Ενταση και προβληματισμός επικρατούν στα μέλη και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρακολουθούν την ηγετική ομάδα του κόμματός τους να αναλώνεται σε παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών μέσα στο κόμμα και όχι σε μια ουσιαστική και δυναμική αντιπολίτευση. Η αίσθηση αυτή υπάρχει στη μεγάλη πλειονότητα των μελών αλλά και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι παροικούντες την Κουμουνδούρου χρειάστηκαν είκοσι πέντε ημέρες για να αποφασίσουν το θέμα του υποψήφιου δημάρχου της Αθήνας, σε μια συγκυρία όπου διάφορες «αρρυθμίες» είχαν φέρει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

9
Ακόμα, η συνεδρίαση της Π.Γ. της προηγούμενης Πέμπτης επιβεβαίωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο και δεδομένο, αφού οι τάσεις πλέον δεν λειτουργούν ομαδικά ούτε με τη λογική που επικρατούσε την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα. Η σύγκρουση που υπήρξε ανάμεσα στον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Νίκο Φίλη επιβεβαίωσε απλώς ότι η εκλογική μάχη που θα δοθεί για το πρόσωπο του νέου προέδρου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι ακόμη δεν είναι πλήρως ορατοί. Και προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας, αλλά το να μην «πάρει κεφάλι» στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου καμία τάση ή κάποιος υποψήφιος πρόεδρος.

Η αγωνία έχει να κάνει κυρίως με την υποψήφια πρόεδρο Εφη Αχτσιόγλου και τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τελικά πήρε το «χρίσμα» για να είναι υποψήφιος δήμαρχος μέσα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, όπου «κονταροχτυπήθηκε» με τον Νίκο Φίλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Πασοκογενείς εμφανίστηκαν να στηρίζουν τον Νίκο Φίλη, με τον οποίο τους χωρίζει ιδεολογική άβυσσος, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή θεώρησαν ότι κανείς από τους υποψήφιους προέδρους δεν θα πρέπει να πάρει το απόλυτο προβάδισμα.

Ακόμα αν και όλοι έλεγαν ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης θα ήταν μια καλή επιλογή για να αντιμετωπίσει πολιτικά και αυτοδιοικητικά τον Κώστα Μπακογιάννη, η υποψηφιότητά του βρήκε σοβαρά προσκόμματα και τέθηκε στη «βάσανο» της ψηφοφορίας. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε περισσότερες από πενήντα ώρες συνολικά για να καταλήξει στο ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί εκ νέου ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς για το εάν ενδιαφερόταν για τον Δήμο της Αθήνας. Τελικά, βρέθηκε εκτός μέσα από την ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη, καθώς, όπως φάνηκε, η υποψηφιότητά του τέθηκε για τα μάτια του κόσμου και όχι γιατί όσοι επανέφεραν το όνομά του στο τραπέζι πίστευαν ότι θα έκανε τη διαφορά σε αυτή τη διαδικασία.

Σε παιχνίδια συσχετισμών μέσα στην Κουμουνδούρου και όχι σε μια ουσιαστική αντιπολίτευση αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα σχόλια μελών και κομματικών στελεχών


Οι πληροφορίες λένε ότι σε όλες τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε ένταση μεταξύ των εκφραστών των διαφόρων τάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις τα στελέχη της «Ομπρέλας» διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θέλησαν να συναινέσουν με την άποψη του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά δεν μπορεί να είναι υπό συζήτηση από τη στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν και ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Ιδεολογική ορθότητα

Η «Ομπρέλα», τα στελέχη δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τη συγκεκριμένη στιγμή θεωρούν ότι μπορούν να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιδεολογική ορθότητα, καθώς πλέον στο πλάνο δεν υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης, έβαλε στο τραπέζι το πρόσωπο του Νίκου Φίλη, θέλοντας έτσι να δείξει ότι θα πρέπει να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή κομματική υποψηφιότητα. Εκ του αποτελέσματος, ο πρώην υπουργός Παιδείας αποδείχθηκε πολύ «σκληρός παίκτης», καθώς έχασε από τον Κώστα Ζαχαριάδη μόνο με δύο ψήφους διαφορά.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Οπως λένε, ωστόσο, στελέχη που δεν εμπλέκονται στις τάσεις και αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος, όλα αυτά θα είχαν μικρή σημασία αν δεν υπήρχαν η Αγχίαλος, η αποπομπή Μηταράκη και το βαρύ ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη την ημέρα του τριήμερου πένθους για τους πιλότους του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο. Και μπορεί ο χορός αυτός να ήταν τελικά ο μοιραίος για τον περιφερειάρχη Αττικής, αφού εκ του αποτελέσματος τον πλήρωσε ακριβά, οι εντυπώσεις όμως που άφησε η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε απογοήτευση, αφού στην πραγματικότητα αρκέστηκε σε κάποιες ανακοινώσεις και δηλώσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι οργανώσεις και οι Νομαρχιακές του κόμματος βράζουν, καθώς βλέπουν την ηγετική ομάδα που έχει αναλάβει να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα να ασχολείται με θέματα και ζητήματα που αφορούν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και να χάνει ευκαιρίες να προβάλλει ενστάσεις και να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη και στελέχη εκφράζουν την οργή τους, ενώ οι αναφορές στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα πληθαίνουν όλο και περισσότερο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/7