Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης και της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων φαίνεται πως αναλαμβάνει η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, έχει «κλειδώσει» συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα ή την Τρίτη μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Με την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να μη βρεθεί αντιμέτωπο με πολλαπλά μέτωπα να είναι ευδιάκριτη, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να δίνει έμφαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ενώ την προσεχή εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει δημιουργήσει αναταράξεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz09o5i2nz7l)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διάλογος με τους αγρότες επί ρεαλιστικών αιτημάτων και διεκδικήσεων

Σε αυτή την πολιτική συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης παίρνει… πάνω του το αγροτικό ζήτημα, έχοντας, πάντως, καταστήσει εκ των προτέρων σαφές και το πλαίσιο συζήτησης, αλλά πολύ περισσότερο τα πεπερασμένα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Η επιστολή από εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου και προφανώς ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει ο πρωθυπουργός και ποιους θα εκπροσωπούν αυτοί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Παύλου Μαρινάκη, θέτοντας εκ νέου στο προσκήνιο τον δεδομένο προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου για μια συνάντηση με αγρότες που εκπροσωπούν με τρόπο θεσμικό όσο και ενιαίο τους εξεγειρόμενους συναδέλφους τους, αλλά και τον αντίστοιχο για έναν διάλογο επί ρεαλιστικών αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Αγρότες: Σκληρό πόκερ για τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη - Τα δύο σκέλη της διαπραγμάτευσης - Τι σκέφτεται να προτείνει η κυβέρνηση 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz083oe6fvsp)


Μητσοτάκης: Ανακοινώνει επιπλέον 82 εκατ. για τους αγρότες

«Έχουμε επαναλάβει, το είπε και ο πρωθυπουργός χθες (σ.σ. προχθές) από το Χαϊδάρι, ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι», τόνισε με νόημα ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχθεί να κοπεί η Ελλάδα στα δύο ούτε και να διαταραχθεί η οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι στην κυβέρνηση διερευνούν ήδη τρόπους ώστε να ικανοποιήσουν ακόμη ένα αίτημα των αγροτών, ήτοι να δοθεί εμπροσθοβαρώς και όχι στο τέλος του χρόνου το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κονδύλι που εκτιμάται στα 82.000.000 ευρώ.

Ούτως ή άλλως, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή δρομολογούνται, ενώ άλλα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι τυχόν μη εφαρμογή της ΚΑΠ, ζήτημα που απερίσκεπτα ορισμένοι θέτουν στον δημόσιο διάλογο, θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι αγρότες πόρους ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


"Ευελιξία"

Μολονότι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών, αφήνουν να εννοηθεί πως σε μια συζήτηση είναι φυσιολογικό να επιδειχθεί ένας κάποιος βαθμός ευελιξίας, έστω και για σημειακού χαρακτήρα διευκολύνσεις.

Την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, που μετέβη προχθές στον Νομό Φθιώτιδας για να συναντήσει τους αγρότες, όσο και στελέχη με ερείσματα στον αγροτικό κόσμο, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους των μπλόκων και συνεχίζουν το κυβερνητικό… μασάζ.

Τέλος, κατά τη χθεσινή, πρώτη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας παρουσία μεταξύ άλλων και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, τέθηκαν και ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο χωρίς, πάντως, να γίνει συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πιθανότητα μιας μικρής αναβολής του ραντεβού

Στην εκτίμηση ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών δεν θα γίνει τη Δευτέρα προχώρησε ο Μάκης Βορίδης και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, βασική προϋπόθεση για να γίνει το ραντεβού είναι οι αγρότες να έχουν οργανώσει την εκπροσώπησή τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι έτοιμο και στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν από τους αγρότες να ενημερώσουν για τη σύνθεση της επιτροπής τους.

Η συνάντηση είχε αρχικά τοποθετηθεί για Δευτέρα απόγευμα, όταν δηλαδή θα επιστρέψει από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός, και αν τελικά δεν γίνει Δευτέρα απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί Τρίτη πρωί

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή