Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση του δημόσιου τομέα με 16.000 μόνιμους υπαλλήλους το 2024, πάντα τηρώντας απαραβίαστο τον κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι στο υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο για τον επόμενο χρόνο. Ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα προχωρήσει σε στοχευμένες προσλήψεις. «Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε, αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του Δημοσίου. Θέλουμε ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό», τόνισε η Κεραμέως.

Tη «μερίδα του λέοντος» στις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν το 2024 θα την έχει ο κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και σε όλες τις ειδικότητες που σήμερα εμφανίζουν υποστελέχωση. Το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει αυτό το διάστημα τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους τομείς. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν μέρος της μελέτης που θα παρουσιάσει η υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου. Η υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα γίνεται με βάση τη στοχοθεσία που θα έχει κάθε τμήμα και κάθε δημόσιος υπάλληλος και με αυτά τα κριτήρια θα επιβραβεύονται οικονομικά οι παραγωγικοί υπάλληλοι. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει το Δημόσιο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία. Θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημόσιους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας. Έπειτα από 42 χρόνια ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση των 170.000 εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων, και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας». Για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους υπάρχει ιεραρχική αξιολόγηση από προϊσταμένους και ούτω καθεξής, το οποίο είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 30/8