Τη μάχη της… ξαπλώστρας δίνουν στις παραλίες της Ελλάδας οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέλη, στελέχη και ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διακοπές, μακριά από τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Αφού, λοιπόν, δεν μπορούν οι ψηφοφόροι να βρεθούν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι πρόεδροι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι κοντά τους. Και αυτό γιατί πρόθεση όλων των υποψήφιων στελεχών είναι οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν ένα πολιτικό γεγονός που θα λειτουργήσει ως αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το διαρκές συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα εξελιχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει την εκλογική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει στις 10 του επόμενου μήνα και γι’ αυτό αναμένεται να ξεκινήσει και καμπάνια με βασικό σύνθημα «10 Σεπτεμβρίου συμμετέχω, το αύριο ξεκινά από εμάς». Το σύνθημα αυτό έχει ως βασική επιδίωξη να στείλει μήνυμα σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καλούνται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Οπως βέβαια γίνεται φανερό από το χρονοδιάγραμμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε βαθιά εσωστρέφεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι ακόμη και τις ημέρες της ισχύος του η επιρροή του στην Αυτοδιοίκηση υπήρξε απολύτως περιορισμένη, η μάχη για τις εκλογές του Οκτωβρίου θα δοθεί μάλλον... από τις ξαπλώστρες του καλοκαιριού.

Το διαρκές συνέδριο θα είναι υβριδικό. Δηλαδή, οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί στο 3ο Συνέδριο του 2022 θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης. Ακόμα, θα εγκρίνει τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους μέσα στο κόμμα. Το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον και την επόμενη ημέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η Εφη Αχτσιόγλου, που μπήκε πρώτη σε αυτήν τη μάχη, κάνει αυτές τις ημέρες μια μικρή ανάπαυλα για διακοπές, έχοντας ανά χείρας το βιβλίο του διάσημου Ιταλού ψυχαναλυτή Μάσιμο Ρεκαλκάτι «Κράτα το φιλί», καθώς μέσα από αυτό φαίνεται ότι η βουλευτής της Δυτικής Αττικής θα επιχειρήσει να καταλάβει κάποιες αντιδράσεις που έχουν οι σύντροφοί της. Και αυτό γιατί η Εφη Αχτσιόγλου, από απόλυτο φαβορί της εκλογικής διαδικασίας, έχει βρεθεί σήμερα να δέχεται τα πυρά των συντρόφων της ακόμα και με σεξιστικές αναφορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και όταν έκανε τη δήλωση υπεράσπισης της Ρένας Δούρου μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου που αθώωνε την πρώην περιφερειάρχη, υπήρξαν δημοσιεύματα από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε άλλους υποψηφίους, τα οποία όχι μόνο αμφισβήτησαν τις προθέσεις της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά θεώρησαν ότι στην πραγματικότητα άφηνε αιχμές εναντίον της. Παράλληλα, 26 γυναίκες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους παρεμβαίνουν στις σεξιστικές επιθέσεις που δέχεται η υποψήφια για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η εσωκομματική διαδικασία «έγινε αφορμή για να εκφραστεί για άλλη μία φορά ο σεξισμός που χαρακτηρίζει την πολιτική και τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα».

Η ανακοίνωση αυτή βγήκε καθώς -μεταξύ άλλων- μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε στο Διαδίκτυο σκίτσο με την Εφη Αχτσιόγλου να βάφει τα νύχια της και να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είχε, ωστόσο, ότι απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία στελεχών που στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου βρέθηκαν γυναικεία στελέχη που στηρίζουν άλλους υποψηφίους, και κυρίως τον Νίκο Παππά.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κεφαλλονιά, όπου συζήτησε θέματα που αφορούν την ακρίβεια που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση του 2019. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανέφερε ότι είναι υπέρ μιας συλλογικής ηγεσίας, αλλά και του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, έτσι ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «είναι μείζον ζήτημα, από τις θέσεις τις δικές μας, τις αριστερές, τις προοδευτικές, τις δημοκρατικές θέσεις, να πείσουμε ξανά κομμάτια της μεσαίας τάξης, αλλά και κομμάτια των κεντρώων, κεντροαριστερών, προοδευτικών ψηφοφόρων, ότι το προοδευτικό μας πρόγραμμα είναι το καλύτερο για την Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια διαδικασία η οποία αφορά την κοινωνία. Δεν είναι απλώς μια εσωκομματική διαδικασία».

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόνισε ότι «πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η οικονομία και η ελληνική κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός», ενώ τόνισε ότι διεκδικεί την προεδρία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει πορεία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 12/08