Συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα αργότερα από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων.

Οι αγρότες με τον πρωθυπουργό συζήτησαν για τα προβλήματα της Θεσσαλίας, ύστερα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, η οποία έπληξε τις καλλιέργειες και τα έργα υποδομής.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του δήλωσε ότι «μας ενδιαφέρει η επιστροφή του ΕΦΚ να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Σκοπός μας είναι να δώσουμε προβλεψιμότητα, ώστε οι αγρότες μας να γνωρίζουν το ύψος της κατανάλωσης του ρεύματος».

mitsotakis_agrotes_thessalia6147224-004
mitsotakis_agrotes_thessalia6147227-003

«Συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ του για το αγροτικό πετρέλαιο το 2025. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Για το αγροτικό ρεύμα ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου για να ξέρουν οι αγρότες τι θα πληρώνουν», πρόσθεσε.

«Η μελέτη αυτή είναι μια επιστημονική δουλειά και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας μια αποτίμηση της συνάντησης ο πρωθυπουργός είπε ότι στα πιο πολλά υπάρχει ταύτιση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czqw3ivbhav5)
mitsotakis_agrotes_thessalia6147235-006
mitsotakis_agrotes_thessalia6147237-002

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιαμόρφωση της ΚΑΠ

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της ΚΑΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατέθεσε προτάσεις και ενδεχομένως να καταλήξουμε σε απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου σύντομα και ενόψει των ευρωεκλογών θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης και θέλω να τονίσω ότι το ΕΛΚ πάντα έβαζε φρένο στους πράσινους και τους σοσιαλιστές, αυτά για την αποκατάσταση της τάξης για το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκο επίπεδο».


mitsotakis_agrotes_thessalia6147239-001
mitsotakis_agrotes_thessalia6147241-005

Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες αναφέρουν ότι «θέλουμε κινήσεις, δεν είμαστε ικανοποιημένοι σαφέστατα, έχουν γίνει λίγα πράγματα σε σχέση με τα έργα στις περιοχές που έχουν καταστραφεί».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες.

Παράλληλα, επισημάνθηκε από τους αγρότες ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Οι αγρότες αποχώρησαν από το Μαξίμου χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μάξιμο οι εκπρόσωποι των αγροτών Θεσσαλίας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τους Ρίζος Μαρούδας δεν ανελήφθησαν δεσμεύσεις για τον χρόνο καταβολής των ενισχύσεων, ούτε δόθηκαν χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών που ακόμη αδυνατούν να καλλιεργήσουν.

Επίσης δεν υπήρξε "καμία ουσιαστική απάντηση" για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στον Έβρο.