Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα - Σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες (Εικόνες)
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός
Το πρόγραμμα της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν, οι επιδιώξεις της Αθήνας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και η παρουσία Βαρθολομαίου στο κοινό δείπνο των ηγετών
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου το παρών έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Η ασυνήθιστη κίνηση Ερντογάν: Υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη μιλώντας του στα αγγλικά
Πρόκειται για ασυνήθιστη κίνηση από την πλευρά του κ. Ερντογάν καθώς ο ίδιος επιλέγει να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες έχοντας τη συνδρομή μεταφραστή.
Ο διάλογος Μητσοτάκη - Ερντογάν:
Erdogan: Welcome.
Mitsotakis: How are you?
Erdogan: Fine. And you?
Mitsotakis: Very good to see you. Thank you for welcoming me.
Erdogan: Thank you.
Mitsotakis: Pleasure to be here.
Erdogan: Thank you.
"FINE, AND YOU?"
🇹🇷🇬🇷 Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile İngilizce konuştu. pic.twitter.com/R3kxveK47k
Νωρίτερα, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε υπό βροχή, όπως φαίνεται και από τα σχετικά πλάνα, στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ενώ στο κοινό δείπνο θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια πρόσκληση-έκπληξη που θεωρείται δηλωτική της πρόθεσης από τουρκικής πλευράς να αναβαθμιστεί η σημασία του, κάτι που αποδεικνύει και η παρουσία σε αυτό των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, οι οποίοι μάλιστα συναντώνται την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.
Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα είναι το ακόλουθο:
14:55 Άφιξη κ. πρωθυπουργού στην Άγκυρα
15:30 Yποδοχή κ. πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
15:45-16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης κ. πρωθυπουργού με Τούρκο πρόεδρο (1+2)
16:30-17:15 Διευρυμένες συνομιλίες (1+10)
17:15-17:45 Δηλώσεις στον Τύπο
18:00-19:15 Επίσημο Δείπνο
19:45 Αναχώρηση κ. πρωθυπουργού από Άγκυρα
«Κλειδί» η διατήρηση της νηνεμίας - Οι ρεαλιστικές προσδοκίες της Αθήνας στον απόηχο των τουρκικών... φάλτσων
«Κλειδί» για την Αθήνα είναι η διατήρηση της νηνεμίας, αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, στόχος των διευρυμένων συνομιλιών είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, να υπάρξει επισκόπηση της προόδου που έχει υλοποιηθεί, καθώς και να τεθούν επί τάπητος η πρόοδος στους τομείς της συνεργασίας, όπου αυτά έχουν συμφωνηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, Η ελληνική πλευρά πάντως προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου µε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο πήχυς είναι χαµηλά. Μεταξύ της υπογραφής της ∆ιακήρυξης των Αθηνών (τον περασµένο ∆εκέµβριο) και της σημερινής συνάντησης, µεσολάβησαν αρκετές τουρκικές παραφωνίες που έως ένα βαθµό ναρκοθετούν τον διάλογο. Ενδεικτικά:
1. Οι τουρκικές αντιδράσεις για τη δηµιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Με τη συνακόλουθη επαναφορά των «γκρίζων ζωνών», αλλά και απειλών.
2. Οι δηλώσεις του Χ. Φιντάν, ο οποίος προσπάθησε στις αρχές της εβδοµάδας να εγείρει θέµα για τη δήθεν «τουρκική» µειονότητα της Θράκης, κάνοντας λόγο για «δεινές συνθήκες», υπό τις οποίες ζουν οι µουσουλµάνοι της περιοχής.
3. Η (προαναγγελθείσα) µετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαµί.
4. Οι παράνοµες NAVTEX. Την περασµένη Τετάρτη, η Αγκυρα (για πολλοστή φορά) αµφισβήτησε ευθέως τόσο την αποκλειστική αρµοδιότητα της χώρας µας στην έκδοση NAVTEX στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, για τη δέσµευση περιοχών για ασκήσεις, όσο και το αποκλειστικό ελληνικό δικαίωµα για έρευνα-διάσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών. ∆εσµεύοντας µε NAVTEX τρεις περιοχές στο µέσον του Αιγαίου, για µια άσκηση έρευνας και διάσωσης που θέλει να κάνει στις 15, 16, 22 και 23 Μαΐου.
Αυτό βέβαια που είναι σημαντικό και πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλους αυτούς τους µήνες οι Τούρκοι δεν προχωρούν σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Eτσι, µειώνεται η πιθανότητα ατυχήµατος. Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το εύθραυστο κλίµα, εύκολα µπορεί κάποιος να αντιληφθεί γιατί οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον διάλογο. «Θέλουµε να συνοµιλούµε, ώστε να µην φτάνουµε στα πρόθυρα κρίσης κάθε φορά που διαφωνούµε», εξηγούν αρµόδιες πηγές στην εφηµερίδα µας.
Ενδεικτική είναι η δήλωση τουκ. Γεραπετρίτη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Από τις διµερείς επαφές δεν απαιτείται να παράγονται κάθε φορά εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε τη µορφή συµφωνιών, δηλώσεων ή µνηµονίων. Ο εποικοδοµητικός διάλογος είναι ούτως ή άλλως πάντοτε ωφέλιµος. (...) Επιδιώκουµε, επιπλέον, να επεκτείνουµε την υπάρχουσα συνεργασία µας σε τοµείς όπως η πολιτική προστασία, ο τουρισµός, η οικονοµία και το εµπόριο, και να ενισχύσουµε τους απευθείας δεσµούς µεταξύ των πολιτών µας», κατέληξε ο υπουργός.
«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα», είναι εν κατακλείδι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα, ενώ υπενθυμίζεται πως μετά την σημερινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον Ιούλιο. Αµφότεροι θα βρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει στην Ουάσινγκτον.