Η ώρα της ενημέρωσης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασε – και μαζί και η ώρα της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαφωνούν με το νομοθέτημα αυτό.

Σήμερα στις 18:30 στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα ενημερώσει τους μισούς βουλευτές (οι άλλοι μισοί αύριο, Τρίτη, την ίδια ώρα) και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους, καθώς ο ίδιος θα είναι και ο υπουργός που θα φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Παρούσες στην ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και οι καθηγήτριες της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Φουντεδάκη (αστικό δίκαιο) και Λίνα Παπαδοπούλου (συνταγματικό δίκαιο), που έχουν επιμεληθεί νομικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις αμιγώς νομικού περιεχομένου.

Παρόντες θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα.

Διαβάστε ακόμαΓάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ξεκινά το "µασάζ" στους βουλευτές της ΝΔ για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο - Ο ρόλος του Μπρατάκου - Οι 20 επιφυλακτικοί "γαλάζιοι"

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η ευθυγράμμιση Ελλάδας με Ευρώπη οπυρήνας της επιχειρηματολογίας του Μαξίμου


Ο κεντρικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η πρακτική αντιμετώπιση ανισοτήτων και αδικιών, παράλληλα με τον σεβασμό στον ρόλο του πατέρα και της μητέρας και την αποφυγή των όρων τύπου «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, επανήλθε χθες στο θέμα με την ανάρτηση στο Facebook που περιείχε, όπως κάθε Κυριακή, την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. «Θέλω απλώς να επαναλάβω από εδώ ότι πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας στη συνέχεια έμφαση στη σκοπιμότητα της νομοθετικής αυτής ρύθμισης: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα».

Η "γαλάζια" ομάδα κρούσης ξεδιπλώνει τη δημόσια ρητορική της


Την ίδια ώρα, η «ομάδα κρούσης» για την παρουσίαση και επεξήγηση της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας όχι μόνο εντός των κόλπων της Ν.Δ., αλλά ευρύτερα στην κοινωνία, άρχισε να ξεδιπλώνει τη δημόσια ρητορική της. «Είναι μία υποχρέωση, θεωρώ, της πολιτείας προς τους πολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ), ενώ η Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε (στην ΕΡΤ) ότι «εδώ μιλάμε σαφώς για ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα, αλλά και κυρίως για δικαιώματα παιδιών που ήδη υπάρχουν».

Ο Αλέξης Πατέλης ανήρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο TikTok, στο οποίο παραθέτει πόσες και ποιες χώρες έχουν νομοθετήσει υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας και καταλήγει: «Προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάρει η χώρα μας;».

Ο δε Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε (στην «Καθημερινή») ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι συνεπής με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο «Βήμα της Κυριακής», που έδειξε ουσιαστικά να αποδέχεται το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, μετά την καταψήφιση από πλευράς του του νομοσχεδίου. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη, μάλιστα, δύο βουλευτές, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης, άφησαν να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Βορίδης θα πρέπει να παραιτηθεί από υπουργός.

Οι 42 βουλευτές που είναι είτε υπουργοί είτε υφυπουργοί έχουν το ελεύθερο να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο». Συνεπώς, δεν θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση αν δεν υπερψηφίσουν, αλλά η θέση τους θα είναι ιδιαίτερα επισφαλής στον επόμενο ανασχηματισμό.