«Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των διοικήσεων του ΕΣΥ μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Διαβάστε ακόμα: COVID και γρίπη: Ανησυχία από τους αυξανόμενους δείκτες στην Ελλάδα - Μόνο 850.000 έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό

Επίσης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε πως τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Ειρήνης Αγαπηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δρομολογούμε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, ανακοινώσαμε πρόσφατα την επέκταση του έργου της τηλειατρικής για να καλύψει όλη τη χώρα και είναι από τα πιο εμβληματικά έργα που θα δούμε, αναδιατάσσει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μιλάμε για δυνατότητες 3.000 συστημάτων κατοίκων παρακολούθησης που σημαίνει ότι θα μπορεί κανείς να νοσηλεύεται στο σπίτι του με εξ αποστάσεως παρακολούθηση όπου και αν βρίσκεται στη χώρα. Μιλάμε για δυνατότητες να συνδεθεί αυτό το σύστημα με τις έξυπνες συσκευές που μπορούν να παράγουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, να παρακολουθούν εξ αποστάσεως ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με κολπική μαρμαρυγή, να ειδοποιούν έγκαιρα το γιατρό σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κάποιου έκτακτου συμβάντος και να φτάνει έγκαιρα ο ασθενής στο νοσοκομείο και το νοσοκομείο να ξέρει περί τίνος πρόκειται και να περιμένει τον ασθενή. Μιλάμε για μια επανάσταση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της προ νοσοκομείακης φροντίδας αλλά και της κατ’ οίκον νοσηλείας.

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς:

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Είναι ήδη σε εξέλιξη αυτό το έργο, επεκτείνεται σταδιακά και εμπλουτίζεται με περισσότερα εργαλεία και αναμένουμε μέχρι το τέλος του 2024 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η βασική φάση. Μιλάμε για τη διασύνδεση του ψηφιακού φακέλου υγείας με μια σειρά από δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα νοσοκομεία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων των νοσοκομείων ούτως ώστε ένας ασθενής να μην έχει πέντε σακούλες με εξετάσεις και να πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό. Όλες οι αλλαγές αυτές είναι εμπροσθοβαρείς γιατί οι περισσότερες συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουμε τάχιστα να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα κονδύλια και είναι μια μοναδική ευκαιρία για την υγεία στη χώρα μας. Ποτέ δεν είχαμε τόσο υψηλά κονδύλια για αυτές τις αλλαγές άρα τα πράγματα προχωρούν γρήγορα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων:

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Αναμένουμε τους πρώτους μήνες του ’24 να έχουμε τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.