Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφάσισαν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους της απόφασής τους αυτής.

Διαβάστε ακόμα: Η "Ομπρέλα" ετοιμάζει… βαλίτσες: Ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή

Οι δύο απόψεις για την αποχώρηση των μελών της "Ομπρέλας" από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση που είχαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία μετέχουν στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκαν δύο απόψεις.

Η μία που έλεγε ότι η αποχώρησή τους θα έπρεπε να ανακοινωθεί το Σάββατο στην Κ.Ε. πριν ή μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι -σύμφωνα με το σκεπτικό τους- θα δοθεί η ευκαιρία στα στελέχη της «Ομπρέλας» να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσα σε ένα κομματικό ακροατήριο και να εξηγήσουν στο γιατί οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση.

Από την άλλη, σε κάποια στελέχη υπήρχε η άποψη ότι δεν θα πρέπει να πάνε στην Κ.Ε., αλλά να το ανακοινώσουν σήμερα, καθώς είναι αλλιώς να φεύγεις μόνος σου από το κόμμα παρά ύστερα από μία πολιτική αποδοκιμασία. Τελικά, έπειτα από μία πολύωρη συζήτηση, τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφάσισαν ότι θα παραστούν στην Κ.Ε. και εκεί θα γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες λένε ότι η εσωκομματική ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου έχει αποφασίσει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας στο άμεσο μέλλον τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν τα στελέχη της "Ομπρέλας" ακόμα και την Παρασκευή - Συνεδρίασαν για να αποφασίσουν

Το κείμενο-παρέμβαση των 1.300 μελών

Πάντως, από χθες το πρωί φάνηκε ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν αρκετά γρήγορα. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν 1.300 μέλη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τα οποία προαναγγέλλουν την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο αυτό εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους θα προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση και αναφέρονται στις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα με τον οποίο η Αριστερά θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Το κείμενο αυτό δεν αναμένεται να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμα ασκείται κριτική για τη «διαδικασία και τη στρατηγική της μετάλλαξης»: «Η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω Θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί "αδιαμεσολάβητα" την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων», όπως αναφέρεται στο συγκεριμένο απόσπασμα.

Ως προς την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ τα πυρά στρέφονται προς την ηγετική ομάδα, με την αναφορά πως «η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».


Οι προτάσεις για την επόμενη μέρα

Διευκρινίζουν ακόμα ότι η αντίθεσή τους στη σημερινή «ηγετική ομάδα» και τη «στρατηγική της μετάλλαξης» είναι ταυτοτικού χαρακτήρα κι ακόμη επισημαίνουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ως εκ τούτου, καταθέτουν τις προθέσεις τους για την «επόμενη μέρα». «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Ποιοι υπογράφουν

Το κείμενο υπογράφουν τα 9 μέλη της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Επίσης υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και σειρά στελεχών και μελών της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης, όπως οι Κώστας Αθανασίου, Όλγα Αθανίτου, Κύρκος Δοξιάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Μακρίνα Βιόλα-Κώστη, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Όλγα Μπαλαούρα, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, κ.ά. Σημειώνεται πως από βουλευτές υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βουλευτές όπως η Πέτη Πέρκα και η Μερόπη Τζούφη που θεωρούνται ότι είναι προσκείμενες στην «Ομπρέλα» δεν έχουν υπογράψει.