Την ξεκάθαρη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διορθώσει τα κακώς κείµενα, που ταλάνιζαν την κυβέρνηση στο πεδίο της καθηµερινότητας των πολιτών, και να δώσει ακόµη µεγαλύτερη ώθηση στο υπουργικό του συµβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών, καταδεικνύουν οι αιφνιδιαστικές παρεµβάσεις στις οποίες προχώρησε σε κρίσιµα χαρτοφυλάκια.

Επίκεντρο των ανακατατάξεων ήταν φυσικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο ο πρωθυπουργός έκρινε πως δεν µπορούσε πλέον να συνεχιστεί το κλίµα αµφισβήτησης που είχε διαµορφωθεί τους τελευταίους µήνες γύρω από τα πρόσωπα των Γιάννη Οικονόµου και Κώστα Κατσαφάδου, µε φόντο την απώλεια του παραδοσιακού πολιτικού πλεονεκτήµατος της «γαλάζιας» παράταξης στα θέµατα της Ασφάλειας, όπως αυτή καταγραφόταν στις µετρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό -και προκειµένου πριν και πέρα απ’ όλα να ενισχυθεί το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και να υπάρξουν άµεσα αποτελέσµατα στο µέτωπο της κοινωνικής βίας και εγκληµατικότητας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επαναφέρει γι’ ακόµη µια φορά στο στρατηγείο της Κατεχάκη τον πολύπειρο στο συγκεκριµένο κοµµάτι Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνοµά του µε τις κορυφαίες επιχειρησιακές στιγµές της Αστυνοµίας την τελευταία εικοσαετία, θα επιδιώξει, σε συνδυασµό µε τον νέο υφυπουργό Ανδρέα Νικολακόπουλο, αλλά και τα πρόσωπα που θα καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στις επερχόµενες κρίσεις, να δηµιουργήσουν εκ νέου µια δοµή, η οποία αφενός θα εµπνέει εµπιστοσύνη στο στελεχικό δυναµικό και αφετέρου θα φέρει και πάλι ένα αυξηµένο αίσθηµα ασφάλειας στους πολίτες, αντίστοιχο µε εκείνο του πρώτου διαστήµατος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου και πάλι µε τον µέχρι πρότινος υπουργό Υγείας στη θέση του πολιτικού επικεφαλής της Κατεχάκη η εικόνα της κοινωνίας για τη δράση της Αστυνοµίας ήταν ιδιαιτέρως θετική, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις που έβλεπαν εκείνη την εποχή το φως της δηµοσιότητας.

*Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση: Οι αλλαγές Μητσοτάκη και οι "πρωταγωνιστές" Χρυσοχοΐδης, Γεωργιάδης και Μιχαηλίδου - Τι ώρα ορκίζονται οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

Σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αντιµετώπιση διαφόρων µορφών κοινωνικής βίας, η εγκληµατικότητα των νέων, τα κρούσµατα ανοµίας στους ίδιους τους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., η καλύτερη και πιο άµεση αντιµετώπιση καθηµερινών περιστατικών σε συνδυασµό µε την πιο µελετηµένη παρουσία των αρµόδιων υπηρεσιών στις γειτονιές, αλλά και η καταγραφή ισχυρού αποτυπώµατος σε διαχρονικά ζητούµενα, όπως η διαφύλαξη της ηρεµίας σε Πανεπιστήµια και άλλους δηµόσιους χώρους.

∆έσµευση

Στη θέση του βουλευτή της ∆υτικής Αθήνας στο χαρτοφυλάκιο της Υγείας τοποθετήθηκε ένα στέλεχος που επίσης έχει περάσει και στο παρελθόν από τη συγκεκριµένη... ηλεκτρική καρέκλα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα κληθεί να υλοποιήσει την πλέον ηχηρή προεκλογική δέσµευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισµό του υγειονοµικού συστήµατος, σ’ ένα µέτωπο όπου κατά κοινή οµολογία χρεάζεται άµεση επιτάχυνση των διαρθρωτικών παρεµβάσεων, αλλά και µια σειρά δύσκολων αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να χρειαστούν και συγκρούσεις µε παρωχηµένες νοοτροπίες και καταστάσεις, παράµετρος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επιλογή του µετρ αυτών των δύσκολων χειρισµών, Αδώνιδος Γεωργιάδη. Το φλέγον θέµα της στελέχωσης, το κοµµάτι του προσωπικού βοηθού που «τρέχει» η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων είναι µερικές µόνο από τις προκλήσεις που θα συναντήσει στο ξεκίνηµά του ο δεύτερος τη τάξει εκλεγµένος βουλευτής της Ν.∆. στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας.

Εχέγγυο

Πολύ πιο µετρηµένα φαίνεται να είναι τα κουκιά για την υπουργό Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, αφού ο µεγάλος της στόχος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των πολιτικών εκείνων που οδήγησαν την ανεργία σε µονοψήφια νούµερα, αλλά και η οµαλή µετάβαση στο νέο Ασφαλιστικό, το οποίο ως γνωστόν έχει δροµολογηθεί από την προηγούµενη πολιτική ηγεσία, καθώς και στη νέα, πιο αισιόδοξη πραγµατικότητα που φέρνουν εκ προοιµίου οι αυξήσεις µισθών και συντάξεων. Από κει και πέρα, η προηγούµενη θητεία της στην οδό Σταδίου, στο πόστο της υφυπουργού µε αρµοδιότητα την κοινωνική πολιτική, συνιστά εχέγγυο για την προώθηση των απαιτούµενων ενεργειών στο κοµµάτι των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων. Ιδιαιτέρως έµπειρη στο κοµµάτι της Παιδείας και δη στη ∆ευτεροβάθµια και Τριτοβάθµια Εκπαίδευση είναι η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία κατέλαβε τη θέση της υφυπουργού Παιδείας, που κατείχε µέχρι και την περασµένη Τετάρτη η Πειραιώτισσα βουλευτίνα.

Ιδιαιτέρως σηµαντική, αν και λόγω του κοµβικού µετασχηµατισµού στα τρία προαναφερθέντα χαρτοφυλάκια πέρασε σε δεύτερο πλάνο, είναι η αναβάθµιση σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος µαζί µε τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου θα έχει πια και την πολιτική ευθύνη για τα ΜΜΕ που βρίσκονται υπό κρατική οµπρέλα. Βλέπετε, υπάρχουν ανοιχτά µέτωπα σε όλα τα επίπεδα, ενώ θα πρέπει να ληφθούν άµεσα αποφάσεις στο Ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής, τόσο στο πεδίο της οικονοµικής διαχείρισης και των στρατηγικών επιλογών για την αντιµετώπιση του ανταγωνισµού όσο και σ’ αυτό του εξορθολογισµού της λειτουργίας κυρίως των ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, αλλά και του ERTnews, στο οποίο µένουν µετέωρες για την ώρα δεκάδες συµβάσεις εργαζοµένων σε κοµβικούς τοµείς.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής