Κορυφώνεται η αγωνία στις τάξεις των αγροτών για την πορεία των κινητοποιήσεων τους, με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα (13/02) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγρότες βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου διχασμένοι. Κάποιοι αποδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση έφτασε στο μάξιμουμ που μπορούσε να δώσει, όμως οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτών τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις για κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο για θεσμικά θέματα των παραγωγών και το αγροτικό πετρέλαιο, όμως διαμηνύει ότι το κλείσιμο των δρόμων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα αντιμετωπιστούν. Παράλληλα, δεν αναμένεται νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες, οι οποίοι πάντως κατάφεραν να εξασφαλίσουν ραντεβού προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου για τα ζητήματα της Θεσσαλίας και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Σε αυτή ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι δύο γραμμές

Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα». «Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.

Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Μαξίμου και έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά. Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.

Αγρότες: Νέος γύρος συνελεύσεων στα μπλόκα

Οι αγρότες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους μετά τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.

Αν και οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη τις οριστικές αποφάσεις τους, φαίνεται ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο τραπέζι «πέφτει» και το σενάριο της καθόδου στην Αθήνα τη Δευτέρα, με ή χωρίς τρακτέρ. Δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για μέρος των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το ρεύμα, καθώς και για τη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Daniel.

Οι Μακεδόνες αγρότες από πλευράς τους, δηλώνουν ανικανοποίητοι με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (13/02) η απόφαση είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώθηκε στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα.

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Εξαντληθήκαν τα περιθώρια με τις σημερινές ανακοινώσεις για τους αγρότες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρίνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για «πολύ στοχευμένη και μελετημένη η πρόταση του πρωθυπουργού», που απαντάει στα δύο βασικότερα προβλήματα. «Δίνει ρεύμα για δύο χρόνια στο όριο του κόστους. Δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι από τους παρόχους», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε επίσης σε:

  • ρύθμιση χρεών στο ρεύμα
  • αγροτικό πετρέλαιο, όπου θα υπάρξει επιστροφή για τρίτη χρονιά, προκαταβολή 50%.

Επίσης είπε ότι ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο καθεστώς της επιστροφής του ΕΦΚ.

Σε ερώτηση για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση των αγροτών είπε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω την απόφασή τους. Είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί από τις κινητοποιήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε τέλος πως δεν πρόκειται για προσωρινά μέτρα και διεμήνυσε ότι: «Ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Σκυλακάκης για συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών: Θα πέσουν οι τιμές ενέργειας

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την κυβερνητική θέση πως μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στους αγρότες δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Στα αιτήματα των αγροτών μετά την συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις κυβερνητικές παροχές – ειδικά το αγροτικό ρεύμα – και στις κρίσιμες αποφάσεις στα μπλόκα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS.

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Για το αν είναι εφικτό να δοθεί στους αγρότες 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές».

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει» ενώ ακόμη υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (13/02) φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.

Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.