Με την πρόσληψη 360 γενικών γιατρών και παθολόγων, 600 νοσηλευτών και 385 επιστημόνων Υγείας λοιπών ειδικοτήτων, αλλά και με την δυνατότητα στους πολίτες, που το επιθυμούν, να επιλέγουν ως προσωπικό τους γιατρό έναν ιδιώτη μη συμβεβλημένο με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατρό, τον οποίο θα πληρώνουν ιδιωτικά, αναμένεται να προχωρήσει με γοργά βήματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ολοκλήρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν ήδη ενταχθεί 2.215 γιατροί του δημοσίου συστήματος Υγείας, 1.272 ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και περίπου 5 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 56% του δικαιούχου πληθυσμού της χώρας μας. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε, μάλιστα, ότι από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού λείπουν 1.376 γιατροί, εκ των οποίων το 60% αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ η ίδια τόνισε ότι οι νέες προσλήψεις θα κατανεμηθούν ανά δήμο, προκειμένου οι πολίτες να βρίσκονται στην μεγαλύτερη δυνατή εγγύτητα με την έδρα του προσωπικού τους γιατρού.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του, καθώς θα αξιολογείται για το ποσοστό των εγγεγραμμένων σε αυτόν πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με την χορήγηση bonus, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το 50% επί των εγγεγραμμένων πολιτών. Αντιθέτως, εάν τα ποσοστά αυτά υπολείπονται των στόχων, θα επιβάλλονται “ποινές”.

Τέλος, η Ειρήνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με τις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας μας, στα οποία θα απασχολούνται μέλη ΔΕΠ, δηλαδή πανεπιστημιακοί γιατροί με ειδίκευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Γαι τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι ολοκληρώνουν την υποπχρεωτική τους θητεία στον θεσμό του προσωπικού γιατρού θα παρέχεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, ύψους 30.000 ευρώ για πέντε χρόνια, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας, με την υποχρέωση να παραμένουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας για ακόμη πέντε χρόνια.

Από την δική του πλευρά, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

(ΠΟΥ), ενώ ο ίδιος τόνισε ότι “σε λίγους μήνες η διαφορά θα είναι ορατή στους πολίτες, όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και σε μερικά χρόνια θα είναι συγκλονιστική η διαφορά στην συνολική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας”.