Προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη σε εταιρείες του εξωτερικού, όσο κι αν επισήμως η Κουμουνδούρου διά της νέας εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία παρατυπία στην όλη υπόθεση, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη ΝΔ για την ανακοίνωσή της αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εισαγγελικής έρευνας. «Ο κ. Κασσελάκης δεν έκρυψε ποτέ την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2023, μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδημος. Έχει πει από τις 23 Φεβρουαρίου ότι, εφόσον και εξωκοινοβουλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί εμπίπτουν στη διάταξη αυτή, και υπάρχει αυτό το ασυμβίβαστο, εφόσον αυτό είναι βέβαιο και σίγουρο, την επόμενη μέρα θα γίνει μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας του -και όχι offshore- στην αλλοδαπή. Το επισημαίνω αυτό. Άλλοι έχουν offshore», δήλωσε η κυρία Κεχαγιά συμπυκνώνοντας την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους εγκαλούν τον κ. Κασσελάκη για ασύμβατες με την ιδιότητά του οικονομικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

«Είναι γνωστό ότι ήταν 21 χρόνια στις ΗΠΑ και είχε την εταιρεία στην οποία αναφέρεστε, η οποία δεν είναι εξωχώρια, είναι εταιρεία αμερικανική που φορολογείται μέχρι και το τελευταίο δολάριο από το αμερικανικό Δημόσιο», δήλωσε από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη (Σκάι).

Η παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου

Την ίδια ώρα όμως αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του γνωστού συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος αποκάλυψε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, είχε στόχο τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη. «Αυτός ο νόμος, όπως έγινε το 2016, δεν έγινε τυχαία, έγινε προκειμένου να πληγεί η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη», αποκάλυψε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας παράλληλα και θέμα συνταγματικότητάς του. «Είναι εμφανώς αντισυνταγματική η συγκεκριμένη διάταξη, καθώς προσβάλλει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, και παράλληλα προσκρούει και σε διατάξεις του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου για την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων», είπε.

Ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για τον Κασσελάκη

Ο ίδιος συμπλήρωσε αποκαλύπτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν η υπόθεση φθάσει στα δικαστήρια: «Αυτή η υπερασπιστική γραμμή άμυνας του κ. Κασσελάκη, όταν βέβαια φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση, θα είναι πολιτικά οξύμωρη. Διότι θα πρέπει να ισχυριστεί -και σωστά θα το ισχυριστεί, αν το ισχυριστεί- ότι ο νόμος που ψήφισε το κόμμα του το 2016 ήταν αντισυνταγματικός». Ο συγκεκριμένος νόμος πάντως ορίζει ότι η άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή πολιτικού προσώπου σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και µε χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»