Σε αναζήτηση αρχηγού, ενός προσώπου δηλαδή που θα βγει μπροστά και θα «γράφει» με επιτυχία, βρίσκεται η «Ομπρέλα», καθώς εκφράζεται προβληματισμός αν και κατά πόσον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να ηγηθεί και ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την ίδρυση νέου κόμματος, με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024, μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποχωρήσαντες, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται σε αυτή τη φάση, έχοντας να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για την εκκίνηση του νέου πολιτικού εγχειρήματος, παράλληλα με την αναζήτηση του πρωταγωνιστή. Κι αυτό, καθώς πολλοί στην «Ομπρέλα» δεν είναι διόλου βέβαιοι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τη χαμηλή διεισδυτικότητα στα ευρύτερα ακροατήρια μπορεί να ηγηθεί επιτυχώς, με δεδομένη την πρόσφατη εμπειρία των εσωκομματικών εκλογών, όπου γενικά δεν τα πήγε καλά.

Την επόμενη μέρα οραματίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Ο ίδιος πάντως έκανε αρχηγική εμφάνιση στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο Attika, χρησιμοποίησε πρώτο ενικό, περιγράφοντας πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα και βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Τόνισε ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας» είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα. «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Πολιτικός χώρος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ως γενική διαπίστωση, πάντως, τα στελέχη της «Ομπρέλας» με τη μακρά εμπειρία στα πολιτικά πράγματα εκτιμούν πως υπάρχει χώρος στην περιοχή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και στο ΚΚΕ, ωστόσο διστάζουν σε αυτή τη φάση να μιλήσουν ευθέως για τη δημιουργία νέου κόμματος, λόγω των ζητημάτων που θα χρειαστεί πρώτα να επιλύσουν. «Αυτή η βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ένα κενό στον χώρο της ενωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για να καλύψει αυτό το κενό. Θα γίνει; Κανείς δεν το ξέρει αυτό αυτή τη στιγμή», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης (Open) ερωτηθείς σχετικά, ενώ μίλησε για μία «μεταβατική περίοδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων».

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος μέχρι προχθές της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε ρέστα στην αοριστολογία. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αρχίσει μια διαδικασία ώσμωσης. Με επικοινωνία με έναν ολόκληρο κόσμο που περιμένει, που αγωνιά, που προβληματίζεται, που ενδιαφέρεται, που ασκεί κριτική σε μας, αλλά τον νοιάζει η υπόθεση της Αριστεράς. Να συνδιαμορφώσουμε με όλο αυτόν τον κόσμο, με αριστερούς, με οικολόγους, με ριζοσπάστες, με εκπροσώπους, με ανθρώπους των κοινωνικών κινημάτων μια νέα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα», είπε... και όποιος κατάλαβε.

Νέες αποχωρήσεις

Για «συλλογική ηγεσία» έκανε λόγο ο Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος (Action 24) στην προοπτική του νέου κόμματος που θα προκύψει από συμμαχίες και επανέλαβε την πρότασή του περί συνεργασίας με δυνάμεις όπως το ΜέΡΑ25, ενώ παράλληλα προέβλεψε ότι θα αποχωρήσουν και άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν υπάρχει μια συλλογική ηγεσία και όχι ο στρατηλάτης ηγέτης, μπορεί να συναντηθούμε», ανέφερε, ενώ για την Έφη Αχτσιόγλου εξέφρασε την επιθυμία του -ως ευχή- να συναντηθούν στο προσεχές διάστημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/11