Ο Νοέµβριος βρίσκει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να µελετούν µε αγωνία τις δηµοσκοπήσεις και να απαντούν για τη σταδιακή µεν, αργή και όχι υψηλή, δε, άνοδο των ποσοστών του κόµµατος, παρά την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της εβδοµάδας, που έγινε από την Pulse για τον Σκάι, είναι ενδεικτική: οι πολίτες θεωρούν ότι το κόµµα που θα ωφεληθεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ, µε 31% στο σχετικό ερώτηµα.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μελετούν στο ΠΑΣΟΚ

Στην ίδια ωστόσο δηµοσκόπηση, στην εκτίµηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ πιάνει το 13,5%, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 17% και τη Ν.∆. που κυριαρχεί απόλυτα µε 38,5%. Συνοπτικά η σηµαντική ενδυνάµωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν λογική οι πολίτες, εξαιτίας της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετούς µήνες, δεν αποτυπώνεται ακόµα. Προκειµένου να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις στον δηµόσιο σχολιασµό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις δηµοσκοπήσεις, το αρχικό πανηγυρικό κλίµα, που οφειλόταν στο ότι η διαφορά µε τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε απόσταση αναπνοής, µετριάστηκε από την πραγµατικότητα, που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ επειδή πέφτει και όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει.

Με δεδοµένο ότι υπήρξαν και βουλευτές που έθεσαν το θέµα της δηµοσκοπικής στασιµότητας του κόµµατος, διαφωνώντας µε τη «γραµµή» της Χαριλάου Τρικούπη που στην αρχή µιλούσε για σηµαντική ενδυνάµωση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρήθηκε ένα επικοινωνιακό συµµάζεµα. Ετσι πλέον τα στελέχη του κόµµατος απαντούν στις σχετικές ερωτήσεις λέγοντας ότι τα ποσοστά ανεβαίνουν σταθερά, αποφεύγοντας να µιλήσουν για δυναµικές και συµπληρώνοντας ότι η κύρια µάχη για την ανατροπή των συσχετισµών θα είναι οι ευρωεκλογές.

Ανατροπή

Καθώς η διαφορά από τη Ν.∆. είναι τέτοια που δεν καλύπτεται σε καµία περίπτωση µέχρι το καλοκαίρι που θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η εφικτή και πολύ σηµαντική ανατροπή για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή για την ηγεµονία στην Κεντροαριστερά. Το να βρεθεί δηλαδή στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω του, µετά τα «πέτρινα» χρόνια, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία των δύο κοµµάτων άλλωστε γι’ αυτή την καθοριστική µάχη, που θα κρίνει σε βάθος χρόνου το ποιο θα έχει την προοπτική να γίνει το αντίπαλον δέος της Ν.∆., διαφαίνεται από την κοινή τους ατζέντα αυτή την εβδοµάδα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε ψηλά το ζήτηµα των υποκλοπών και το ίδιο έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Παράλληλα, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανεδείκνυε, µε τη συνάντηση που είχε µε συγγενείς θυµάτων των Τεµπών, την τραγωδία και την ανάγκη απονοµής δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε τον δικό του τρόπο εστίαζε επίσης στην τραγωδία. Τα δύο κόµµατα βρέθηκαν τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο να έχουν την ίδια ατζέντα, δείχνοντας πως η στρατηγική τους, όπως και η δεξαµενή των ψηφοφόρων τους, έχουν πολλά κοινά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή διεκδικούν το ίδιο κοινό, η µάχη για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς αναµένεται να γίνει σε πολύ υψηλούς τόνους.

Τα µέτωπα

Στην ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει πριν από τη µεγάλη µάχη των ευρωεκλογών να κλείσουν τα ανοιχτά µέτωπα στο κόµµα, οργανωτικά και όχι µόνο. Ετσι, έπειτα από πολύ καιρό συνεδρίασαν όλοι οι γραµµατείς των Νοµαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ υπό τον γραµµατέα του κόµµατος Ανδρέα Σπυρόπουλο και τη γραµµατέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Τασούλα Χατζηδάκη.

Τα παράπονα που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν ήταν λίγα, καθώς σηµειώθηκε έντονα από τους συµµετέχοντες ότι ανάλογες συσκέψεις έπρεπε να έχουν γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές και όχι εκ των υστέρων. Αντίστοιχες τριβές σηµειώνονται συχνά και για τις πολύ αραιές συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων του κόµµατος. Ετσι, για να κλείσει και αυτό το µέτωπο στα οργανωτικά, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κ.Ε. µέχρι το τέλος του Νοεµβρίου.

Εντάσεις οι οποίες πέρασαν στα χαµηλά υπήρξαν και για τις επιλογές προσώπων για τους κρίσιµους ρόλους στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, µε πιο χαρακτηριστική την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, µε αφορµή την επιλογή του Γιάννη Κουτσούκου για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. «Βέβαια, κάνει ανανέωση και µε ανθρώπους που είναι 70 και 75 χρόνων ως διευθυντές της Κοινοβουλευτικής Οµάδας», υπογράµµισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς αιχµές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι 100 «πράσινοι» δήµαρχοι, που επικράτησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, και οι γραµµατείς των Νοµαρχιακών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και την επικράτησή του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι Νοµαρχιακές Επιτροπές να λειτουργήσουν ως “γέφυρα” του ΠΑΣΟΚ µε την κοινωνία» τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, δείχνοντας ποιο θα είναι το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Για να ανεβούν όµως τα ποσοστά και να γίνει το «άλµα», προτεραιότητα θα είναι η ενδυνάµωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασµό µε το κλείσιµο κάθε εκκρεµότητας που µπορεί να φέρει εσωστρέφεια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής