Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε την τελευταία παρουσία του το 2017 επί ελληνικού εδάφους, όταν επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες, προκαλώντας διαρκώς και βάζοντας ακόμη και θέμα αλλαγής συνόρων.

Αντιθέτως με τότε, χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε… άλλος άνθρωπος, φιλικός και ήρεμος και από τις πολλές συναντήσεις των δύο πλευρών βγήκαν ειδήσεις και μάλιστα πολύ θετικές για τη συνέχεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Αλλάζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά - Τι σηματοδοτούν οι συζητήσεις στην Αθήνα - Δύο νέες συναντήσεις μέχρι τον Ιούνιο


Οι 7 θετικές ειδήσεις από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

1. Eξαιρετικό κλίμα

Η πρώτη είδηση ήταν το ομολογουμένως εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στη σύντομη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Υπό αυτή την έννοια, διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε ιστορικό παραλληλισμό, υπενθυμίζοντας το Σύμφωνο Φιλίας που υπογράφηκε από τον Ισμέτ Ινονού και τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον Οκτώβριο του 1930, την περίοδο δηλαδή που ακολούθησε τη Μικρασιατική Εκστρατεία και χαρακτηρίστηκε από άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτή τη συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να σημειώσει ότι τη σύναψη διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί.

2. Υπογραφή διακήρυξης για διάλογο, ειρήνη με ραντεβού στη... Χάγη

Η Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών, με την οποία τα δύο μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους. Δεσμεύονται επίσης ότι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η τελευταία αποστροφή βεβαίως θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά από την κάθε πλευρά, καθώς η Άγκυρα θέλει να βάλει το σύνολο των θεμάτων που πιστεύει ότι υπάρχουν στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ η Αθήνα δηλώνει σε όλους τους τόνους πως η μόνη διαφορά με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

3. Στα $10 δισ. (από 5,5) θα φτάσουν σύντομα οι εμπορικές συναλλαγές

Απόρροια της Θετικής Ατζέντας θα είναι η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που αποτέλεσε από τα βασικά θέματα που συζήτησαν τα επιτελεία των δύο χωρών επί αθηναϊκού εδάφους, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Μάλιστα, τη σχετική ανακοίνωση έκανε πρώτος ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου αποκάλυψε τον στόχο, που δεν είναι άλλος από τον διπλασιασμό της αξίας των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών. Στόχος λοιπόν είναι να αυξηθεί ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

4. Ανοίγει η ατζέντα για συνεργασίες σε όλους τους τομείς

Η Θετική Ατζέντα, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη, στο πλαίσιο δηλαδή του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλον τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα με νέα πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

5. «Κόκκινο» τηλέφωνο για την εξάλειψη μιας στρατιωτικής κρίσης

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλίδες στον στρατιωτικό τομέα, που δυνητικά μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αιτίες έντασης, αλλά και την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και σε στρατιωτικό επίπεδο. Κάτι που σημαίνει λειτουργία «κόκκινης γραμμής» επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης. Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε καλό κλίμα τους περασμένους μήνες στο περιθώριο συνόδων και είχε συμφωνηθεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί.

6. Βίζα (στους απέναντι) επτά ημερών για δέκα νησιά του Αν. Αιγαίου

Έκλεισε η συμφωνία για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η άδεια θα δίνεται επιτόπου και θα έχει συνολικά 12μηνη ισχύ ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελλόριζο. Να σημειωθεί ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, καθώς δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά κάτι το οποίο θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως, το ζητούσαν όμως και οι νησιώτες μας, καθώς θα τονωθούν ο τουρισμός και οι τοπικές οικονομίες. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία που εμπεριέχει ένα ισχυρό μήνυμα και το οποίο δηλώνει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

7. Προς νέα συνάντηση κορυφής την άνοιξη στην Άγκυρα

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ως ανταπόδοση της χθεσινής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου και ως συνέχεια του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία προσδιορίζεται χρονικά την άνοιξη του 2024 και συνδέεται ευθέως με την πρόταση του Τούρκου προέδρου να συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κάθε χρόνο. Μένει βεβαίως να δούμε την πορεία των διμερών σχέσεων και αν φυσικά το καλό κλίμα που επικράτησε χθες στην Αθήνα θα έχει και συνέχεια ή απλώς θα μείνει ως μια καλή παρένθεση στη συνήθη εικόνα έντασης των διμερών σχέσεων.