Υπονοούμενα ότι πίσω από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται συμφέροντα, ντόπια και ξένα, αφήνονται γενικώς στον αέρα σε αυτή τη φάση από την ηγετική ομάδα και τα πέριξ της Κουμουνδούρου. Στη βασική γραμμή «έφυγαν, γιατί έχασαν και δεν αποδέχθηκαν την ήττα τους» προστίθενται αιχμές και ψίθυροι που μπλέκουν τις αποχωρήσεις με επιδιώξεις κύκλων και στόχο να διαμορφωθεί προσεχώς ένας ελεγχόμενος δικομματισμός στο πολιτικό τοπίο. Το αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, με την επισήμανση πως δεν συνέτρεχε ουδείς λόγος διάσπασης.

«Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει και πάλι τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα έναν ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Ακολούθησε η δήλωση του Παύλου Πολάκη από το περιστύλιο της Βουλής. «Ουσιαστικά βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως κόμμα μιας χρήσης που θα περάσει όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της Ιστορίας», δήλωσε (Οpen) o βουλευτής Χανίων και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πεις μια γνώμη για μία διάσπαση που γίνεται, επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικότατης εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας νέου προέδρου από την επόμενη ημέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους σε αυτή τη χρονική συγκυρία».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Καρανίκας σε ανάρτησή του έκανε λόγο για κάποιον χρηματοδότη ο οποίος βρίσκεται πίσω από τους «6+6», υποστηρίζοντας πως «επειδή (ο χρηματοδότης) κατάλαβε ότι είναι ανίκανοι και άχρηστοι, αφού ηττήθηκαν με μεγάλη διαφορά», τους παράτησε. Παράλληλα, μια ανάρτηση του Νίκου Kοτζιά εντάσσεται ευθέως σε αυτή την παραφιλολογία, καθώς αναφέρεται στην «πατριωτική Αριστερά» που -όπως σημειώνει- ενοχλεί τον «ξένο παράγοντα» και δύο ντόπιους επιχειρηματίες.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Η "ανθρωπογραφία" μετά τη διάσπαση - Ποιοι "διεκδικούν" τα όργανα, τι κάνουν οι "προεδρικοί", ποιοι κινούνται αυτόνομα

Ο πρώην υπουργός σε αυτή την παρέμβαση, η οποία όσο κι αν δεν αναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως έχει άμεση σχέση, δεδομένου ότι και ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει ρόλο στην Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση των δικαιωματιστών, θέτει τα εθνικά θέματα, συγκεκριμένα το θέμα του Αιγαίου, κάνοντας λόγο για υποχωρήσεις και έξωθεν πιέσεις. «Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα του Αιγαίου πάνω στην πλάτη της χώρας. Ο ξένος παράγοντας, μαζί με δύο επιχειρηματίες, έχει παρέμβει στην πολιτική σκηνή με στόχο να διευκολυνθούν οι υποχωρήσεις της Ν.Δ. Όλοι τους αντιπαθούν την πατριωτική Αριστερά σε Τουρκία, Ελλάδα και Κούρδους», γράφει σχετικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλεκτοί του τουρκικού προξενείου ακολούθησαν την ομάδα της Αχτσιόγλου

Η παρουσία των δύο μειονοτικών βουλευτών Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη στους ακολούθους της Έφης Αχτσιόγλου σχολιάστηκε ιδιαίτερα, δεδομένων των αντιδράσεων που υπήρξαν γι' αυτούς προεκλογικά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον βουλευτή Ροδόπης, τον οποίο η τοπική Νομαρχιακή του κόμματος είχε κατονομάσει ως τον «εκλεκτό» του τουρκικού προξενείου. Με γνωστή, άλλωστε, τη δράση του προξενείου, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Νομός Ροδόπης ήταν ο μόνος όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,18% έναντι 27,06% της Ν.Δ. Ο Φερχάτ µία εβδομάδα πριν από τις εκλογές µιλούσε για «τουρκική µειονότητα» στη Θράκη, ζητούσε νοµιµοποίηση όλων των προερχόμενων από τη γείτονα μεταναστών, ενώ τα φυλλάδιά του τα τύπωνε µόνο στην τουρκική γλώσσα. Όσον αφορά τον έτερο, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχε υπάρξει ευθεία καταγγελία από τον Ανδρέα Λοβέρδο πως ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με το τουρκικό προξενείο. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής ήταν αυτός που υποδεχόταν χαμογελαστός τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ενώ συμμετείχε και σε πορεία στην Ξάνθη, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της παράνομης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, όσον αφορά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «από τη στιγμή εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, εξέλειψε η χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα και στις απαιτήσεις της κοινωνίας», ενώ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σημείωσε πως «η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος έχει αλλάξει και δεν ανταποκρίνεται πλέον στα όνειρά μας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/11/2023.