Σε ένα αδιέξοδο διαρκείας φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις για τις τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη- είναι εμφανές ότι οι αναταραχές συνεχίζονται αλλά και ότι πολλές είναι οι εσωτερικές υποθέσεις της Κουμουνδούρου που παραμένουν «ανοιχτές».

Η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (19/02), κράτησε πάνω από έξι ώρες, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Το όργανο, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη (20/02).

"Mea culpa" με νόημα από τον Πολάκη

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε κλίμα έντασης. Ιδιαίτερα σκληρός για τον κ. Κασσελάκη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας παρά το γεγονός ότι τον είχε στηρίξει στην διαδικασία της εκλογής του προέδρου, ενώ ο Παύλος Πολάκης ήταν απολογητικός απέναντι στους συντρόφους του λέγοντας ότι «είμαι σε δύσκολη θέση απέναντι σας γιατί τον υποστήριξα».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο κι αυτός δεν είναι, ούτε το ερωτηματολόγιο, ούτε το συνέδριο, είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος». Ανέφερε ότι η επιστολή Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ «πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών», για να σχολιάσει ότι «για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία», αλλά «την ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες».

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αρκετών κορυφαίων στελεχών του κόμματος και του προέδρου μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί… οριακή. Και η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να μην παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και να στείλει επιστολή, στην οποία επιμένει στο ερωτηματολόγιο που αφορά στην αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και δομών στο κόμμα, κράτησε τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους.

«Η επιστολή επιστρέφεται» φέρεται να ήταν μια από τις πρώτες κουβέντες της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία τάχθηκε υπέρ της πρότασης για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Η ανακοίνωση της ΠΓ

Στην ανακοίνωση που βγήκε γύρω στις 18:30, τα μέλη της ΠΓ αναφέρουν ότι το κόμμα «δεν είναι αρχηγικό» αλλά και ότι «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές αναφορές να εκλαμβάνονται ως απάντηση στην επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη. Σε άλλο σημείο της επιστολής, επισημαίνεται ότι «ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος» και πως δεν υπάρχουν «απαγορευμένες ερωτήσεις», ενδεχομένως ως μία προσπάθεια να αμβληθούν οι διαφωνίες και να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν λόγω του ερωτηματολογίου που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι και… η πρόταση μομφής

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΠΓ, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά αφού κάποιοι ζήτησαν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη και την αναβολή του συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι «έπεσε» ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειώνεται ότι για τη συνεδρίαση της ΚΕ χρειάζονται 75 υπογραφές , ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται το 50+1 από τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση της ΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Καλείται για εξηγήσεις… ο Κασσελάκης

Τα μέλη της ΠΓ πάντως αποφάσισαν τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης αύριο το απόγευμα, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα έχει μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν θα ζητηθεί από τον πρόεδρο να …μαζέψει κάπως τα όσα υποστήριξε στην επιστολή του και να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν άλλες… εκπλήξεις.