Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για το προσωπικό του success story στις ΗΠΑ, τη θέση που τον περίμενε στον Λευκό Οίκο μετά τη συνεργασία του με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και για την άποψη του σχετικά με το brain drain, έδινε από το 2015 το φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο που εξασφάλισε το parapolitika.gr από εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε πριν από 8 χρόνια, το 2015, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναφερθεί για τα χρόνια που πέρασε στο Κολλέγιο Αθηνών, τις σπουδές που ακολούθησαν στις ΗΠΑ και έδινε την δική του οπτική για το πώς νέοι και νέες από την Ελλάδα μπορούν να φροντίσουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη στο εξωτερικό.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι μέχρι την 1η Λυκείου φοιτούσε στο Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε στο Phillips Academy. Ακολούθησαν οι σπουδές του στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania, ενώ ειδικεύτηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς σχέσεις.

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν σε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες, την Goldman Sachs. Ένα βήμα, που – όπως ο ίδιος περιέγραφε – ήρθε σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά εργασίας. «Ήμουν με την Goldman Sachs για πέντε χρόνια και κατά την διάρκεια της παρουσίας μου στην Goldman Sachs ήταν όταν άρχισε και η κρίση. Το 2009 ήταν, όταν αποφοίτησα. Tότε άρχισε, ήταν στη μέση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτυχε η Goldman Sachs να κρατήσει την προσφορά που μου είχε δώσει. Για μερικούς μήνες δεν ξέραμε τι θα γινόταν» είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του το 2015.

Εκείνη την περίοδο είχε εργασθεί και στο επιτελείου του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. «Για την ακρίβεια είχα δουλέψει για τον Τζον Μπάιντεν, μερικούς μήνες πριν από αυτό και τελικά ήξερα ότι θα υπήρχε θέση στον Λευκό Οίκο, αλλά όχι θέση στην Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Τελικά διατήρησαν την οικονομία, όπως ήτανε», όπως είχε πει ο κ. Κασσελάκης.

«Πάρα πολλά παιδιά τα οποία ήταν μαζί μου στο Πανεπιστήμιο, είχαν ένα τεράστιο πρόβλημα εκείνη τη χρονιά, γιατί ήταν εξαιρετικά ικανά και κανονικά θα είχαν 3-4 προσφορές από εταιρείες, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τίποτε. Άρα, ήταν μια πολύ περίεργη κατάσταση. Τελος πάντων, έκτοτε ανέκαμψε η οικονομία. Μερικοί όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή έχει την καλύτερη οικονομία στον ανεπτυγμένο κόσμο, το οποίο έχει ενδιαφέρον. Αλλά από το 2009 και μετά η δικιά μας πατρίδα εδώ πέρα έχει αλλάξει πορεία. Και έτσι λοιπόν, εγώ ήμουν στην Αμερική και μπόρεσα να δω από δύο πλευρές, και από τους φίλους στο Κολλέγιο Αθηνών -από το γυμνάσιο και πιο πριν- που ήθελαν να πάνε στο εξωτερικό και παρατηρούσα από τις αιτήσεις τους δύο καίρια ζητήματα. Το πρώτο είναι ένα δομικό ζήτημα, το ότι δεν ήξεραν ακριβώς πώς να προσεγγίζουν ακριβώς την διαδικασία της αίτησης. Και το δεύτερο ήταν ένα γλωσσικό ζήτημα. Όταν γράφεις ένα εισαγωγικό σημείωμα και έχεις δύο γραμματικά λάθη στις δύο πρώτες προτάσεις, προφανώς η πρώτη εντύπωση που κάνεις δεν είναι και η καλύτερη. Ειδικά, να το κάνεις αυτό για απασχόληση, για δουλειά» πρόσθεσε.

Η συνεργασία με τον «Εθνικό Κήρυκα» και η έμπνευση του CV

 «Όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη με την Goldman Sachs, είχα και μια ακόμα απασχόληση με τον “Εθνικό Κήρυκα”, την εφημερίδα εκεί πέρα της ομογένειας, και μπόρεσα να δω την καλή βούληση που είχε η κοινότητα στην Αμερική να ενισχύσει την Ελλάδα. Και δεν ήταν μόνο ενίσχυση οικονομική, αλλά επίσης και ενίσχυση με παροχή όποιας βοήθειας μπορούσε να υπάρχει» έλεγε.

Το CV from Greece

«Για αυτό το λόγο δημιούργησα το CV for Greece, από το οποίο ένας νέος – ένας νέος Έλληνας – είτε βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλει να πάει στο εξωτερικό, είτε είναι ήδη στο εξωτερικό και θέλει να σταθεί στα πόδια του, να πάει καλύτερα εκεί πέρα, μπορεί να λάβει βοήθεια από ένα άτομο του τομέα του, ο οποίος γνωρίζει πώς ακριβώς δουλεύουν τα πράγματα που γνωρίζει και την γλώσσα, με μόνο αντάλλαγμα να έχει συνεισφέρει πρώτα σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό εδώ στην Ελλάδα. Είτε κάνοντας μια δωρεά, είτε ως εθελοντής για μία και μόνο μέρα. Η ιδέα είναι δηλαδή βοηθάς τη χώρα σου και το έθνος, γιατί το έθνος είναι μεγαλύτερο από την χώρα, και άλλοι που είναι Αγγλοσάξονες Αμερικανοί και που είναι τελείως ξένοι από την χώρα, και καταλαβαίνουν την κρίση που υπάρχει στην χώρα μας, βοηθάνε» εξήγησε.

«Να φύγουν τα μυαλά από την Ελλάδα, είναι η λύση για την Ελλάδα»

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην μεγάλη απήχηση που είχε το δίκτυο διασύνδεσης των νέων της Ελλάδας με την αγορά εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και γιατί θεωρούσε ότι αυτό ήταν «λύση».

Όπως έλεγε, «έχω ακούσει ότι η πρώτη αντίδραση που έχει ο κόσμος είναι: “Γιατί βοηθάς να φύγουν τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα;”. Και αυτό που έχω να σας πω, και με αυτό να ανοίξουμε με ερωτήσεις, είναι ότι για μένα να φύγουν τα μυαλά από την Ελλάδα, είναι η λύση για την Ελλάδα. Είναι η λύση για να μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό, να πάρουν ικανότητες και γνώσεις 21ου αιώνα. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε μια χώρα, η οποία δεν είναι ανταγωνίσιμη μόνο στον τουρισμό και σε αγροτικά πράγματα, που είναι τοπικοί παράγοντες . Αλλά να είναι ανταγωνίσιμη και σε startups και υπηρεσίες, και πράγματα τα οποία είναι ένα συν ένα ίσον τρία πράγματα. Αυτά πρέπει οι Έλληνες να μπορούν να κοιτάξουνε να είναι ανταγωνίσιμοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι νέοι μας, οι συνομήλικοι μας, να είναι στο εξωτερικό. Να μάθουν τις γλώσσες καλά, να μάθουν τις ικανότητες που μπορούν να πάρουν από τις εταιρείες στο εξωτερικό.  Και το βασικότερο, να μάθουν νέες νοοτροπίες».

«Ας είναι οι Έλληνες στο εξωτερικό, όσο καλύτερα μπορούνε»

«Για να μπορούν να έρθουν πίσω, αν καταφέρει εδώ η κατάσταση να λυθεί, αν οι πολιτικοί τα βρούνε. Εγώ προσωπικά δεν θα περίμενα έτσι για χρόνια με την ελπίδα ότι εδώ πέρα θα λυνόντουσαν τα προβλήματα με τις τωρινές ενδείξεις» έλεγε επίσης. «Αυτή είναι η πραγματικότητα, εντάξει; Ας είναι λοιπόν οι Έλληνες στο εξωτερικό, όσο καλύτερα μπορούνε. Πάντα διαπρέπουν».

«Και άμα η χώρα είναι διατεθειμένη και έχει λύσει μερικά από τα δομικά προβλήματα, όπως να μπορείς να αρχίσεις μια εταιρεία με εύκολο τρόπο, τότε είμαι σίγουρος ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από πλευράς πολιτισμού, ότι οι έλληνες θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα στον βαθμό που τους το επιτρέπει αυτό η χώρα» σημείωνε.

Δείτε το βίντεο: