Τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από τις θεοµηνίες «Daniel» και «Elias» υποδέχεται σήµερα στο Μέγαρο Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια του διαλόγου που έχει ανοίξει η κυβέρνηση µε τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσµου, έπειτα από την προηγούµενη συνάντηση τον Φεβρουάριο, εν µέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024: Ο Μητσοτάκης ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία από τη Θεσσαλονίκη - Επανέρχεται στο ψηφοδέλτιο η Σπυράκη - Εκπλήξεις με Κακλαμανάκη, Καλλιακμάνη, Μητσιά jr

Ο πρωθυπουργός αρχικά συναντάται στις 11.00 µε τους εκπροσώπους των θεσµικών φορέων της Θεσσαλίας και στις 12.30 µε τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, θέτοντας επί τάπητος τα ζητήµατα που έχουν προκύψει µετά τις καταστροφικές πληµµύρες.

Κύριο αίτηµα των αγροτών είναι οι άµεσες αποζηµιώσεις από τον «Daniel», µε το Μέγαρο Μαξίµου να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ώστε τελικά να βρεθεί λύση στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Στο επίκεντρο των σηµερινών συναντήσεων θα βρεθεί και το θέµα της λίµνης Κάρλας, όπου περίπου 120.000 στρέµµατα παραµένουν κάτω από το νερό.

Σύµφωνα µε τα όσα έγιναν γνωστά από την έκθεση των Ολλανδών ειδικών, προτείνεται η αύξηση της έκτασης της Κάρλας κατά 17.000 στρέµµατα. ∆ηλαδή από 38.000 στρέµµατα, που είναι σήµερα το τεχνητό κοµµάτι, να φτάσει τα 55.000 στρέµµατα, ενώ οι αγρότες συµφωνούν µε το υπογειοποιηµένο σύστηµα άρδευσης που προτείνεται στην ολλανδική µελέτη.

Από τα βασικά αιτήµατα των αγροτών που θα περάσουν το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας είναι και η λήψη άµεσων µέτρων αναπλήρωσης του εισοδήµατος για το 2024, καθώς επίσης η µείωση του κόστους παραγωγής, η µη εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπληµµυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έµφαση θα δοθεί στο Master Plan που παρουσίασε στον πρωθυπουργό πριν από λίγες ηµέρες η ολλανδική εταιρεία HVA International για τη διαχείριση των υδάτων και των πληµµυρών, µε σκοπό την ανασυγκρότηση της πολύπαθης Θεσσαλίας.

Στον σχεδιασµό εντάσσονται παρεµβάσεις για ενισχύσεις αναχωµάτων, φραγµάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή µελλοντικών πληµµυρών στη λίµνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουµε έντονα καιρικά φαινόµενα, ενώ οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράµµατα. Να σηµειωθεί ότι όλες οι παρεµβάσεις που προβλέπονται στη µελέτη είναι πλήρως κοστολογηµένες. Επιπλέον, περιλαµβάνεται και σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιοµηχανία, ενώ περιέχονται διάφορα µέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.


Φθηνότερο ρεύμα

Όσον αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών, έχει ανακοινωθεί φθηνότερο ρεύµα για όλους τους αγρότες για τα επόµενα 2+8 χρόνια, ενώ τη ∆ευτέρα 1η Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 41.000.000 ευρώ. Συγκεκριµένα για τη Θεσσαλία, όπου το κόστος των ζηµιών από τα φαινόµενα «Daniel» και «Elias» ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδοµές και σε πάνω από 1 δισ. ανέρχονται οι αποζηµιώσεις, έχει ανακοινωθεί ειδικό πλέγµα µέτρων, ενώ εντός του επόµενου διαστήµατος θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτηµα για την ενεργοποίηση των µέτρων ενίσχυσης για τις παρακάρλιες περιοχές. Αµέσως µετά θα εκδοθεί η απαιτούµενη Υπουργική Απόφαση και η σχετική πρόσκληση, το αργότερο έως 31 Μαρτίου µε 15 Απριλίου 2024. Το εν λόγω µέτρο είναι ύψους άνω των 40.000.000 ευρώ για καθένα από τα δύο χρόνια εφαρµογής του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czq9na6ujrk9)