Κατατέθηκε τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το αίτημα από 21 βουλευτές για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το αίτημα έχει κατατεθεί από κοινού από το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού ΝΙΚΗ, το κόμμα του Βασίλη Στίγκα Σπαρτιάτες και τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ κατατέθηκαν και τέσσερις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι πως από πλευρά συμμετοχής των γαλάζιων βουλευτών είναι ισχνή, με περίπου 15 βουλευτές να παρακολουθούν από τα έδρανα την συνεδρίαση.

*Διαβάστε εδώ: Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Ζητήματα στα ληξιαρχεία αν δεν τροποποιηθεί η έμφυλη αναφορά στους γονείς

Όπως ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, «η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι θέμα ανθρωπιάς. Και ας αναλογιστούμε τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια στις σκιές, μπλεγμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισορροπώντας πολλές φορές σε δύο πραγματικότητες-του εξωτερικού και την ελληνική. Εγώ πάντως δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει σε μία χώρα και να μην αναγνωρίζομαι ως η μητέρα των παιδιών μου.

Γι’ αυτές λοιπόν τις μητέρες, γι αυτούς τους μπαμπάδες και προπάντων γι αυτά τα παιδιά σας κοιτάζω στα μάτια και σας ζητάω να αναλάβουμε την ευθύνη και να υπερψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο. Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έχει το δικαίωμα: στην αξιοπρέπεια, την ισότητα και την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις. Προστατεύοντας τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, κάθε παιδιού, προχωράμε μπροστά. Πάντα με πυξίδα τις παραδόσεις, τις αξίες μας, τον πυρήνα του Ελληνισμού- την οικογένεια. Ας σταθούμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας».


Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Αύριο η ψηφοφορία

Αύριο, Πέμπτη 15/02, οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξεδιπλώσουν τα επιχειρήματά τους σχετικά με την ορθότητα του νομοσχεδίου, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση που θα ακουστεί από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση την ώρα που θα μιλήσει ο πρώην αρχηγός της ΝΔ να υπάρχει περιορισμένη παρουσία της ΚΟ της ΝΔ εντός της Ολομέλειας. Δεδομένο θεωρείται πως θα λάβουν τον λόγο όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ μέχρι την ώρα της κάλπης συνεχίζεται το μασάζ στους γαλάζιους βουλευτές που είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο.

Στα μέχρι ώρας δεδομένα διαφαίνεται ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, καθώς πέρα από τη ΝΔ που το εισηγείται στη Βουλή, το στηρίζουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αναμένεται να λάβει 180 θετικές ψήφους.

Ωστόσο, οι προωθούμενες διατάξεις έχουν δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και σε κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν βουλευτές που έχουν πει πως θα επιλέξουν την αποχή ή και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και μέχρι την τελευταία στιγμή η επιχείρηση μεταπειστούν όσοι έχουν αντιστάσεις. Υπάρχει ένας αμετακίνητος πυρήνας βουλευτών -περίπου 20 με 22 - που δηλώνει φανατικά κατά του νομοσχεδίου, ενώ περίπου 15 φαίνεται πως καταλήγουν στην αποχή, ενώ οι υπόλοιποι το σκέφτονται.