«Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως Υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους Εποπτευόμενους Φορείς, παρουσία των Υφυπουργών και των Γενικών Γραμματέων.

Διαβάστε επίσης: Αυγενάκης στα Παραπολιτικά 90,1 για αγρότες: Είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει η ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

«Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων» επισήμανε ο ΥπΑΑΤ και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους Υπηρεσιακούς και Φορείς για τις έγκαιρες ενέργειές τους.

Ευρωπαϊκές επαφές στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις συναντήσεις-συνεδριάσεις που είχε, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και τη Συμμαχία των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται εφεξής, κάθε φορά, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη παρουσία.

Το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήταν αυτό που κυριάρχησε στις επαφές του Έλληνα Υπουργού στη βελγική πρωτεύουσα.

«Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Νομοθετικό έργο

«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», σχολίασε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί.

Σε αυτο το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλέξουν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.

«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», κατέληξε.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων

Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό, τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού).

Συζητήθηκε, ακόμη, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:

- Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

- Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.

- Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

- Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.

- Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά. 

Πηγή: ΑΜΠΕ