Στην εξαγγελία για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς, εντός και εκτός Ελλάδας, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης, με το μέτρο να εφαρμόζεται άμεσα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα όσα είχε απαντήσει στη ΔΕΘ στη σχετική ερώτηση των Παραπολιτικών για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, η ανάδειξη των οποίων θα γίνει με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, ενώ έβαλε τέλος στα σενάρια για την κατάτμηση της επικράτειας σε πέντε ή επτά εκλογικές περιφέρειες, καθώς αποφασίστηκε όλη η χώρα θα είναι μια ενιαία περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμα: Επιστολική ψήφος: Βήμα βήμα η διαδικασία - Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο στη Βουλή - Τι ανακοίνωσαν Κεραμέως και Λιβάνιος


"Πιλότος" οι ευρωεκλογές για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

Ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης αναλύει στα parapolitika.gr την απόφαση για την επιστολική ψήφο, εξηγεί τους λόγους που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές και παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση πως θα αυξηθεί οι συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία λόγω της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.

Ο κ. Δρυμιώτης με αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε αναδείξει τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ως τη μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και σήμερα εξηγεί στα parapoitika.gr τους λόγους αυτή της απόφασης:

  • «Πρώτον, στις ευρωεκλογές είναι προκαθορισμένη η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Από τώρα ξέρουμε ότι στις 9 Ιουνίου θα ψηφίσουμε. Άρα μπορούμε να οργανώσουμε τη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας μπροστά μας επτά ολόκληρους μήνες. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ουσιαστικά χρειάζονται 40 ημέρες. Πρέπει να δηλωθεί ποιος σκοπεύει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και ποιος με φυσική παρουσία. Αυτός που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο να διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, ούτως ώστε να μην υπάρχει διπλοψηφία».
  • Επιπλέον συμπληρώνει: «Δεύτερον, στις ευρωεκλογές έχουμε μία περιφέρεια και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε κόμμα, πράγμα το οποίο διευκολύνει την επιστολική ψήφο. Τρίτον, οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, όταν έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές και ο κόσμος έχει μεταφερθεί σε χώρους εργασίας ή αναψυχής και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσουν».

"Θα εκπλαγούμε από τη συμμετοχή"

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης χαρακτηρίζει τομή την απόφαση για την επιστολική ψήφο και αναφέρει: «Νομίζω πως πρόκειται για τομή, πραγματική μεταρρύθμιση στην εκλογική διαδικασία. Πραγματοποιείται σε μιας χαμηλότερης πολιτικής αντιπαράθεσης, οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση οξύτητα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, όπου διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας και έτσι είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει αυτό που ονομάζεται «dress rehearsal» και να δούμε την επιτυχία του και τις τυχόν δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν, ούτως ώστε μελλοντικά να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές».

Ως προς τη μείωση της αποχής ο κ. Δρυμιώτης τονίζει: «Η αποχή, που ανακοινώνεται, όπως έχω επανειλημμένα πει, είναι λάθος. Όλοι όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με την επιστολική ψήφο, πάντως, τονίζει πως θα έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση της συμμετοχής και κατ' επέκταση της αποχής. Εγώ πιστεύω θα εκπλαγούμε για το πόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή με την επιστολική ψήφο, επιβεβαιώνοντας κάτι που όλοι το ξέρουν, ότι όσο πιο εύκολα ψηφίζει κάποιος τόσο περισσότερο συμμετέχει».

Παράλληλα, εκτιμά πως είναι σωστή η επιλογή του πρωθυπουργού να είναι μία και ενιαία η περιφέρεια στις ευρωεκλογές και καταλήγει: «Στο θέμα της λίστας, έχει σημασία σε ποιους θα επιλέξουμε να βάλουμε σταυρούς. Αν είναι σωστές οι επιλογές, θα είναι σωστές και οι επιλογές των ψηφοφόρων. Δεν είναι σωστό να βάζουμε πρόσωπα που είναι λαμπερά και δεν προσφέρουν τίποτα στο Κοινοβούλιο και συγκεντρώνουν ψήφους και να αφήνουμε στην άκρη πρόσωπα καταξιωμένα που μπορούν να προσφέρουν, γιατί είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο».

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές (Δείτε εικόνες)


Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Είναι μια πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την επιστολική ψήφο έκανε λόγο για μια ιστορική τομή και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών: «Είναι μια ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. (…) Πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μια πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι αν ζουν και όπου κι αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο –νομικό ή πραγματικό– για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας».