Δώσαμε ραντεβού στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, το απόγευμα της Τετάρτης. Το πρόγραμμά του, πιεσμένο. Περιμένω στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας μαζί με τους συνεργάτες του. Εκείνος καθυστέρησε να επιστρέψει, γιατί το υπουργικό συμβούλιο άργησε να ολοκληρωθεί. Παράλληλα με εμένα περιμένουν άλλα τέσσερα ραντεβού, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να βγει στο Mega. Οσο στήνει τις κάμερες το τηλεοπτικό συνεργείο, εκείνος, ως πολυπράγμων που είναι, βλέπει παράλληλα κόσμο και τελειώνει με τα ραντεβού. Φτάνει η σειρά μου. Ο ίδιος είναι αγχωμένος, γιατί πρέπει να προλάβει να πάει να παραστεί σε forum, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάικ Πομπέο. Μπαίνω μέσα και του ζητάω μία είδηση πριν περάσουμε στα πιο... «ανάλαφρα», στα οποία πραγματικά χαλαρώνει, όπως μας λέει ο ίδιος.

Μιλάει για τον Στέφανο Κασσελάκη, λέει ότι θέλει να βγει για ποτό με τον Αλέξη Τσίπρα, να παίξει τένις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μιλάει για τη Ευγενία και εκμυστηρεύεται ποιος χαρακτηρισμός τον ενοχλεί περισσότερο.

Εχουμε τεράστιες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, όχι μόνο στα χωράφια. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα αυτό;

Η Ελλάδα έχει τεράστιο και πραγματικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού, κυρίως σε ανειδίκευτες θέσεις χειρωνακτικής εργασίας, είτε αφορά τους εργάτες γης είτε αφορά εργάτες του κατασκευαστικού κλάδου είτε αφορά εργάτες της βιομηχανίας, ακόμα και εργαζόμενους στον τουρισμό. Οι αιτήσεις που δέχεται το υπουργείο Εργασίας για μετάκληση εργαζομένων σήμερα ξεπερνούν, αν τις αθροίσουμε, τις 700.000. Σχεδόν κανένας στη χώρα δεν μπορεί να βρει χειρώνακτα για να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται. Στα χωράφια δεν μαζεύονται οι καρποί, κατασκευαστικά έργα καθυστερούν γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογοι εργάτες κ.ο.κ

Και τι κάνουμε γι’ αυτό;

Εμείς ως υπουργείο Εργασίας τη μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό τη βλέπουμε ως τελευταίο εργαλείο. Θέλουμε πρώτα να μπορούμε να βάλουμε στην αγορά εργασίας όσο περισσότερους από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που χειρίζεται τις συμφωνίες με τρίτες χώρες, ετοιμάζει διακρατικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, που δεν μπορώ να ανακοινώσω εγώ γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου, και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και ένα σχέδιο νόμου για να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε ταχύτερα στην αγορά εργασίας και τους εδώ διαμένοντες μετανάστες, έτσι ώστε να προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας χωρίς να παίρνουν τόσα πολλά επιδόματα.

Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις;

Οσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Οποιος παρακολουθεί τα στοιχεία του «Ατλαντα» κάθε μήνα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Τώρα είμαστε περίπου στις 32.000-33.000, ενώ θέλουμε να είμαστε στις 25.000 στο τέλος του χρόνου και έτσι βάζουμε τα δυνατά μας. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε, έχουμε και κάποιες διατάξεις fast track, έτσι ώστε να μπορούμε να εκδίδουμε ταχύτατα και τις επικουρικές συντάξεις, όπου εκεί υπάρχει μία καθυστέρηση περίπου 60.000. Πιστεύουμε ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε θα δώσουμε τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ άμεσα να εκδώσει περίπου τις μισές.

Τι άλλο περιμένουμε άμεσα από το υπουργείο Εργασίας;

Θα καταθέσουμε νομοσχέδιο στον δημόσιο διάλογο στα μέσα Οκτωβρίου, όπου θα υπάρχει όλο το κομμάτι των επαγγελματικών Ταμείων, αλλά θα έχουμε και μία πολύ ευχάριστη είδηση που αφορά την υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού και είναι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες.

Πώς βλέπετε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κύριος Κασσελάκης, που θα τα αλλάξει όλα, το μόνο που άλλαξε είναι ότι προσέθεσε τον Τάιλερ και τη Φάρλι. Κατά τα άλλα, είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω να ομολογήσω ότι μου είναι πολύ συμπαθείς και ο Τάιλερ και η Φάρλι, πολύ συμπαθέστεροι όλων των παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι τίποτα πολιτικό απ’ όλα αυτά. Οσον αφορά την πολιτική του διαχείριση, δεξί του χέρι είναι ο Νίκος Παππάς και αριστερό του ο Παύλος Πολάκης.

∆ιάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε προ των πυλών;

∆εν θα έπαιζα όλα τα λεφτά μου εκεί, γιατί πιστεύω ότι, πλην κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων που μπορεί να φύγουν, οι περισσότεροι θα περιμένουν να δουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει ή πέφτει. Αν ο κύριος Κασσελάκης τους δώσει έστω και την αμυδρά ελπίδα ότι μπορεί κάποτε να αποκτήσουν ξανά κυβερνητική καρέκλα, οι περισσότεροι θα μείνουν και θα πουν και δυο τραγούδια.

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι άσχετος - Όπως εξελίσσεται, δεν θα μακροημερεύσει

Πώς ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης ως παιδί;

Ηταν περίπου όπως είναι και τώρα. ∆εν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. «Τσιρίδα» με έλεγαν από μικρό. Φώναζε πολύ. ∆εν έβγαινα στην τηλεόραση μεν, αλλά μίλαγα ασταμάτητα και μου άρεσε πολύ η πολιτική.

Φαντάζομαι λείπετε πολύ από το σπίτι. Γκρινιάζει η Ευγενία;

∆εν γκρινιάζει καθόλου η Ευγενία, γιατί λείπει και εκείνη πάρα πολύ από το σπίτι. Εχει πολλή δουλειά στην Ελληνική Αγωγή και τόσο πολλά ταξίδια, που δεν έχει κανέναν λόγο να γκρινιάξει. Περισσότερο λείπει η Ευγενία πλέον παρά εγώ.

Ζηλεύει ο ένας τον άλλο;

Οχι, έχουμε μία πολύ ισορροπημένη σχέση, ευτυχώς, και τη ζήλια την έχουμε βγάλει από τη μεταξύ μας σχέση. Η ζήλια φθείρει πολύ τον γάμο και τα ζευγάρια.

Τι σύζυγος και τι πατέρας είστε;

Καλύτερα να ρωτήσετε την Ευγενία και τα παιδιά μου. Εγώ αυτό που θα σας πω είναι ότι προσπαθώ να είμαι και πολύ καλός πατέρας και πολύ καλός σύζυγος, στο μέτρο που μπορώ, με τις ανθρώπινες αδυναμίες που έχει ο καθένας μας.

Τι κάνετε για τον εαυτό σας;

Προσπαθώ να κρατάω τη φόρμα μου σε καλή φυσική κατάσταση, παίζω τένις. Πάω πολύ αργά το βράδυ όταν φεύγω από το υπουργείο. Βλέπω επίσης τους φίλους μου και παίζουμε πρέφα.

Καλό εστιατόριο ή τσιπουράκι σε ταβερνάκι;

Καλό εστιατόριο.

Για ποτό με τον Στέφανο Κασσελάκη θα πηγαίνατε;

Πολύ ευχαρίστως. Μου φαίνεται ευχάριστος άνθρωπος, για να είμαι ειλικρινής. Θα ήθελα να βγω με τον Τάιλερ, γιατί μου φαίνεται πάρα πολύ συμπαθής. Εντυπωσιάστηκα με τον Τάιλερ, γιατί είδα κάτι αναρτήσεις του και είδα πως είναι Ρεπουμπλικανός όπως κι εγώ. Ο κύριος Τάιλερ ήταν υποστηρικτής του Τραμπ και σκληρός Ρεπουμπλικανός: ένας λόγος παραπάνω να τον γνωρίσω.

Με ποιον άλλο πολιτικό θα βγαίνατε για ποτό;

Τώρα που αποχώρησε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να πιω ένα ποτό με τον κύριο Τσίπρα. Να συζητήσουμε για όλα αυτά στα οποία πιστεύω πως έκανε πολύ μεγάλα λάθη: για τον εαυτό του, για τη χώρα, για το κόμμα του. Εχω πολλές απορίες για πολλές από τις αποφάσεις που είχε πάρει. Αν με προσκαλούσε, θα πήγαινα ευχαρίστως.

