Περισσότερες διευκρινίσεις για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στη χώρα μας έδωσαν η Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση γι πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του 1ου ορόφου, στο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15 κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών.Νίκη Κεραμέως: Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη δημοκρατία

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη δημοκρατία», επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο, ούτε νομικό ούτε πραγματικό, για τη συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία», πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών.Θοδωρής Λιβάνιος: Σαράντα ημέρες πριν από τις εκλογές και μέσω gov.gr οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο

Ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. «ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», είπε.

Ακόμα, ο Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε για την επιστολική ψήφο: «Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει αναφορά στις εθνικές εκλογές ακόμα».

«Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση. 20 ημέρες πριν από τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό. Ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα.

  • τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • τον φάκελο ψηφοφορίας,
  • το ψηφοδέλτιο,
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
  • έντυπο-υπεύθυνη δήλωση.
Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με τη συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς.

Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο.

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα, την παραμονή των εκλογών.

Την Κυριακή θα ανοίγονται οι φάκελοι επιστροφής, θα παίρνουν τον φάκελο επιστροφής και θα ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη, όπως αυτό είναι η προσομοίωση διαδικασίας», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.
Δείτε εδώ το pdf που αφορά στην ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών