Του Βασίλη Ταμπουρατζή

Έχουν περάσει μόνο πέντε μήνες από την ημέρα που ο ελληνικός λαός έστειλε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση ελληνική κυβέρνηση έχει ως κύριο κορμό την ριζοσπαστική Αριστερά. Για πρώτη φορά επίσης συγκυβερνούν αριστερές συνιστώσες, ακτιβιστές και συλλογικότητες, με τον Πάνο Καμένο, τον Παύλο Χαικάλη και τον Νίκο Νικολόπουλο. Αποστολή τους, σύμφωνα με την λαϊκή εντολή, μία καλύτερη συμφωνία που θα διασφαλίζει την θέση της χώρα στο ευρώ και θα δίνει ένα οριστικό τέλος στη λιτότητα. Μετά από πέντε μήνες η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και με το ένα πόδι έξω από το ευρώ.

20 Φεβρουαρίου

Αποφασίζεται στο Eurogroup η τετράμηνη παράταση του παρόντος προγράμματος. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να μην προβεί σε  μονομερείς ενέργειες και να καταθέσει συγκεκριμένη λίστα μέτρων.

24 Φεβρουαρίου

Στέλνονται στους θεσμούς το πλαίσιο μέτρων της ελληνικής πλευράς. Οι θεσμοί αναμένουν την εξειδίκευσή τους. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε άμεση χρηματοδότηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

6 Μαρτίου

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης στέλνει κατάλογο έντεκα σελίδων με συγκεκριμένα μέτρα ( τουρίστες ως μυστικοί φοροελεγκτές κλπ).

9 Μαρτίου

Το Eurogroup δεν κάνει δεκτά τα μέτρα της ελληνικής πλευράς και για πρώτη φορά παρουσιάζεται αδιέξοδο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για πρώτη φορά διαπιστώνουν την ανεπάρκεια της ελληνικής πλευράς και ζητούν από τους θεσμούς να συνεχίσουν πιο εντατικά τις διαπραγματεύσεις.

17 Μαρτίου

Tο Euroworking Group ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει ότι η τεχνική διαπραγμάτευση δεν προχωρά. Παράλληλα με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς χαρακτηρίζει ως μονομερείς ενέργειες το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

19 Μαρτίου

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός δέχεται σκληρή κριτική.  Υπό την πίεση των ευρωπαίων ηγετών δεσμεύεται να τηρήσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

23 Μαρτίου

Επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ζητά να τηρήσει η ελληνική πλευρά τις δεσμεύσεις της, υπό το πλαίσιο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

25 Μαρτίου

Το Euroworking Group απορρίπτει το αίτημα της χώρας για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF.

27 Μαρτίου

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά. Στο BG η ελληνική πλευρά παρουσιάζει μέτρα 26 σελίδων τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά.

29 Μαρτίου

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάζει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα δεδομένα της διαπραγμάτευσης και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά. Για πρώτη φορά γίνεται αισθητή στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ η απόσταση μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και πραγματικότητας. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

6 Απριλίου

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του κάνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ «εις το διηνεκές». Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αιτήθηκε την καθυστέρηση πληρωμής μελλοντικών δόσεων με την κ. Λαγκάρντ να είναι αρνητική.

17 Απριλίου

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιού, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στέλνει σκληρό μήνυμα στον Έλληνα ομόλογό του. «Το πρόβλημα δεν επιλύεται με ρητορική, αλλά με σκληρή τεχνική δουλειά».

24 Απριλίου

Στο Eurogoup της Ρίγα η ελληνική πλευρά είναι πλήρως απομονωμένη. Ο κ. Βαρουφάκης δέχεται επίθεση και από τους 18 ομολόγους του για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Δεν συμμετέχει στο επίσημο δείπνο.

27 Απριλίου

Μετά το φιάσκο της Ρίγα ο Πρωθυπουργός ανασχηματίζει την ομάδα διαπραγμάτευσης. Παραγκωνίζεται ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης και αναλαμβάνει επικεφαλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

5 Μαΐου

Ταξίδι Τσακαλώτου – Δραγασάκη στην Φρανκφούρτη και συνάντηση με τον κ. Μάριο Ντράγκι. Αίτημα της ελληνικής πλευράς η παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. 

12 Μαΐου

Τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση γλιτώνει από πιστωτικό γεγονός, καθώς πληρώνει την δόση των 750 εκ ευρώ από τον εγγυητικό λογαριασμό που κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ διατηρεί.

29 Μαΐου

Οι φήμες για capital controls παραμονή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος προκαλούν ένα μίνι bank run. Μέσα σε ένα 24ωρο αποσύρονται από τις τράπεζες πάνω από 700 εκ ευρώ. Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά διαρρέει ότι η συμφωνία γράφεται.  

1 Ιουνίου

Διεξάγεται πενταμερής στο Βερολίνο ( Γερμανία, Γαλλία, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), από όπου προκύπτει το πακέτο Γιουνκέρ.

5 Ιουνίου

Η Ελλάδα δεν πληρώνει την προγραμματισμένη δόση στο ΔΝΤ, υποσχόμενη ότι θα καταβάλλει όλες τις δόσεις του Ιούνη στο τέλος του μήνα.

16 Ιουνίου

Σκληρή αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές. Ο Πρωθυπουργός τους κατηγορεί ότι θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι ψεύδεται.          

23 Ιουνίου

Η ελληνική πλευρά καταθέτει τις δικές της προτάσεις στο BG. Πρόκειται για ένα βαρύ πακέτο 8 δις ευρώ. Αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

24 Ιουνίου – 25 Ιουνίου

Το Eurogroup δεν καταλήγει σε συμφωνία. Οι θεσμοί προτείνουν δικό τους πακέτο μέτρων. Η ελληνική πλευρά αποχωρεί άπραγη αφήνοντας τα τεχνικά κλιμάκια να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση.

26 Ιουνίου

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ. Ο Πρωθυπουργός της χώρας με μήνυμά του στον ελληνικό λαό εξήγγειλε δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των θεσμών.

27 Ιούνη – 28 Ιούνη

Ουρές στα ΑΤΜ των Τραπεζών τα οποία στερεύουν από χρήματα. Οι τράπεζες κλείνουν για μία εβδομάδα και επιβάλλεται κεφαλαιακός έλεγχος, με όριο ανάληψης τα 60 ευρώ.