Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν καλά-καλά ξημερώσει στη Νέα Υόρκη, 25 μεγαλοστελέχη της Γουόλ Στριτ συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Αμάν», στην περιβόητη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν. Αρκετοί περιεργάζονταν με ενδιαφέρον τον χώρο, που μέχρι πέρυσι στέγαζε το εμβληματικό για την πόλη «Crown Building», πριν μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Οικοδεσπότης σε αυτό το πρόγευμα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι καλεσμένοι του Ελληνα πρωθυπουργού εκπροσωπούσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες: H Pimco (επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων), η Paulson (του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, με συμμετοχή και σε ελληνικές τράπεζες, Τζον Πόλσον), η Lazard, η Blueground, η CVC Capital Partners και άλλες.

Παρουσίαση

Στην κλειστή συνάντηση στο νεότευκτο ξενοδοχείο, η συζήτηση ήταν ζωηρή και το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία ισχυρό. Η ενέργεια ήταν σε πρώτο πλάνο και ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε το σχέδιό του για να αποτελέσει η Ελλάδα έναν κόμβο ενεργειακό μεταξύ Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, από τη μια πλευρά, και Ευρώπης, από την άλλη. Παρουσίασε τον σχεδιασμό για την ηλεκτρική διασύνδεση, με υποθαλάσσια καλώδια, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου που έχει συμφωνηθεί με τον Φατάχ Αλ-Σίσι, τη σύνδεση με την Ιταλία και άλλα συναφή σχέδια. Δεν έμεινε, ωστόσο, μόνο στην ενέργεια, αλλά έδειξε και τον ευρύτερο ρόλο που παίζει η χώρα μας ως κόμβος στην περιοχή, υπενθυμίζοντας και το σχέδιο για νέους εμπορικούς δρόμους που παρουσίασε πρόσφατα η Ινδία, που περνούν μέσα από το λιμάνι του Πειραιά και την Ελλάδα.

Επενδυτικό ενδιαφέρον διαφάνηκε και για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς προχωρά η αποεπένδυση του ΤΧΣ στη Eurobank, στη συνέχεια στην Εθνική, όπου σχεδιάζεται το 15% να δοθεί σε επενδυτές (και το 5% στη λιανική), και ακολουθεί, την προσεχή άνοιξη, η Πειραιώς. Τα στελέχη των funds και των επενδυτικών εταιρειών που ήταν παρόντα στο πρόγευμα εργασίας, έδειξαν επίσης ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τα νέα ρεκόρ σε αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις τη φετινή χρονιά, αλλά και να επισημαίνει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει ακόμη ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας, κάνοντας μια ξεχωριστή αναφορά στον ορεινό τουρισμό.

Οι Αμερικανοί συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του και τον ρώτησαν για τις προτεραιότητες που έχει στη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης, με τον κ. Μητσοτάκη να στέκεται ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Ενδεικτική της αλλαγής εικόνας που υπάρχει πλέον για την ελληνική οικονομία είναι η τοποθέτηση ενός μάνατζερ, ο οποίος είπε ότι το 2016 ήθελε να κάνει την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα και η παρουσίαση που έκανε στο Δ.Σ. της εταιρείας του ήταν 20 σελίδες, με τις 19 να αφορούν το πολιτικό και μακροοικονομικό ρίσκο της χώρας μας. Σήμερα, όπως επεσήμανε, αυτό είναι απλά μια υποσημείωση στην αντίστοιχη παρουσίασή του.

Το επενδυτικό κομμάτι της τριήμερης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη άφησε ικανοποίηση στον πρωθυπουργό και ρεαλιστική προσδοκία για αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, ειδικά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

mitsotakis-erdogan

Ελληνοτουρκικά

Στο κομμάτι των επαφών του με τους ξένους ηγέτες, ξεχωρίζει φυσικά η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που αφήνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με την προσφυγή στη Χάγη για τη διευθέτηση της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ να είναι, ωστόσο, ακόμη μακρινός στόχος. Μιλώντας, εξάλλου, στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς».

Μετά το Βίλνιους τον Ιούλιο και τη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου. Εκεί αναμένεται να επιβεβαιωθεί η «θετική ατμόσφαιρα» που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ενώ στο ενδιάμεσο πρέπει να προχωρήσει ο «οδικός χάρτης» που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αναλαμβάνει εδώ τις «δύσκολες» και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, τέλος, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο ενδιάμεσο, επίσης, ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συνεχίσει να εργάζεται στην οικοδόμηση της θετικής ατζέντας (εμπόριο, τουρισμός, ναυτιλία, αγροτική ανάπτυξη κ.ά.). Ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη -ιδίως μετά τα «καμπανάκια» που χτύπησε ουσιαστικά για όλον τον μεσογειακό νότο η κατάσταση στη Λαμπεντούζα- είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η συνεργασία που ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Το ζήτημα αυτό θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει και με τους οκτώ ομολόγους του τον ευρωμεσογειακών χωρών, καθώς αυτή την Παρασκευή η Μάλτα θα φιλοξενήσει στη Βαλέτα τη Σύνοδο Κορυφής EU-MED9, στην οποία θα συμμετάσχει, φυσικά, και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23.09.2023.