Μεγαλώνει το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και ψηφίζεται την προσεχή Παρασκευή, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ακόμη κοπάσει η αναταραχή για την «ανταρσία» 11 βουλευτών στο νόμο -πλέον- για την ισότητα στο γάμο. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο ήδη η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διαφωνούν και πάνε κόντρα στην "προεδρική γραμμή". Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μόνοι, καθώς πληροφορίες θέλουν και άλλους να είναι αντίθετοι με την απόφαση Ανδρουλάκη για καταψήφιση, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου. 

Θυμίζουμε ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της στο ένθετο Secret των «Παραπολιτικών» είπε πως «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω». 

Τα καρφιά και τα μηνύματα Κωνσταντινόπουλου στον Νίκο Ανδρουλάκη

H χθεσινή παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην εφημερίδα "Στο Καρφί" διευρύνει το ρήγμα που άνοιξε Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς όχι μόνο πήρε σαφείς αποστάσεις από την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για το λεγόμενο «Σκανδιναβικό μοντέλο», επισημαίνοντας πως την συγκεκριμένη πρόταση την ακούει πρώτη φορά, αλλά στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. 

«Σε ότι αφορά στα περί Σκανδιναβικού μοντέλου, το άκουσα για πρώτη φορά σε εκδήλωση στο Κάραβελ», δηλώσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, "καρφώνοντας" τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και τον υπεύθυνο Τομεάρχη Παιδειάς και βουλευτή Κιλκίς Στέφανο Παραστατίδη. 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να τοποθετηθεί, ενώ εκφράζοντας την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του κόμματος ασκεί αντιπολίτευση, προτείνει, ακόμη και στο παρά πέντε της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, να ξεκινήσει διάλογος του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου το κόμμα του να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ τα βαριά ονόματα της Κεντροαριστεράς 

Την ίδια ώρα, υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων τάσσεται ένας σεβαστός αριθμός στελεχών και προσωπικοτήτων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Καμίνης, καθώς και οι συνταγματολόγοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Μανιτάκης και Νίκος Αλιβιζάτος,  που έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο βρίσκεται εντός συνταγματικής λογικής και προβλέψεων.

Μάλιστα, η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός πως υπήρξε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαμαντοπούλου: Η μεταρρύθμιση φέρνει το τέλος ενός ιδεολογικού μύθου που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, λέγοντας πως όσοι διαφωνούν έχουν ως επιχείρημα τον «φόβο» της μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείσα δε αν θα ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην περίπτωση που ήταν σήμερα βουλευτής ήταν κατηγορηματική: «Φυσικά και θα ψήφιζα».

Επίσης, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, η πρώην επίτροπος είπε πως «το πρώτο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι δεν είναι εμβληματική μεταρρύθμιση. (…) Είναι το τέλος ενός δόγματος, ενός μύθου γύρω από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι είναι κάτι φοβερό, για το οποίο πολεμούμε και δίνουμε μάχες και το παλεύουμε και τα λοιπά. Αυτό γίνεται πάνω από 25 χρόνια».

Λοβέρδος: Οπισθοδρομικοί οι αρνητές του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο πρώην υπουργός προέκρινε την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, εξαπολύοντας ταυτόχρονα καρφιά για τη στάση των αρνητών του, μεταξύ αυτού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τη δημιουργία κόμματος, επισήμανε σε ανάρτησή του ότι «διαμορφώνεται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ένα απολύτως ευδιάκριτο μέτωπο οπισθοδρόμησης», συμπληρώνοντας πως η άρνηση συμφωνίας επί της αρχής του νομοσχεδίου συνιστά απόδειξη αντιμεταρρυθμιστικής στάσης.

Ο Καμίνης διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ: Γιατί πρέπει να πούμε "ναι" στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων εμφανίστηκε σε άρθρο-παρέμβασή του και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του στο protagon.gr, ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζει ως θετική κίνηση την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας πως «από τη στιγμή που το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου της χώρας αποφάσισε να συνυφάνει τις τύχες της με την Ευρώπη, η καθήλωση σε μια συνταγματική ερμηνεία που διαψεύδεται καθημερινά από την πραγματικότητα, που ακυρώνεται εν τοις πράγμασι από τη λειτουργία των κολεγίων, που οδηγεί στην εκπαιδευτική μετανάστευση χιλιάδες νέους και νέες, αποτελεί έναν συνταγματικό αναχρονισμό που κρατά τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».

Παράλληλα αναφέρε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του κόσμου που «απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρνούμενη να συνειδητοποιήσει ότι τα εκπαιδευτικά σύνορα έχουν προ πολλού καταρρεύσει»