Το βλέμμα στη Βουλή στρέφει το Μέγαρο Μαξίμου, όπου από χθες ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο», με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην αποψινή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, από την κυβερνητική παράταξη αναμένονται περί τα 100 «ναι», αν και ιδιαίτερη σημασία θα έχει ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου. Με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κινούνται περί τους δεκαπέντε και είναι όσοι εξαρχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Διαβάστε ακόμα: Ομόφυλα ζευγάρια: Η ομιλία Σαμαρά στη Βουλή και το πρωθυπουργικό "κλείσιμο" - Στην περιοχή του "10" έχουν περιοριστεί τα όχι


Νέα Δημοκρατία: Οι διαφοροποιήσεις και ο Αντώνης Σαμαράς

Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί crash test για τη Ν.Δ., άλλωστε πρόκειται για την πρώτη φορά στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη όπου καταγράφονται διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρωθυπουργός, ως γνωστόν, θεωρώντας ότι καλώς μπαίνει ζήτημα συνείδησης, ήδη έχει δώσει ως διέξοδο στους διαφωνούντες την επιλογή της αποχής, έχοντας δηλώσει πως αποτελεί «αξιοπρεπή στάση» για τους βουλευτές που έχουν ενστάσεις ως προς τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, αποκτά η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, δεδομένου ότι περί τις 6 το απόγευμα θα τοποθετηθεί από το Βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίρρησή του για τη νομοθετική πρωτοβουλία, διαφωνώντας παράλληλα και με την οδό της αποχής που υπέδειξε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες. Στην παρέμβασή του από το βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί και σε σειρά άλλων ζητημάτων όπως το αγροτικό, τα εθνικά, αλλά και τα ανοίγματα της Ν.Δ. προς τον κεντρώο χώρο.