Τις πληγές που άφησαν στο σώμα του ΠΑΣΟΚ οι έντεκα βουλευτές που δεν ψήφισαν τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια θέλει να γιατρέψει το συντομότερο δυνατό ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως αν τα τελευταία 24ωρα δεν είχε υπάρξει «μασάζ» και στενή επικοινωνία με βουλευτές, ο αριθμός αυτών που θα απείχαν θα έφτανε τους 15! Εκτός των 11, στον κατάλογο αυτών που θα έσπαγαν την κομματική γραμμή θα είχαν προστεθεί ο Ιλχάν Αχμέτ, η Νάγια Γρηγοράκου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Ελένη Βατσίνα.

Η εικόνα αυτή προφανώς και δεν άρεσε στον κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο είναι σαφές πως έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους, χωρίς πειθαρχικά μέτρα. Η σχετική συζήτηση αφορούσε πρωτίστως στην Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία παρότι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή. Ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως απέρριψε εισηγήσεις για καθαίρεσή της από το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό πόστο, παρότι έχουν δημιουργηθεί αρκετές μουρμούρες στους κόλπους των βουλευτών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να εκτιμά πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έβαζε το ΠΑΣΟΚ σε κύκλο εσωστρέφειας και θα δημιουργούσε περαιτέρω αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ιδίως σε μια φάση που, όπως λέγεται, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και διεκδικεί υψηλά ποσοστά στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η λογική που διαπνέει τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως ο χρόνος θα γιατρέψει τις πληγές. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι πως με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, όπως βεβαίως και άλλων κομμάτων, ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος του κράτους. Άλλωστε, λένε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απείχαν διαφώνησαν με ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης και όχι με μια επιλογή του κόμματος. Η φράση μάλιστα που ακούγεται είναι πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ποτάμι», εννοώντας πως είναι κόμμα με μεγάλη ιστορία, δεν διαλύεται  για οποιοδήποτε ζήτημα και έχει στο εσωτερικό του διαφορετικές απόψεις, ακόμα και για τα θέματα αυτά, που άπτονται της συνείδησης των βουλευτών. Τονίζουν, μάλιστα, πως στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνονται μαθήματα περί προοδευτισμού από τη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας πως είναι το κόμμα που έχει υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, τη θέσπιση του πολιτικού γάμου κ.λπ.

Στρέφουν, παράλληλα, τα βέλη στην πλευρά της Ν.Δ., αναφέροντας πως το 1/3 των συμπολιτευόμενων βουλευτών διαφώνησαν με μια κεντρική κατεύθυνση, ανάμεσά τους και μέλη της κυβέρνησης, ενώ αναφέρονται και στο ρήγμα που δημιούργησε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η παρέμβαση του κ. Σαμαρά.

Μη κρατικά πανεπιστήμια και ποινικοί κώδικες

Ταυτόχρονα, στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για τις επόμενες κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες, καθώς το προσεχές διάστημα θα συζητηθούν δύσκολα θέματα, όπως είναι οι ποινικοί κώδικες και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ως προς το δεύτερο θέμα, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα που έχει ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση, με αποκορύφωμα την ημερίδα που διοργάνωσε στις αρχές της εβδομάδας με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και συνταγματολόγων. Η θέση του κόμματος κωδικοποιημένα είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία όμως δεν μπορεί να συμβεί χωρίς συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ προκρίνει στα μη κρατικά πανεπιστήμια το σκανδιναβικό μοντέλο και απορρίπτει το αντίστοιχο της Κύπρου. Σε σχέση με τους ποινικούς κώδικες η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος θα ανοίξει τις προσεχείς ημέρες.