To iskra επιμένει: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ρήξη
<p>Δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο 1 στους 3 θέλει συμφωνία με τους δανειστές </p>
Αν και η Αριστερή πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην κριτική της στην ηγεσία της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες που διεξάγεται η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για ευνόητους λόγους, ωστόσο δεν υποστέλλει τη δική της σημαία της «ρήξης με τους δανειστές».
Είναι ενδεικτικό το σημερινό πρώτο θέμα στo iskra.gr με τίτλο: «ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΥΡΙΖΑ: 53% ΘΕΛΟΥΝ «ΡΗΞΗ», ΜΟΝΟ ΤΟ 34% «ΣΥΜΦΩΝΙΑ»! και υπότιτλο: «Στις κρίσιμες ώρες απαιτούνται ριζοσπαστιικές επιλογές».
Το άρθρο παραθέτει δημοσκόπηση που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για να συμπεράνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών κυρίως προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ρήξης. Το άρθρο έχει ως εξής:
«Η Iskra παρουσιάζει, ένα σημαντικό εύρημα δημοσκόπησης, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha (10/06/15), σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δηλώνει ότι επιθυμεί τη «ρήξη» με τους πιστωτές και μόνο το 34% επιλέγει τη «συμφωνία». Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 50,2% απαντά ότι θέλει τη συμφωνία, ενώ το 37,4% επιθυμεί τη ρήξη, με το 12,4% να δηλώνει ότι δεν απαντά.
Παρότι το ερώτημα της δημοσκόπησης δεν είναι ορθά διατυπωμένο, μιας και δεν προσδιορίζει το είδος της συμφωνίας στην οποία αναφέρεται, το εύρημα είναι εντυπωσιακό και ίσως θα ήταν εντυπωσιακότερο, με δεδομένη την επιφύλαξη για την αξιοπιστία της δημοσκόπησης, αν το ερώτημα έθετε ξεχωριστά το ενδεχόμενο μιας «κακής» συμφωνίας.
Τέλος να σημειώσουμε ότι στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» το οποίο τίθεται κάπως.... «ξεκούδουνα», χωρίς να τίθεται η δραχμή ως δυνατή εναλλακτική λύση σε μια ενδεχόμενη «κακή συμφωνία», το 77% (!) τάσσεται υπέρ του ευρώ, παρότι το 40% περίπου των πολιτών θέλει σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση , τη ρήξη απέναντι σε μια συμφωνία, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας.
Μήπως, λοιπόν, η κακή διατύπωση των ερωτημάτων προκαλεί απαντήσεις σε «σύγχυση» ; Σε κάθε περίπτωση , πάντως, οι πολίτες δεν φαίνεται να κινούνται με βάση τις υποδείξεις της μιντιοκρατίας!».
Σε άλλη ανάρτηση το iskra.gr αναπαράγει άρθρο του κ. Αντώνη Νταβανέλου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της αριστερής τάσης της ΔΕΑ, στο rproject που επίσης πρόσκειται στην συγκεκριμένη τάση. Οι δύο ιστότοποι iskra και rproject διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης κοινή εκδήλωση στην Χαλκίδα με θέμα: «Ούτε βήμα πίσω. Ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια της λιτότητας, της ανεργίας της υποτέλειας».
Στο άρθρο του ο κ. Νταβανέλος κάνει μία ανάλυση για το πώς τα κόμματα ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ «προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δημιουργούν οι δανειστές, με την ακραία επιθετικότητα αλλά και οι υποχωρήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ -με τον εγκλωβισμό στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και την αδιέξοδη επιμονή σε "λύση" διά των διαπραγματεύσεων- για μία γενικότερη στροφή προς τα σενάρια ευρύτερης εθνικής ενότητας.
Το άρθρο υποστηρίζει: «Είναι φανερό ότι, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στους εκβιασμούς των δανειστών, ανοίγει το διακόπτη για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Για εξελίξεις δεξιόστροφες με προοπτική, αργά ή γρήγορα, μιαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Για να αποκλειστεί αυτή η καταστροφή, χρειάζεται να απαντηθεί αποτελεσματικά η «εξωτερική» πίεση των διαπραγματεύσεων. Χρειάζεται, όμως, επίσης και επειγόντως να ανοίξει το εσωτερικό μέτωπο: Να παρθούν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, σε βάρος των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, έστω με έναν «μίνιμουμ» τρόπο που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ενίσχυση μιας κοινωνικής συμμαχίας των «από τα κάτω», σε βάρος του μπλοκ των Ελλήνων καπιταλιστών και των διεθνών συμμάχων τους είναι όρος επιβίωσης για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αντίθετα, η συνέχεια της αυταπάτης ότι μπορεί να βρεθεί ειρηνική λύση, που θα ικανοποιεί τάχα όλες τις πλευρές, οδηγεί γρήγορα σε ακύρωση των ελπίδων της 25ης Ιανουαρίου. Σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τελικά σε αποκατάσταση της αστικής «ομαλότητας».