Το Μαξίμου στέλνει πρόταση και εκπροσώπους στις Βρυξέλλες
<p>Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης </p>
Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.
Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, τονίζει με non paper η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα απαρτίζεται από τους Νίκο Παππά, Γιώργο Χουλιαράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχει και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκή Πρακτορείου Ειδήσεων οι Έλληνες απεσταλμένοι θα συναντήσουν εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες.
Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. "Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες" αναφέρει σχετικά το κείμενο από το πρωθυπουργικό μέγαρο.