Το αποτέλεσµα µιας επεξεργασίας που άρχισε αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου Κεραµέως το περασµένο καλοκαίρι (η πρώτη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης µετά τις εθνικές εκλογές), για την άρση των περιορισµών σε ό,τι αφορά την ψήφο των οµογενών, ήταν το πλάνο για την επιστολική ψήφο που αρχικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθως εξειδίκευσαν η υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος.

Οπως έλεγαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αποτυπώνοντας τις σχετικές σκέψεις και προθέσεις του Μεγάρου Μαξίµου, µε τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αποκτούν ουσία οι διατάξεις που ψήφισε η Βουλή σχετικά µε τη διευκόλυνση της συµµετοχής των αποδήµων στις εγχώριες εκλογικές διαδικασίες, ενώ σε ό,τι αφορά το εντός συνόρων µέτωπο, στο οποίο επίσης βρίσκει εφαρµογή το σχέδιο της κυβέρνησης, πρόκειται για ένα πρώτο αποφασιστικό πλήγµα κατά του µόνιµου στις τελευταίες κάλπες προβλήµατος της αποχής.

Από κει και πέρα, όπως έγραφε και η «Απογευµατινή» την προηγούµενη Κυριακή, κλείδωσε οριστικά και αµετάκλητα και η διατήρηση του εκλογικού συστήµατος της µιας ενιαίας περιφέρειας για τις ευρωεκλογές, καθώς σε αυτή τη συγκυρία κρίθηκε πως το σενάριο του «σπασίµατος» σε πέντε ή επτά επιµέρους κοµµάτια, όπως είχε εξεταστεί, δεν θα ήταν λειτουργικό. Κοµβικό ρόλο και σε αυτό το σηµείο έπαιξε το θέµα των αποδήµων, αφού θα ήταν εκ προοιµίου πολύπλοκη διαδικασία το κριτήριο επιλογής της περιφέρειας για την οποία θα καλούνταν να ψηφίσουν.


Στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο το ενδιαφέρον 

Ως εκ τούτου -και έπειτα από ενδελεχή µελέτη του Θοδωρή Λιβάνιου- τα πράγµατα πήραν τον δρόµο τους... Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, όπου µε φόντο την ανάγκη να αποφευχθεί η οποιουδήποτε είδους αλλοίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.∆. εν είδει απαραίτητης προϋπόθεσης για την οµαλή εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, αλλά και την παραδοσιακά χαλαρή αντιµετώπιση από τους πολίτες τής εν λόγω κάλπης, θα αναζητούν λύσεις που θα µπορούν να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από εκείνους που προτίµησαν τη Ν.∆. στις εθνικές εκλογές.


Ονοµατολογία

Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊµαράκης, Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και Στέλιος Κυµπουρόπουλος, αλλά και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρης Τσιόδρας. Από κει και πέρα, έχουν ακουστεί τα ονόµατα του νυν αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του δηµοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, της πρώην βουλευτού της Α' Πειραιά, Νόνης ∆ούνια, του Πύρρου ∆ήµα, του διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media LAB, Μιχάλη Μπλέτσα, αλλά και των προερχόµενων από το ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη λογική της περαιτέρω διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά. Ωστόσο, για τα δύο αυτά πρόσωπα υφίσταται και µια σειρά σοβαρών ενστάσεων.


Κοινωνική πολιτική

Στο µεταξύ, η χρονική επιλογή της υπενθύµισης ότι η χώρα έχει τους επόµενους µήνες µπροστά άλλη µία εκλογική αναµέτρηση, την τρίτη για την ακρίβεια σε διάστηµα λιγότερο του ενός έτους, µόνο τυχαία δεν είναι. Βλέπετε, ιδιαιτέρως αυτό το διάστηµα και ενόψει Χριστουγέννων η κυβέρνηση συντηρεί στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας είτε τις παρεµβάσεις της για την ακρίβεια είτε τα έκτακτα βοηθήµατα που θα προωθηθούν στους δικαιούχους το αµέσως επόµενο διάστηµα και δη εντός του ∆εκεµβρίου.

Εξάλλου, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδέχονται πλήρως πως οι θεσµικές παρεµβάσεις, που λύνουν θέµατα πολλών χρόνων, ναι µεν έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά σε περιόδους κρίσεων, σαν κι αυτή που διανύει η χώρα, το βασικό ζητούµενο είναι να υπάρχουν διέξοδοι στα πραγµατικά προβλήµατα. Στις προτεραιότητες, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρµόδιοι υπουργοί είχαν διαµηνύσει, θα βρεθούν οι κοινωνικά ευάλωτοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και οι συνταξιούχοι.

Συγκεκριµένα:

- 800.000 δικαιούχοι του επιδόµατος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον µιάµιση δόση επιδόµατος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσόν που θα καταλήξει σε µια τρίτεκνη οικογένεια κυµαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
- 1,055 εκατ. συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαµβάνουν άθροισµα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Το ποσόν θα προστεθεί στο αντίστοιχο της αύξησης της σύνταξης, που θα ισχύσει από την 1η.1.2024. Ετσι, ένας συνταξιούχος µε αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική ετήσια αύξηση 366 ευρώ ή 5,1%.
- Εκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ θα δουν επίσης και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόµατος ανασφάλιστου υπερηλίκου.
- 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος θα λάβουν συν 50% του µηνιαίου επιδόµατος. Υπενθυµίζεται ότι από αυτό τον µήνα το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα αυξάνεται 8%. Ετσι, µια τετραµελής οικογένεια θα λάβει τον ∆εκέµβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδοµα + αύξηση 8% + έκτακτο επίδοµα).
- 225.000 δικαιούχοι του επιδόµατος ΑµεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυµατικού επιδόµατος και λοιπών επιδοµάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ. Επιπλέον θα καταβληθούν, όπως έχει ανακοινωθεί:
- Επίδοµα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους µε προσωπική διαφορά.  ∆ιπλάσιο ποσόν «Market pass» και επέκτασή του για τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.  Επίδοµα θέρµανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από την 1η.1.2024 επεκτείνεται και στους λογαριασµούς ρεύµατος.
- Επαναφορά του «Youth pass» σε νέους 18-19 ετών.
-Το αυξηµένο πλέον σε ποσοστό 8% ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής