«Δεν θα εμπλακούμε στις εκλογές άλλου κόμματος. Εχω προσωπική εμπειρία από την εμπλοκή άλλου κόμματος με παρακρατικούς τρόπους στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά για την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον α’ γύρο των εκλογών. Επισήμως, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προχωρά με ένα «σιωπητήριο» απέναντι στο φαινόμενο Κασσελάκη μέχρι και τη ∆ευτέρα το πρωί. Μετά οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν και να υπάρξουν και ευθείες βολές κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όποια κι αν είναι αυτή. Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο και πίσω από τις λέξεις, όπου πλέον δεν κρύβεται ο Αλέξης, αλλά το «the new kid in town», που δεν είναι άλλο από τον Στέφανο Κασσελάκη.

 Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι, σε περίπτωση που επικρατήσει και στην τελική αναμέτρηση με την Εφη Αχτσιόγλου ο Στέφανος Κασσελάκης, η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θέμα χρόνου. Σε αυτήν τη βάση ετοιμάζονται να πατήσουν πάνω στο έδαφος της νέας επικείμενης εσωστρέφειας, για να ανοίξουν τον δρόμο για την κρίσιμη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών, όπου θεωρούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες στην «απένναντι» πλευρά της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει το «στοίχημα» της επικράτησης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, που θα το οδηγήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Αυτή, ωστόσο, είναι μια πρώτη ανάγνωση, που βλέπει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «ώριμου φρούτου», που θα πέσει σίγουρα. ∆εν είναι τυχαίο ότι έτσι «διαβάζουν» τα πράγματα συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, αποφεύγοντας να δείξουν οποιαδήποτε ανησυχία, προκειμένου να μη γίνουν δυσάρεστοι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα αντανακλαστικά, ωστόσο, που δείχνουν στον πυρήνα του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μόνο αδιαφορία δεν φανερώνουν για όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστική η διαρροή που δόθηκε την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, με τα στοιχεία για την αντίστοιχη συμμετοχή στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν αναφερόταν το σύνολο των ψηφοφόρων, που στο ΠΑΣΟΚ ήταν 270.706, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ 148.821, και οι ψήφοι που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν 139.492, σε αντιπαράθεση με τις ψήφους που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, που ήταν 66.156. Συνοπτικά, μια προσπάθεια υπενθύμισης της υψηλής συμμετοχής στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, για να αναδειχθεί η αυξημένη δυναμική που χαρακτηρίζει το κόμμα. Υπάρχουν, όμως, και οι πιο προβληματισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, που δεν πείθονται με γραμμικές αναλύσεις από πίνακες.

Ετσι, βουλευτές του κόμματος, αλλά και μεσαία στελέχη τονίζουν διαρκώς ότι το κόμμα θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το «φαινόμενο» Κασσελάκη, που μπορεί να δώσει νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψει την πορεία ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. «∆εν υπάρχουν ώριμα φρούτα που πέφτουν για να πάρουμε τη θέση τους, καλό είναι να ψαχνόμαστε», τόνιζε χαρακτηριστικά πριν από τηλεοπτική της εμφάνιση γυναίκα πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτή η ανησυχία φαίνεται να επικρατεί και σε όσους έχουν πιο βαθιά αντίληψη της επιρροής της επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι το «κοντράστ» της εικόνας και του λόγου Κασσελάκη απέναντι στην εικόνα και τη ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να δώσει προβάδισμα έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον πρώτο. Σε αυτόν τον χρόνο που τα φώτα θα πέφτουν πάνω στον Στέφανο Κασσελάκη εντοπίζουν και τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει δυνάμεις, με συνέπεια ένα, έστω και προσωρινό, «ξεφούσκωμα» του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο, όμως, το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, το περίφημο timing μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τους εκλογικούς συσχετισμούς των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΤΖΙΩΤΗΣ

Οι έμπειροι θυμούνται ότι στις παλιότερες εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2017 υπήρξε ένα πρόσωπο που κινήθηκε πολύ έντονα με την επικοινωνία και τα social media. Αυτός ήταν ο ∆ημήτρης Τζιώτης, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις τότε εκλογές, το ρεύμα ωστόσο δεν ήταν μαζί του και σε καμία περίπτωση δεν ανέπτυξε τη δυναμική Κασσελάκη. Σήμερα ο ίδιος υποστηρίζει σε άρθρα του ότι ο λόγος για τον οποίο επικράτησε ο Κασσελάκης ήταν ότι είδε τη «μεγάλη εικόνα». Ο συναγερμός πάντως στη Χαρ. Τρικούπη έχει χτυπήσει και η «τράπουλα» στην Κεντροαριστερά ήδη «ανακατεύεται», ενώ το ποιος βλέπει τη μεγάλη εικόνα θα κριθεί στις ευρωεκλογές... σημειώνουν κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στις μεγάλες αναμετρήσεις στις περιφέρειες και ειδικά στον δήμο της Αθήνας. Κύριο στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Χάρης ∆ούκας στην Αθήνα και ο Γιάννης Σγουρός στην Περιφέρεια Αττικής. Ειδικά για τον Χάρη ∆ούκα, που έχει μικρότερο μηχανισμό, το κενό αυτό καλύπτεται από το κόμμα, που έχει αναλάβει τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στην επικοινωνία, αλλά και την καμπάνια του. Αισιοδοξία και ανακούφιση προκάλεσε και η εικόνα που δόθηκε από τη συμμετοχή του Παύλου Γερουλάνου στην παρουσίαση του συνδυασμού του, καθώς εκείνος είχε βάλει ψηλά τον πήχη, στο 13%, στον ∆ήμο Αθηναίων, την ώρα που τα ποσοστά του κόμματος παραμέ- νουν χαμηλά, μονοψήφια, στα αστικά κέντρα. Το μήνυμα της ενότητας και της συννέχειας κρίνεται σημαντικό στο ΠΑΣΟΚ, όπως και το να υπερισχύσουν της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά