Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας αφορά 2,5 εκ. γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών από το Υπουργείο Υγείας

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Σε συνέχεια του προγράμματος Φ. Γεννηματά χάρη στο οποίο έχουν γίνει πάνω από 300 χιλιάδες μαστογραφίες και έχουν σωθεί 20 χιλιάδες γυναίκες συνεχίζουμε με το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αφορά 2,5 εκ. γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, για τις γυναίκες 21-29 ετών το τεστ πρώτης γραμμής είναι το τεστ Παπανικολάου ενώ για τις γυναίκες 30 έως 65 ετών το τεστ πρώτης γραμμής είναι το HPV DNA. Θα σταλεί sms στις γυναίκες σταδιακά ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήσαμε και στο προηγούμενο πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, θα κάνουν δωρεάν αυτές τις εξετάσεις και εφόσον υπάρχουν ευρήματα δωρεάν και η κολποσκόπηση και η βιοψία. Η βιοψία αφορά και τη διενέργεια και τη λήψη του δείγματος. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες δεν έχει σημασία αν μια γυναίκα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι, όλα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων διενεργούνται σε όλες τις δικαιούχους ανεξάρτητα από ασφαλιστική ικανότητα.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Δρομολογούμε επίσης και αντίστοιχο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι μια ασθένεια η οποία όταν εντοπιστεί έγκαιρα είναι ιάσιμη. Υπάρχει ενημερωτική καμπάνια για όλα αυτά τα προγράμματα, εκτός όμως από την καμπάνια έχουμε και σε αυτό το πλαίσιο τη δυνατότητα να αποστείλουμε τεστ στο σπίτι το οποίο είναι εύκολο να διενεργηθεί. Μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα κοπράνων και να κάνει ένα self test για να δει αν υπάρχει αιμορραγία στα κόπρανα προκειμένου να προχωρήσει μετά στην εξέταση της κολονοσκόπησης. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε και εντάξαμε και την αφαίρεση ενδεχομένως του πολύποδα που θα βρεθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης οπότε θα συμπεριληφθεί όλο το πακέτο αυτό. Αντίστοιχη φιλοσοφία έχουμε και για τα καρδιαγγειακά, οι άνθρωποι μετά το screening θα δρομολογούνται στα εργαστήρια και στις κλινικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βγαίνει αρχές Μάρτη, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα έχει βγει μέχρι τον Ιούνιο και αντίστοιχα το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία και ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για τα απογευματινά χειρουργεία. Ούτως ή άλλως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτή τη δυνατότητα και με αυτό τον τρόπο αδειάζουν θέσεις για τα πρωινά χειρουργεία για να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

ΔΗΜ: Το ερώτημα δεν είναι αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφόσον είναι ασφαλισμένος, το ερώτημα είναι αν το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει ταχύτερα άρα να μειώσει και το χρόνο αναμονής. Εάν ένα νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί πρωί απόγευμα γιατί το απόγευμα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος;

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Όπως γνωρίζετε υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών υγείας ειδικά στους τομείς που αφορούν τα χειρουργεία και αν δείτε τους χρόνους αναμονής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ στην Αγγλία θα δείτε ότι είναι ίδιοι και ακόμα μεγαλύτεροι. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο είναι διεθνές και αφορά τις δυτικές χώρες, δεν είναι μόνο ελληνικό κάθε χώρα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τα εργαλεία που έχει. Μιλάμε για μια ρεαλιστική πρώτη προσέγγιση δεν είναι το μόνο μέτρο που θα λάβουμε.