Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, λίγα λεπτά πριν ανακοινώσουν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι κ.κ. Σκουρλέτης και Βούτσης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για μια «πολύ αρνητική εξέλιξη».

«Το λέω εγώ αυτό που εν πάση περιπτώσει έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο κόμμα διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις θα έλεγα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πολλά χρόνια σύντροφοι, φίλοι, υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και θέλω να πω ότι αν πραγματοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι ψυχολογικοί δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει ήδη δύο διασπάσεις στη ζωή μου. Μία στον Συνασπισμό το 2010 και η άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ψυχολογική επαφή. Με πολλούς από αυτούς ξανασμίξαμε μετά από χρόνια με αγάπη και συντροφικότητα και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα. Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.

*Διαβάστε εδώ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα parapolitika.gr: Απαράδεκτο να τεθεί σε δημοψήφισμα η διαγραφή των 4 στελεχών


Κώστας Ζαχαριάδης: Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω τον λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων

Σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει δει.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω τον λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας», πρόσθεσε.

«Το ζήτημα δείχνει με έναν αρνητικό και οδυνηρό τρόπο να απεμπλέκεται και το ζήτημα είναι για τις επόμενες μέρες πως όλοι μας θα μπούμε σε μία ρότα, ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει να υπηρετήσει τις ιδέες του και τις αξίες του την επόμενη περίοδο σε μία φάση εξωστρέφειας, όχι εσωτερικών συγκρούσεων, όχι ομφαλοσκόπηση, όχι εσωτερικών ανταγωνισμών», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσπαση είναι μια εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποτραπεί.

«Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες απ' όλες τις πλευρές. Ιδίως θέλω να πω από την πλευρά που φαίνεται να αποχωρεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να μη γίνει αυτή η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένης της απόφασης αυτών των αγαπημένων συντρόφων και συνοδοιπόρων, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα είναι η σχέση μας την επόμενη μέρα. Εγώ λέω να μείνουμε στο πολιτικό και στο ιδεολογικό, ιδίως άμα αυξηθεί η απόσταση, νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο να ομαλοποιηθεί αυτή η κουβέντα», συμπλήρωσε.

Ως προς την παρέμβαση Δραγασάκη και το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως έχουν ειπωθεί πολλά τις τελευταίες βδομάδες για το πώς να μην έφταναν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. «Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει ώς εδώ. Νομίζω ότι ένα σημείο-κλειδί ήταν οι δηλώσεις των τεσσάρων στελεχών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτή την πρόταση για πειθαρχικά μέτρα, οι οποίες μέχρι και τώρα δεν έχουν ανακληθεί. Εάν κάποιος πιστεύει στο περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, όπως εκφωνήθηκαν, στην πράξη δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική συνύπαρξη με κάποιον με τον οποίον πιστεύει αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Όσο για τις ευθύνες που καταλογίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς ο κ. Ζαχαριάδης αν τελικά «φταίει για όλα» ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, απάντησε τα εξής. «Για να είμαι εξαιρετικά σύντομος, όχι. Το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έχει μία εξαιρετικά θετική συμβολή στον χώρο μας. Είναι σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό, τον δημοκρατικό και τον αριστερό κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρακαλώ όλους να σεβαστούμε την απόφαση που πήρε περίπου 100 μέρες πριν να φύγει από την ηγεσία του κόμματος και να παρεμβαίνει με όποιο τρόπο επιλέγει ο ίδιος ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων και να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι στην πολιτική μας σταδιοδρομία και διαδρομή είμαστε κάτι παραπάνω που μπορεί να υπάρξει και χωρίς να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος. Ας δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ένα ανάστημα, μέχρις εκεί που φτάνουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Αλέξη, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να ακυρώσουμε και τις παρουσίες μας χρησιμοποιώντας για όλα ότι φταίει κάποιος άλλος».