Σε έκρυθμο κλίμα, πρωτόγνωρο όχι μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικότερα για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, ο Στέφανος Κασσελάκης σαν ταύρος εν υαλοπωλείω επέλεξε να τα κάνει «γης Μαδιάμ» στην Κεντρική Επιτροπή που από νωρίς του Σαββάτου έμοιαζε με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, εμμένοντας στην απόφασή του να πάει στη βάση αν χρειαστεί και να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη διαγραφή των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κινούμενος μακριά από όσα ξέραμε σχετικά με τη φρασεολογία και την αισθητική της Αριστεράς, επέλεξε να μιλήσει σε γλώσσα ξένη προς αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω ηχηρών αποδοκιμασιών από την «κερκίδα» της Ομπρέλας, προκαλώντας από την αρχή της ομιλίας του ατμόσφαιρα πανικού και με τα ελληνικά του να μην τον βοηθούν να διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις του και στη συνέχεια την αποχώρηση από την αίθουσα της Ομπρέλας, της τάσης Αχτσιόγλου καθώς και της ομάδας Τεμπονέρα. Άπαντες θεώρησαν προσβλητικά και αντι-καταστατικά όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και, σε απόλυτη ευθυγράμμιση, έδειξαν με αυτόν τον τρόπο την αποδοκιμασία τους.

«Πάρτε απόφαση εσείς, για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του»

«Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για τις διαγραφές την ώρα που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες, η Αριστερά του Pummaro… Πάρτε απόφαση εσείς, για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του, λύση τώρα! Να εκφράσουμε θέση, όχι ευχή, με μια καθαρή θέση, πως αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν μπορούν να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε και εν συνεχεία προχώρησε στο παρασύνθημα εκφράζοντας ευθέως την πρόθεσή του να απευθυνθεί στη βάση αν η Κεντρική Επιτροπή δεν άναβε «πράσινο φως» για τη διαγραφή των τεσσάρων.

«Αλλιώς, μπορώ πολύ εύκολα και γρήγορα να το κάνω με δημοψήφισμα, όχι για στοχοποίηση προσώπων αλλά για να αποφανθεί η βάση αν τέτοιες συμπεριφορές γίνονται ανεκτές», συμπλήρωσε σε οξύ ύφος, το οποίο έκαναν οξύτερο χαρακτηρισμοί όπως «πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς», που χρησιμοποίησε για τους διαφωνούντες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διασπασμένος εδώ και χρόνια. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση αλλά ενότητα. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Τέλος η “κομματίλα” και η “καμαρίλα”. Είναι η τελευταία φορά, όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος», διεμήνυσε.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν έκανε αναφορά στα αίτια της νίκης της ΝΔ χρεώνοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο το 41% της κυβερνητικής παράταξης.

Στέφανος Κασσελάκης: Άλλο η κουλτούρα της Δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας

«Tο 41% είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 στην αποχή - πώς να δώσουμε τη μάχη αξιόπιστα μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Άλλο η κουλτούρα της Δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας», δήλωσε και η αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου σείστηκε από τις φωνές διαμαρτυρίας Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δημόσιες δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν σε βάρος του τα τέσσερα στελέχη, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει.

«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση παραμένει στο κόμμα, ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο είναι ακόμα στο κόμμα. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε λίγες ώρες, εδώ τα στελέχη που λένε “ούφο” τους ψηφοφόρους μας, εμάς, εσάς, παραμένουν στο κόμμα, Αυτό εσείς το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Θέλω λύση τώρα. Ο καθένας θα αναμετρηθεί από εδώ και πέρα με το έργο του στον κοινό μας σκοπό. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις», είπε και στο ίδιο μοτίβο υποστήριξε εμμέσως ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπονομεύτηκε από την παλιά φρουρά της Κουμουνδούρου. «Πόσες φορές ένας ηγέτης όπως ο Αλέξης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα και δεν ήθελε να το παραδεχθεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα παραδοχής. Η σημερινή αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση αλλά η απαρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς», πρόσθεσε.

Χωρίς «λευκή επιταγή»

H έμπειρη Όλγα Γεροβασίλη βλέποντας τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει ξεπεράσει όλα τα όρια έσπευσε πρώτη να μαζέψει τα αμάζευτα, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις δηλώσεις Κασσελάκη περί εσωτερικού δημοψηφίσματος, ζητώντας να αποσυρθούν. Ακολούθησε ο Νίκος Παππάς που σημείωσε με νόημα ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει λάβει «λευκή επιταγή», για να ακολουθήσουν οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου - Γιώργος Βασιλειάδης, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τη διαφωνία τους: «Μπήκε θέμα, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά, να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα - και ειλικρινά μεταξύ μας», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας, των 6+6 και της τάσης Τεμπονέρα είπε: «Από ό,τι κατάλαβα αποχώρησαν από τη διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13/11