Πήραν πολλά οι αγρότες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά όχι όλα όσα ζήτησαν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διχασμένοι. Ωστόσο, το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση.

Μαρινάκης: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια με τους αγρότες ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα»

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε στο Mega ότι τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα εξαντλήθηκαν.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η αντίδρασή τους. Μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις και θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, όπου θα υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα. Ήταν ένας ουσιαστικός διάλογος. Είναι σημαντικό ότι μία κυβέρνηση απαντά σε αιτήματα αγροτών με τη λογική των στοχευμένων παρεμβάσεων. Έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ΚΑΠ όπου ο πρωθυπουργός ήταν ανοιχτός να ακούσει τα προβλήματα».

«Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ήταν μία συνολική πρόταση η σημερινή. Πιστεύουμε στον διάλογo και αυτός ο διάλογος είχε αποτελέσματα αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει με κλειστούς δρόμους. Θα ακολουθήσει ακόμα μία συνάντηση για τα προβλήματα της Θεσσαλίας», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης

Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε έξω από το Μαξίμου ότι δεν ικανοποιήθηκαν και πως θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ άλλος έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι ίδιοι οι αγρότες που θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η 15μελής αντιπροσωπεία τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στάση αναμονής του Μαξίμου στα αγροτικά ζητήματα


Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα, καθώς ο Μητσοτάκης «έξυσε τον πάτο του βαρελιού, όπως υποσχέθηκε», για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, με νέες πρωτοβουλίες για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, και ο πρωθυπουργός είπε πως όταν τελειώσει τα ταξίδια θα υπάρξει συνάντηση για τα θέματα της Θεσσαλίας.

"Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας", λένε οι αγρότες


Οι αγρότες, μετά τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι θα πάνε στα μπλόκα για να συζητήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους, ενώ είπαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα «επιβίωσης».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας», τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Ο Ρίζος Μαρούδας, από το μπλόκο του Πλατύκαμπου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» υπογράμμισε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3zcc3ej9ex)

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής, χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό, ωστόσο παρέπεμψε στους αγρότες για τις τελικές αποφάσεις.

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης, ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων, βλέποντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος... Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις, από εκεί και πέρα τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3zwju5m5zd)

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η συνάντηση πρωθυπουργού-αγροτών, που κράτησε παραπάνω από μία ώρα, έγινε σε καλό και ήπιο κλίμα. Οι αγρότες ανέφεραν στον πρωθυπουργό πως τα αιτήματά τους «είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουμε κάθε χρόνο».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις τους και την αξιοπρέπεια με την οποία εξέφρασαν τα αιτήματά τους, ενώ παραδέχθηκε ότι «οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες, αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποία είστε αντιμέτωποι, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz40a3axeb1d)

Φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια για όλους τους αγρότες

Για το φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι μια πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης, καθώς εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα. Εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την τιμή στην κιλοβατώρα στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και τα χρέη τους για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.