«Φουντώνει» η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων.

Χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδηςαναδημοσίευσε ανάρτηση του γιατρού Χρήστου Δερβένη, μέλους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξέφρασε την οργή του για την αντίδραση του κόμματός του σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.

Στο κείμενο αυτό, ο γιατρός Χρήστος Δερβένης εκφράζει την αντίθεσή του στην αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Τσίμαρη, στην οποία αναφέρει ότι «η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι τα είχε θεσπίσει το ίδιο το κόμμα ως κυβέρνηση το 2001, επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ επανήλθε και μάλιστα με δύο ανακοινώσεις. Η μία, του γραμματέα του Τομέα Υγείας του κόμματος Γιώργου Μπουλμπασάκου, όπου επιμένει πως δικαίως μιλά για ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «φυσικά είμαστε υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό», αλλά υποστηρίζει πως «η σημερινή κατάσταση των νοσοκομείων -και σε αυτό υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ- δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων». Ο κ. Μπουλμπασάκος προσθέτει αναφερόμενος εμμέσως στον κ. Δερβένη πως το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει σημαντικό λάθος, με την αμοιβή των γιατρών που είναι συνδεδεμένη με το ύψος του κόστους της εξέτασης. «Έτσι δυστυχώς δημιουργήθηκε μια ελίτ γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που έχει υπέρογκες αμοιβές. Δυστυχώς πολλοί εξ αυτών σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο».

ΠΑΣΟΚ: Η ανακοίνωση του γραμματέα τομέα Υγείας

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν.

Ο κ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη θέσπιση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, χρησιμοποίησε πρώτα την υπουργική απόφαση του 2001 επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου και μετά κατέφυγε σε κάποια σχόλια του κ. Δερβένη και τα οποία αναπαράγει στην ιστοσελίδα του.

Προκειμένου να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι για την ουσία του θέματος, παραθέτω τα επίμαχα σημεία της νομοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων. Το πρώτο αφορά την υπουργική απόφαση του 2001.

Άρθρο 4

Στο απογευματινό ωράριο μπορούν να διενεργούνται σε εξωτερικούς ασθενείς μικρές χειρουργικές επεμβάσεις εντός ή εκτός του χειρουργείου, που δεν απαιτούν νοσηλεία καθώς και επεμβάσεις μικρής και μεσαίας βαρύτητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Για τις χειρουργικές επεμβάσεις, που διενεργούνται στο απογευματινό ωράριο, κατατίθεται από το νοσοκομείο στον ειδικό λογαριασμό μέρος του εισπραττόμενου νοσηλίου, το ύψος του οποίου καθορίζεται ως εξής:

Για μικρή επέμβαση εντός ή εκτός του χειρουργείου, που δεν απαιτεί νοσηλεία :50 ευρώ Για επεμβάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς :

Α. Μικρή επέμβαση100 ευρώ

Β. Μεσαία επέμβαση150 ευρώ

Για μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο κατά την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ4α/οικ. 1320/ 1998, όπως κάθε φορά ισχύει, κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο, κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό ποσοστό 20% του αντίστοιχου κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου.

Αυτή η απόφαση δεν προχώρησε και μετά πολλά χρόνια επανήλθε η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων με νόμο επί υπουργίας κ. Βορίδη το 2014.

Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να οριοθετήσουμε και το τελείως διαφορετικό περιβάλλον που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις.

Θυμίζω ότι οι δαπάνες υγείας το 2000 ήταν 9,4% του ΑΕΠ ενώ σήμερα 7,8% έναντι 9,9% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. Επίσης τότε είχαμε πάνω από 80.000 χιλιάδες προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενώ σήμερα λίγο πάνω από 70.000 χιλιάδες και μάλιστα σημαντικό ποσοστό με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Φυσικά είμαστε υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Η σημερινή κατάσταση των νοσοκομείων -και σε αυτό υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ- δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προυποθέσεις για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Άλλωστε όλοι οι φορείς της ιατρικής κοινότητας αυτό ισχυρίζονται, όπως και κορυφαίοι συνδικαλιστές της Ν.Δ. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα σύστημα υγείας που έχει τις ψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν θα υποχρεώσουμε τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το 2001 η προσπάθεια αφορούσε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είναι χαρακτηριστική η φράση του Α. Παπαδόπουλου για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τις προβλέψεις του κ. υπουργού για τα εκλογικά ποσοστά μας, κοντός ψαλμός αλληλούια και μέμνησο τω Δούκα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ - Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ»

Ι. Τσίμαρης: "Η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και η κυβέρνηση το γνωρίζει"

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Ιω. Τσίμαρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας ΠΑΣΟΚ, επιμένει πως «η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, που προωθείται, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και η κυβέρνηση το γνωρίζει».

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ίδρυσε το ΕΣΥ και θα υπερασπιστεί το δημόσιο, καθολικό και χωρίς ανισότητες χαρακτήρα του. Οι θέσεις μας για την ανασυγκρότηση του συστήματος είναι ξεκάθαρες.

Στο προγραμματικό μας σχέδιο ήδη υπάρχει η λειτουργία των ολοήμερων χειρουργείων. Η εφαρμογή τους προϋποθέτει την πρόσληψη απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη των οργανικών θέσεων. Ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι προς όφελος συνολικά του ασθενούς , ενώ θα λειτουργούν πλήρως τα πρωινά χειρουργεία.

Η σύνδεση της  μεταρρύθμισης  του 2001 ουδεμία σχέση έχει με τα απογευματινά χειρουργεία και το κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς σήμερα. Κόστος που αυξάνει αντί να εξορθολογίζει την ιδιωτική δαπάνη. Οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, που προωθείται, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και η κυβέρνηση το γνωρίζει.

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο για την εφαρμογή του μέτρου με τον τρόπο που εισηγείται. 

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας την αδυναμία εφαρμογής του, προτίθεται να παραχωρήσει το δικαίωμα σε ιδιώτες να κάνουν χρήση των δημοσίων υποδομών. Άλλωστε, προ ημερών ο υπουργός το παραδέχτηκε σε σχετική συνέντευξή του.

Η συστηματική αποδυνάμωση του Ε.Σ.Υ. πλέον χρησιμοποιείται ως προμετωπίδα για την είσοδο των ιδιωτών, όπως έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση και σε άλλα ζητήματα.

Ας απαντήσουν στους Έλληνες πολίτες για την ταμπακιέρα».