Τα 28 πρώτα ονόµατα (από τα 42 συνολικά του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου) ανακοίνωσε χθες το πρωί η ΝΔ, σε µια προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα µε φόντο τη φθορά που προκαλεί στην κυβέρνηση η υπόθεση των Τεµπών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις.

Σε αυτή τη φάση, το Μαξίµου και η Πειραιώς επέλεξαν να συµπεριλάβουν στο κάδρο κυρίως την κατηγορία των νυν ευρωβουλευτών, που θα διεκδικήσουν είτε µια δεύτερη (Μεϊµαράκης, Κυµπουρόπουλος) είτε µια τρίτη (Βόζεµπεργκ, Κεφαλογιάννης, Σπυράκη) θητεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, αλλά και πρόσωπα που παραπέµπουν αφενός σε ένα περαιτέρω άνοιγµα στην Κεντροαριστερά (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Σπύρος Καρανικόλας, Σωτήρης Σέρµπος, ακόµα και οι Ολυµπιονίκες Πύρρος ∆ήµας και Βούλα Πατουλίδου, που στο παρελθόν είχαν βρεθεί σε «πράσινες» επάλξεις) και αφετέρου στο κοινωνικό στίγµα που έχουν δώσει µέσω της γενικότερης πορείας τους και της ενασχόλησής τους µε τα κοινά.

Από τη λίστα των εκπροσώπων του κυβερνώντος κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο απουσιάζουν ο Γιώργος Κύρτσος, που ως γνωστόν έχει από παλαιότερα διαγραφεί από το κόµµα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, για τον οποίο το κλίµα ήταν εκ προοιµίου βαρύ, παρά τη βελτίωση της επικοινωνίας του µε το Μαξίµου την τελευταία διετία (αν και εσχάτως υπήρχαν εισηγήσεις για εκ νέου συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., δεδοµένης της δύσκολης εκλογικής συνθήκης που διαµορφώνεται για το κόµµα στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου προέρχεται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος), καθώς και η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου, που βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου µε τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων µερίδας απόδηµων Ελλήνων.

Οι υποψήφιοι από τον απόδημο Ελληνισμό

Κατά τ’ άλλα, ανακοινώθηκαν τρεις υποψήφιοι από τον απόδηµο Ελληνισµό, ενώ από το στελεχιακό δυναµικό της παράταξης πήραν το βάπτισµα του πυρός ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαµάνης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, και η πρώην βουλευτής της Α’ Πειραιά Νόνη ∆ούνια.

∆εδοµένα, στην επόµενη... δόση των «γαλάζιων» ανακοινώσεων θα συµπεριληφθούν υποψηφιότητες µε αναφορές στη λεγόµενη λαϊκή ∆εξιά, όπου η Ν.∆., αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να φυλλορροούν περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει µε τα δηµοσκοπικά ποσοστά τους, καθώς µεταξύ των «28» µόνο ο πτέραρχος ε.α. Μπλιούµης θα µπορούσε να έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Ηδη, εξάλλου, στο τραπέζι έχει πέσει το όνοµα του Φρέντη Μπελέρη, µε το Μαξίµου να αναλύει το σύνολο των στοιχείων αυτής της ευαίσθητης υπόθεσης πριν καταλήξει οριστικά, και ταυτόχρονα µένει µόνο το τυπικό σκέλος για την περίπτωση του Γιώργου Αυτιά.

Τα νέα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Οπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», στο τραπέζι της ηγεσίας της κυβέρνησης έχουν πέσει και τα ονόµατα µιας σειράς βουλευτών από τη Μακεδονία και τη Θράκη που θα µπορούσαν να συσπειρώσουν το δεξιό ακροατήριο, όπως ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ωστόσο η ανάγκη να εγκαταλείψουν την έδρα τους, προκειµένου να είναι υποψήφιοι, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τη σχετική προοπτική.

Επιπλέον, εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά στο µικροσκόπιο, µεταξύ άλλων, ο αστυνοµικός συνδικαλιστής Γιώργος Καλλιακµάνης, ο Παραολυµπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, η τέως δήµαρχος Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, ο πρώην δήµαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήµος και ο Ολυµπιονίκης της ιστιοσανίδας Νίκος Κακλαµανάκης.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 23 Μαρτίου