000 στον ΕΦΚΑ και που δεν μπορούν να πληρώσουν το ποσό εκείνο ώστε να πέσουν κάτω από τις 20.000 για να βγουν στη σύνταξη. Μέσα σε αυτούς τους ασφαλισμένους είναι πάρα πολλοί που είτε ένα πρόβλημα υγείας είτε μια στραβοτιμονιά τούς οδήγησε στο να μην μπορούν να πληρώσουν. Όμως αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρώσει 25-30 χρόνια ασφάλιστρα. Υπάρχει εδώ μια άσκηση η οποία θα λυθεί στο τέλος. Είναι να δώσουμε τη δυνατότητα με κάποιες δικλίδες ασφαλείας για εκείνους που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να βγουν στη σύνταξη να μπορούν να βγουν.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που εξετάζονται, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και με παραδείγματα. Άρα αυτοί οι οποίοι οφείλουν πάνω από 20.000 γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας με δικλίδες ασφαλείας ώστε να μπορούν να βγουν στη σύνταξη, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση όταν θα είμαστε έτοιμοι. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε τους συνταξιούχους που θέλουν να εργαστούν και που τους κόβεται το 30%, αυτό το ποσοστό ήταν κάποτε 60%. Όταν ανέλαβε το τιμόνι ο Κυρ. Μητσοτάκης το κάναμε 30%, τώρα αυτό το μηδενίζουμε.

Τώρα είναι οι συνθήκες που μπορούμε να το κάνουμε, γιατί όταν παραλάβαμε την ανεργία ήταν στο 17%, τώρα είναι κάτω από 11% και στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει κάτω από 8%, άρα εμείς λέμε ότι συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν θα τους συμφέρει και υπάρχει και ανάγκη στην αγορά».