Αέρα στα πανιά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα σε όλα τα επίπεδα δίνουν οι διπλωματικές επιτυχίες του πρωθυπουργού, αλλά και το σύνολο των επαφών του εκτός συνόρων. Οπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, στη διεθνή πολιτική η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά μόνη της, με τις προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα να τυγχάνουν ιδιαιτέρως θερμής αποδοχής.

Σημείο τομής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως του πλέον αξιόπιστου εταίρου της Δύσης πλησίον μιας περιοχής που φλέγεται σε Βορρά και Νότο, η επίσκεψη Ερντογάν, που αποτέλεσε δίχως αμφιβολία σημείο τομής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έδωσε μια σαφή προοπτική, χωρίς να υπάρξει ουδεμία υπαναχώρηση στις πάγιες θέσεις της Αθήνας, αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πεδίο της διεθνούς κοινότητας κρίνονται απολύτως θετικές από την κοινή γνώμη και συνιστούν, σύμφωνα με τους αναλυτές του Μεγάρου Μαξίμου, έναν από τους βασικούς λόγους της εμπέδωσης της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνώντος κόμματος.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετούνται η θορυβώδης επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, δεδομένης -ιδιαιτέρως μετά τις σπασμωδικές αντιδράσεις του Σούνακ της πρωτοφανούς απήχησης που είχε η πάγια ελληνική επιχειρηματολογία τόσο στους κόλπους της βρετανικής κοινωνίας όσο και σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, αλλά και η αντιμετώπιση της υπόθεσης Μπελέρη, που κυριαρχεί στη σφαίρα του διαύλου επικοινωνίας της Αλβανίας με τις Βρυξέλλες και των ενταξιακών διαδικασιών της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, διόλου απαρατήρητη περνά η νέα παρέμβαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την εξασφάλιση πόρων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ακόμα κι αν χρειάστηκε η υιοθέτηση μιας δυναμικής ρητορικής ακόμα και έναντι του καγκελαρίου Σολτ.

Κομβικός ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό

Σύμφωνα δε με τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, η αίσθηση της ελληνικής κοινωνίας για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι χειρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα αυτά τα μέτωπα συνιστούν έναν επιπρόσθετο σημαντικό παράγοντα όχι απλώς για τη μη αλλοίωση της εικόνας υπεροχής του πρωθυπουργού, αλλά και την περαιτέρω καλλιέργεια της δυναμικής του, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στο εσωτερικό μέτωπο, όπως η συνεχιζόμενη επέλαση της ακρίβειας και τα επιπλέον μέτρα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. «Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης υπερέχει τόσο ξεκάθαρα των αντιπάλων του, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στους δείκτες της σύγκρισης των πολιτικών αρχηγών τού δίνει χρόνο και ευχέρεια διαχείρισης σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Φυσικά, αυτή η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και η μακροχρόνια εμπιστοσύνη αποτελούν και για τον ίδιο ευθύνη, παράμετρος που δεν διστάζει να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία», τονίζουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το κάδρο των πολιτικών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί κυρίως τον τελευταίο μήνα.

Οι κυβερνητικές επιδόσεις

Εξαιτίας αυτού ακριβώς του θετικού κλίματος και γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι κυβερνητικές επιδόσεις στην οικονομία θα καθορίσουν δραστικά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, προκειμένου να υπενθυμίζει τις ενέργειες και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Η άμεση επαφή με τους πολίτες θα βρεθεί εκ νέου στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής, τόσο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όσο και με την είσοδο του νέου έτους, ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και τα συναρμόδια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες περί αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αλλά και του αποτελέσματός τους στα «ράφια». Αλλωστε, είναι κοινός τόπος στις εκτιμήσεις του ηγετικού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου πως, αν δεν βρεθεί τρόπος να δοθεί ένα αποφασιστικό «χτύπημα» σε αυτή την κατάσταση, παρά την αποδοχή από μέρους των πολιτών πως πρόκειται για έναν εισαγόμενο πληθωρισμό, τότε η παραδοσιακή χαλαρότητα της επικείμενης ευρωκάλπης θα μπορούσε να γίνει υπό συνθήκες -ακόμα και ελλείψει ανάλογης δημοσκοπικής βαρύτητας αντιπάλου- εφαλτήριο αμφισβήτησης της κυριαρχικής παρουσίας του πρωθυπουργού και της Ν.Δ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»