Και με ποιον θα πηγαίνατε για τένις;

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλω να παίξω τένις. Την τελευταία φορά που είχαμε παίξει με είχε κερδίσει και θέλω να πάρω τη ρεβάνς.

Θα ψηφίζατε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Οταν έρθει θα το συζητήσουμε.

Είστε θετικός ή αρνητικός;

Είμαι απολύτως θετικός στο να δώσουμε ένα σαφές σήμα στην ελληνική κοινωνία ότι δεν επιτρέπεται καμία διάκριση των ανθρώπων, ανάλογα με την ερωτική τους προτίμηση. Και σε αυτό είμαι απολύτως θετικός. Τώρα οι λεπτομέρειες που λέμε «γάμος», εκεί είναι μία ολόκληρη συζήτηση. Οταν έρθει στον δημόσιο διάλογο και δούμε τις λεπτομέρειές του θα με ξαναρωτήσετε. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να είμαστε σαφείς: Ρατσισμός στην κοινωνία μας δεν πρέπει να υπάρχει.

Θα εγκαταλείπατε την πολιτική;

Θα την εγκαταλείψω υποχρεωτικά όταν ο λαός μού πει να φύγω.

Αν τα παιδιά σας σάς έλεγαν πως θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική τι θα τους λέγατε;

Θα τους ενθάρρυνα πολύ έντονα. Εχει πολύ ενδιαφέρον. Η πολιτική κρύβει μέσα της πολλές πίκρες, αλλά έχει και μία τεράστια ευχαρίστηση: να προσφέρεις στους συμπολίτες σου!

Ποιο είναι εκείνο το σχόλιο που σας ενόχλησε πάρα πολύ; Είτε από αντίπαλό σας είτε στο Twitter;

∆εν με ενοχλούν τα σχόλια. Στα σχόλια είμαι απρόσβλητος. Εχω ακούσει τόσα πολλά, αγαπητή Αλεξάνδρα, που τώρα ό,τι και να μου πουν από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Με μικρότητες και μικροψυχίες δεν ασχολούμαι καθόλου. Αν μου πείτε τι θεωρώ πιο άδικο από όλα, είναι ότι με λένε «Πολάκη της Ν.∆.». ∆εν έχω καμία σχέση με τον Παύλο Πολάκη. Εγώ είμαι ένας ευγενής άνθρωπος, οι πολιτικοί μου αντίπαλοι κατά κύριο λόγο με συμπαθούν, προσπαθώ να μην επιτίθεμαι σε κανέναν προσωπικά, δεν έχω αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα των αντιπάλων μου, δεν έχω αμφισβητήσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους αντιπάλους μου. ∆εν ξέρω γιατί επιμένουν να με ταυτίζουν με τον Πολάκη. Το θεωρώ πολύ άδικο από όσους το κάνουν.

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Τον "τρόλαρε" ο Παύλος Πολάκης - "Να σας πω την αμαρτία μου, γέλασα"

Με ποιον «αγαπάτε» να τσακώνεστε;

Προσπαθώ να μην τσακώνομαι. Και με το ΚΚΕ, που υποτίθεται τσακώθηκα στη Βουλή, δεν τσακώθηκα. Είχαμε μία ιδεολογική αντιπαράθεση πολύ ευχάριστη για τη ∆ημοκρατία.

Τα παιδιά σας σάς κάνουν κριτική;

Πολλή. Μου λένε αν τους αρέσει όπως τα είπα στη τηλεόραση, αν φώναζα πολύ.

Την Ευγενία τη συμβουλεύεστε;

Πάρα πολύ. Η Ευγενία είναι πολύ καλός σύμβουλος στο κομμάτι της επικοινωνίας και της πολιτικής. Είναι πολύ σοβαρό πρόσωπο και όταν λέει κάτι, η γνώμη της έχει αξία.

Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάδης - Μανωλίδου σε κοινή συνέντευξη: Ο 14 χρόνια έγγαμος βίος, ο κεραυνοβόλος έρωτας, οι τσακωμοί και η καθημερινότητα πίσω από τις κάμερες

Πώς αποφορτίζεστε από την έντονη καθημερινότητα;

Αν δεν παίξω τένις ή πρέφα με τους φίλους μου θα κάνω διάδρομο, θα παίξω με τα παιδιά μου ή θα δω Netflix.

Η Ευγενία διαλέγει γραβάτες;

Ναι και έχει και πολύ καλό γούστο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή