Απόψε θα φανεί εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα εκµεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία για να συµπορευτεί µε τα στελέχη της Πολιτικής Γραµµατείας ή θα τραβήξει το σκοινί φτάνοντας τα πράγµατα στην τελική ρήξη, επιλέγοντας να µην παραστεί στη συνεδρίαση.

Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέξει να µην πάει, τότε όλα είναι ανοικτά και, όπως έλεγαν στελέχη της Π.Γ., αύριο, αν απαιτηθεί, µπορεί να συγκληθεί ακόµα και η Κεντρική Επιτροπή ή, στο χειρότερο σενάριο, να πάνε στο συνέδριο και εκεί να δοθεί η τελική µάχη. Εάν πάλι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιλέξει να παρευρεθεί στην Π.Γ., τότε θα γίνει µια συζήτηση σε βάθος, µε αφορµή και την επιστολή που έστειλε στην Πολιτική Γραµµατεία.

Διαβάστε ακόμα: Συνεδρίαση για γερά νεύρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Στο τραπέζι η αναβολή του επικείμενου συνεδρίου αλλά και η πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9m5ghalee1)


Οι δύο απόψεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας υπήρξαν δύο απόψεις. Η µία που ήθελε τη σύγκληση της Κ.Ε. προκειµένου να κατατεθεί πρόταση µοµφής στον Στέφανο Κασσελάκη και µία δεύτερη, η οποία πρότεινε να αναβληθεί το συνέδριο τουλάχιστον για ένα δεκαήµερο. Κι ενώ αρχικά όλα έδειχναν ότι η πρόταση για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είχε πολλούς υποστηρικτές, τελικά στα µισά της συνεδρίασης υπήρξαν στελέχη που υπαναχώρησαν και εµφανίστηκαν πιο επιφυλακτικά στο να συµφωνήσουν στη σύγκληση της Κ.Ε., η οποία θα συζητούσε µία ενδεχόµενη πρόταση µοµφής για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Υποστηρικτική των απόψεων Κασσελάκη παρουσιάστηκε η Ρένα ∆ούρου, ενώ πιο µετριοπαθείς οι Νίκος Σκορίνης και Παναγιώτης Ρήγας. Οι πιο «σκληροί» ήταν οι Αλέκος Φλαµπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ιδιαίτερα «σκληρός» ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είχε στηρίξει τον κ. Κασσελάκη στη διαδικασία του προέδρου. Ο Παύλος Πολάκης, από την άλλη, δήλωσε απολογητικά απέναντι στους συντρόφους του: «Είµαι σε δύσκολη θέση απέναντί σας γιατί τον υποστήριξα». Ο Νίκος Παππάς αµφιταλαντευόταν ανάµεσα στη σκληρή γραµµή και στη δεύτερη ευκαιρία, µε τη λογική ότι δεν θα πρέπει να χρεωθεί η Πολιτική Γραµµατεία ενδεχόµενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι µέσα στη συνεδρίαση η ατµόσφαιρα ήταν τεταµένη, ακριβώς επειδή πολλά στελέχη εµφανίστηκαν να µην επιθυµούν να χρεωθούν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9ctw9tm8xl)


Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο London School of Economics και η απάντηση της Πολιτικής Γραμματείας

Η κίνηση που πυροδότησε τις εξελίξεις ήταν το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε µέρος διαδικτυακά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν µείνει µε την εντύπωση ότι θα συνδεθεί µέσω Zoom µε την Κουµουνδούρου. Όµως τα πράγµατα πήραν τελικά άλλη τροπή, από τη στιγµή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε φόρτο εργασίας στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν προκειµένου να µιλήσει στο London School of Economics.

Εκεί ο κ. Κασσελάκης σε οµιλία του όταν ρωτήθηκε επέµεινε για την ορθότητα του ερωτηµατολογίου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9c4yu053kh)
Στην Κουµουνδούρου, έπειτα από έξι ώρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν σε ένα κείµενο απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα, µε επιστολή του, είχε ουσιαστικά απαξιώσει την Πολιτική Γραµµατεία και τα στελέχη της.

«Είµαστε κόµµα µελών, όχι κόµµα στελεχών, και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόµµα. Είναι λοιπόν η ώρα των µελών, τα οποία και έχουν τον λόγο. Ως κόµµα µελών οργανώνουµε τον διάλογο, χωρίς απαγορευµένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουµε τα µέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιµάκια», σηµειώνεται στο κείµενο-απάντηση της Π.Γ., ενώ σε άλλο σηµείο τονίζεται: «Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουµε προς το έκτακτο συνέδριό µας και τις ευρωεκλογές. Στην πορεία αυτή πορευόµαστε µε σεβασµό στην προσωπικότητα των µελών και των στελεχών µας, στις ψηφισµένες θέσεις µας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό µας. Αυτό αφορά όλους και όλες µας. Από τον πρώτο µέχρι τον τελευταίο».

Σχολιάζοντας δε τα περί χίµαιρας που έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης, ανέφεραν δηκτικά ότι «σε αυτόν τον αγώνα οι χίµαιρες και τα σενάρια συνωµοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ».