Από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία το Παγκράτι αλλά και το Μετς θεωρούνταν ως το «λιμάνι» πολλών στελεχών του κόμματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που σημαίνοντα στελέχη της Κουμουνδούρου που πλέον έχουν βρει αλλού πολιτική στέγη πολλά βράδια πήγαιναν στα μπαράκια της περιοχής αλλά και στα bistro της προκειμένου να περάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης.

Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - πλέον έχουν φύγει με προορισμό τη Νέα Αριστερά - , ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Γιώργος Σταθάκης κ.α.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε το πρώτο εξάμηνο του 2015, την εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη - όταν τα διεθνή ΜΜΕ «βούιζαν» ότι επίκειται η αποπομπή του νυν γραμματέα του ΜέΡΑ 25 από τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ - να διασχίζουν πεζή το μισό κέντρο της Αθήνας προκειμένου να φτάσουν σε πολύ γνωστό resto bar της περιοχής.

2259577
2259612

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος, το οποίο έχει αναλάβει ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά οι συνήθειες δεν άλλαξαν. Και αυτό διότι ο κ. Κασσελάκης που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή - επίκειται η μετακόμισή του στο Κολωνάκι - επιλέγει κάποια από τα «συριζαϊκά» στέκια για να συναντήσει στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

6043184

Μία τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο «Lost Athens» ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την Όλγα Γεροβασίλη. Το δείπνο των δύο παραλίγο μονομάχων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη σύγκρουση κορυφής τους στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τις δυο πλευρές να φέρονται να επιθυμούν να πέσουν πλέον οι τόνοι. Το «Lost Athens» ή αλλιώς «Αθήνα Χαμένη» βρίσκεται σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου, την Αρχελάου.

estiatorio

«Νονοί» του ο Βασίλης Στεφανάκης και ο συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσούμας. Το Lost Athens τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο in στέκια του Παγκρατίου ενώ σήμα κατατεθέν του είναι οι λάμπες που κρέμονται από τις ελιές που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο. Στον κατάλογο του μαγαζιού υπάρχουν δύο κατηγορίες πιάτων. Τα coldies, που αποτελούνται ως επί το πλείστον από γλυκές συνταγές, και τα hotties. Μάλιστα το «Lost Athens» ανακηρύχθηκε ως ένα από τα 70 καλύτερα εστιατόρια της χώρας στο «The FNL Guide» για δεύτερη μάλιστα χρονιά.

lost_athens_1
lost_athens_2

Στα «Π» μίλησε ένας εκ των ιδιοκτητών του ο Γιώργος Τσούμας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το Lost Athens το δημιουργήσαμε με τον κουμπάρο μου τον Βασίλη Στεφανάκη και είναι το παιδί μας. Από εκεί και πέρα προχωρήσαμε σε διάφορα projects στο κομμάτι της εστίασης. Ωστόσο είναι το πρώτο μας εγχείρημα και αν θέλετε και το αγαπημένο μας».

lost_athens_3
lost_athens_4
lost_athens_5

Τακτικός θαμώνας

«Το Lost Athens δεν έχει συγκεκριμένη πελατεία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθε ο κ. Κασσελάκης. Απ' όσο γνωρίζω επειδή μένει στη γειτονιά έρχεται πολύ συχνά αλλά νομίζω ότι ο ίδιος έκανε ντόρο παρά η ίδια η συνάντηση. Μπορεί να μην ήμουν παρών στην κουβέντα που είχε με την κυρία Γεροβασίλη αλλά ρωτώντας το προσωπικό μπορώ να σας πω ότι η μεταξύ τους συζήτηση δεν είχε τόσο ενδιαφέρον και το κλίμα ανάμεσα στους δύο ήταν υποτονικό», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα στον κλάδος της εστίασης

Ρωτώντας τον πόσο δύσκολο είναι να αντέξει η εστίαση στη σημερινή εποχή όπου υπάρχει ακρίβεια αλλά και κρίση στην ενέργεια επεσήμανε πως «η αλήθεια είναι πως όπως λειτουργούσε η εστίαση τα προηγούμενα χρόνια είχε διάφορα προβλήματα καθώς μπορούσες να επιβιώσεις ακόμα και αν ήσουν οικονομικά παρασιτικός. Πλέον η αλήθεια είναι ότι μετά την πανδημία η εστίαση απέκτησε χαρακτηριστικά κανονικής δραστηριότητας».

«Τουλάχιστον σε ανθρώπους που την βλέπουν ως καθαρά εισοδηματική πηγή. Πλέον κανονικοποιείται το περιθώριο κέρδους, κανονικοποιείται η αγορά, είναι μεγάλο πρόβλημα το κόστος της ενέργειας καθώς μειώνεται το περιθώριο κέρδους, είναι πάρα πολύ προβληματικό το κόστος και η αλλαγή των τιμών στο κομμάτι του χονδρεμπορίου γιατί βάζεις συνεχώς τον επιχειρηματία σε μια διαρκή αναζήτηση τιμών, καλύτερων προμηθευτών και αυτό αλλάζει πάρα πολύ τη ροή της επιχείρησης στον τρόπο που λειτουργεί.

Δηλαδή δεν σου επιτρέπει να αποκτήσεις ορισμένες σταθερές εμπορικές σχέσεις που σου εξασφαλίζουν μία συνέπεια και στο κομμάτι της ποιότητας. Όμως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως θα προσαρμοστεί ο κλάδος στις αλλαγές που έχουμε στο φορολογικό πλαίσιο και στο κομμάτι της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όσον αφορά τις δικές μου επιχειρήσεις έχουμε προλάβει και κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες πριν την αλλαγή του χρόνου» συμπλήρωσε ο κ. Τσούμας.

«Παρόλα αυτά, αυτή την περίοδο υπάρχει μία αναστάτωση καθώς ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διασύνδεση είναι λίγο στο... πόδι. Πρέπει να γίνουν απλά τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η κυβέρνηση καθώς αυτά προβληματίζουν πολύ τους επιχειρηματίες και τα μαγαζιά. Μπορεί η εστίαση και τα ξενοδοχεία που αποτελούν έναν διπλωματικό παράγοντα για τη χώρα καθώς προάγουν μία καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα και αναβαθμίζουν το προϊόν και την αισθητική μας στο εξωτερικό, η εστίαση δεν εκπροσωπείται ή δεν λαμβάνεται υπόψη σαν stakeholder από τους κυβερνώντες και αυτό είναι ένα παραδοσιακό έλλειμμα. δεν έχει να κάνει με την τωρινή κυβέρνηση, γινόταν παραδοσιακά» υποστήριξε.

Η καλή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Ζητώντας του ένα σχόλιο για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και την πορεία του Κινήματος προς τις ευρωεκλογές ο συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας του κόμματος ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού όσο και του ύφους με τον οποίο εκφέρει την πολιτική του άποψη. Θεωρώ ότι η προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ στα δημόσια ζητήματα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση που σχηματίστηκε με το σκανδιναβικό παράδειγμα».

«Γίνεται τρομερή επεξεργασία θέσεων και στους τομείς και από τους αρμόδιους βουλευτές στα θέματα επικαιρότητας. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει βάλει στο επίκεντρο την ακρίβεια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το στεγαστικό ζήτημα που ειδικά για εμάς τους νέους είναι απολύτως κομβικό. νομίζω ότι με αυτή την ατζέντα και με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μανιφέστου που έγινε γνωστό αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη νομίζω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να έχουμε μια πάρα πολύ καλή παρουσία στις ευρωεκλογές», ανέφερε ακόμη.

«Μία παρουσία που θα αποδείξει ότι είμαστε η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και η μόνη προοδευτική προοπτική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το λέω γιατί το πιστεύω αλλά και επειδή είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί στην αγορά και καλώς ή κακώς έχω την εικόνα της κοινωνίας όπου υπάρχει τρομερή ανάγκη να εκφραστεί ένας κόσμος σε ένα πλαίσιο απέναντι από το κυβερνητικό στρατόπεδο γιατί η αλήθεια είναι ότι πλέον η αλαζονεία, ο τρόπος που πολιτεύεται η κυβέρνηση, η έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου έχει αρχίσει να ενοχλεί έναν κόσμο που ναι μεν δεν έχει εκφραστεί ακόμα καθώς είναι μία περίοδος ακινησίας αλλά πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλά εκτιμώ ότι αυτό θα εκφραστεί με πολύ έντονο τρόπο» τόνισε.

«Ο δικός μας ρόλος είναι αυτή την οργή και την απογοήτευση να μην την εισπράξει η ακροδεξιά καθώς επίσης να κατορθώσουμε να βγάλουμε από το πεδίο της αποχής έναν κόσμο ο οποίος θεωρητικά εντάσσεται στο προοδευτικό τοπίο. Αυτό για μένα είναι το στοίχημα και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε» κατέληξε ο κ. Τσούμας.

* Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδα Παραπολιτικά