Η επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ, µετά την αποχώρηση των στελεχών της Οµπρέλας, δεν θα είναι προφανώς ένας δρόµος σπαρµένος µε ροδοπέταλα, αφού ακόµα και όσοι θα παραµείνουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα έχουν στραµµένο το βλέµµα τους στο συνέδριο, που θα γίνει µέσα στον Φεβρουάριο. 

Η «Απογευµατινή» της Κυριακής είχε αποκαλύψει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, στις 22 Οκτωβρίου, τις προθέσεις των στελεχών της Οµπρέλας και την ακριβή ηµεροµηνία κατά την οποία τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης σκόπευαν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το σχέδιό τους να δηµιουργήσουν έναν νέο κοµµατικό φορέα, ο οποίος θα τους εκπροσωπήσει στις ευρωεκλογές.  Οι µετρήσεις που έγιναν ωστόσο έδειξαν ότι πολύ δύσκολα το νέο εγχείρηµα µπορεί να βρει πολιτικό χώρο για να αναπτυχθεί. Ετσι, τα στελέχη που αποχώρησαν θα επιχειρήσουν αρχικά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, µε βασικό αφήγηµα την επανασύσταση της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και µετά να προχωρήσουν στη δηµιουργία κόµµατος.

Πώς θα εκφράζεται

Το κίνηµα αυτό για αρχή θα εκφράζεται µέσα στη Βουλή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα και πολύ σύντοµα λέγεται ότι θα τους ακολουθήσει και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα, τα στελέχη αυτά σε συνέντευξη Τύπου, που θα δώσουν στις αρχές της εβδοµάδας, θα παρουσιάσουν προσωπικότητες από τον ευρύτερο αριστερό χώρο που θα τους ακολουθήσουν στο εγχείρηµά τους και µελλοντικά θα ενταχθούν στον νέο φορέα.

Ανάµεσά τους θα είναι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία Eteron στην οποία εργαζόταν και λέγεται ότι σήµερα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Φυσικά, πολλοί αναρωτιούνται τι στάση θα κρατήσει απέναντι στα γεγονότα η Εφη Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες λένε ότι η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει τη συγκεκριµένη στιγµή να µην ακολουθήσει τα στελέχη της Οµπρέλας στην έξοδο από το κόµµα. Οπως υποστηρίζουν πολλοί, η βουλευτής της ∆υτικής Αττικής έχει βάλει ως χρονοδιάγραµµα τον µήνα Φεβρουάριο, οπότε θεωρητικά θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  Μέχρι τότε έχει αποφασίσει να µη συµµετέχει στις πολιτικές παρεµβάσεις που θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και όπου και όταν χρειάζεται να ασκεί κριτική στον νέο πρόεδρο. Τη στάση αυτή φαίνεται ότι συµµερίζονται και τα στελέχη που τη στήριξαν στον εκλογικό της αγώνα, δηλαδή ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Εσωκοµµατική αντιπολίτευση

Την ίδια στιγµή, ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Χαρίτσης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκφράσει τα δυσαρεστηµένα µέλη και στελέχη που θα παραµείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγµή που η Εφη Αχτσιόγλου για την ώρα εµφανίζεται πολιτικά αδρανής. Τον πρώην υπουργό εκτιµούν στελέχη όλων των τάσεων, καθώς θεωρούν ότι λειτουργεί πάντα για το καλό του κόµµατος, χωρίς να παίζει «υπόγεια παιχνίδια».

Ρόλο στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση θα αναζητήσει και ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο οποίος µπορεί να µην είναι µέλος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όµως είναι ιδιαίτερα ενεργός σε ό,τι αφορά το κόµµα και την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.  Ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας µέσα στο κόµµα έχει παράλληλα τη στήριξη της ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα), ενώ υπάρχει και µία µερίδα στελεχών του κόµµατος που τον ακούνε µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Αρκετοί πάντως µέσα στην Κουµουνδούρου έχουν στραµµένο το βλέµµα τους στο τι θα κάνει ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εµφανίζεται να έχει προσχωρήσει στην Οµπρέλα. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αναµένεται να αποχωρήσει µε την πρώτη φουρνιά των στελεχών της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, αλλά λίγο αργότερα. Για τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο λέγεται ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

Σενάρια για επικεφαλής

Στελέχη από την πλευρά της Οµπρέλας δεν αποκλείουν ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος να ηγηθεί της Οµπρέλας, εφόσον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίσει ότι δεν επιθυµεί να αναλάβει ένα νέο πολιτικό ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, που ανοίγουν την πόρτα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ, περιµένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο πρώην επικεφαλής των «53». Στο παρελθόν, όταν του είχε ζητηθεί να ηγηθεί της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός είχε αρνηθεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Μένει να φανεί αν τώρα, που οι συνθήκες έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θελήσει να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του χώρου.

Η πρόκληση για Κασσελάκη

Αυτός πάντως που θα βρεθεί ολοκληρωτικά απέναντι στα δύσκολα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει όχι µόνο να ανασυγκροτήσει το κόµµα του µετά την αποχώρηση των στελεχών της Οµπρέλας, αλλά και να σταµατήσει τις διαρροές µελών και στελεχών προς το άγνωστο.  Παράλληλα, θα πρέπει να δώσει πραγµατική µάχη για να µη βρεθεί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην τρίτη θέση µετά το ΠΑΣΟΚ, καθώς µία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε νέα δεδοµένα στην Κουµουνδούρου, τα οποία πολύ δύσκολα θα µπορούσαν να ανατραπούν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής