Στην ανατολή µιας νέας εποχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επισφραγίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας µε την υπογραφή της ∆ιακήρυξης των Αθηνών, ανοίγεται ένας νέος οδικός χάρτης στις διµερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, µε την επαναπροσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δηµόσιας σφαίρας.

Διαβάστε ακόμα: Νέος ''οδικός χάρτης'' στα ελληνοτουρκικά - Όλο το παρασκήνιο των επαφών Μητσοτάκη με Ερντογάν


Επιφυλακτικός ο Κώστας Καραμανλής

Στον απόηχο, µάλιστα, της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη χώρα µας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά, ενώ αναφέρθηκε -χωρίς να την κατονοµάσει- στη ∆ιακήρυξη των Αθηνών που συνυπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ασαφείς διατυπώσεις, που επιδέχονται ποικίλες ερµηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία».

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραµανλή», στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός εµφανίστηκε επιφυλακτικός, παρουσιάζοντας τη δική του προσέγγιση, προσθέτοντας πως «γκρίζες ρυθµίσεις, οι οποίες έχουν στόχο, µε αυθαίρετη ερµηνεία των συνοµιλητών µας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής µας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισµού, δεν µπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «δεν χωρά καµιά έκπτωση σε ζητήµατα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων».

Διαβάστε ακόμα: Κώστας Καραμανλής για ελληνοτουρκικό διάλογο: Πρέπει να εξαντλήσουμε την όποια ευκαιρία για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

«Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν» έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς

Να σηµειωθεί ότι τις παραµονές της παρουσίας του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά είχε εκθέσει στη συνέντευξή του στην «Καθηµερινή» ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς, εκτιµώντας πως «δεν είναι καλή ιδέα» η επίσκεψη Ερντογάν.

«Οσο συνεχίζει να συµπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καµία θετική ατζέντα», είχε αναφέρει ο κ. Σαµαράς για τον Ταγίπ Ερντογάν, σηµειώνοντας ότι «ο κατευνασµός, όπως πολύ σωστά υπογράµµισε και ο Κ. Καραµανλής, υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε δύο πρώην πρωθυπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας ∆ηµοκρατίας να κάνουµε τόσο λάθος;».

Πάντως, ο Αντ. Σαµαράς, µετά την υπογραφή της ∆ιακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν συνοµολόγησαν µια «νέα σελίδα» στις διµερείς σχέσεις, δεν έχει προβεί σε νεότερη παρέµβαση.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη στην «Καθηµερινή», λίγα 24ωρα µετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας στον πολιτικό αναλυτή Ανδρέα ∆ρυµιώτη, ο οποίος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό για τον χαρακτηρισµό «πειρατή», κρίνοντας πως ο Αντ. Σαµαράς βιάστηκε να προκαταλάβει την επίσκεψη του Ερντογάν, ανέφερε µεταξύ άλλων: «“Σύµφωνα φιλίας” υπογράφονται όταν λύνονται προβλήµατα. Οχι πριν! “Σύµφωνα φιλίας”, ενόσω ισχύουν τα παράνοµα τετελεσµένα -όπως στην Κύπρο, στο τουρκολιβυκό µνηµόνιο κ.λπ.- σηµαίνουν “ανοχή” απέναντι στα τετελεσµένα...».


Τι δήλωσαν οι πρώην ΥΠ.ΕΞ.

Θετικά αποτιµούν τα αποτελέσµατα του 5ου Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της χώρας µας. Ειδικότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας στην κυβέρνηση Κ. Καραµανλή, εµφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα «γύρισε σελίδα» ύστερα από 2,5 χρόνια κρίσης µε την Τουρκία, ενώ µιλώντας στα «Παραπολιτικά» το προηγούµενο Σάββατο εκτίµησε πως µε τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες θέλησαν «να στείλουν µήνυµα ειλικρινούς βούλησης για µείωση της έντασης και “ήρεµα νερά”».

Για µια «καλή στιγµή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκανε λόγο ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαµαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, χαρακτήρισε τη ∆ιακήρυξη των Αθηνών «ένα σηµαντικό κείµενο, το οποίο, παρότι δεν έχει δεσµευτική ισχύ, εντούτοις ανήκει σε αυτό που λέµε soft law και βεβαίως παράγει πολιτικές δεσµεύσεις, οι οποίες έχουν τη σηµασία τους, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νοµικές θέσεις».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τέως επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, στην παρέµβασή του στην «Απογευµατινή» της περασµένης Κυριακής τόνισε πως η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «επιβεβαίωσε το ήρεµο κλίµα που δηµιουργήθηκε µετά τους σεισµούς στην Τουρκία, µε µία νέα, γενική συµφωνία υπό µορφήν διακήρυξης, που εγκαινιάζει έναν οδικό χάρτη και δηµιουργεί ένα κλίµα εµπιστοσύνης».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής