Ξανθός: Με το νομοσχέδιο, για το «παράλληλο πρόγραμμα» κατοχυρώνεται η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
<p>Τι ανέφερε στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υπουργός Υγείας </p>
Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την υγεία, τελειώνει ο θεσμικός αποκλεισμός των ανασφάλιστων, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ τελειώνει και η εικόνα της διαρκούς συρρίκνωσης του συστήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης .
Ο κ. Ξάνθος χαρακτήρισε "ντροπή" για μια ευρωπαϊκή χώρα τη διατήρηση μιας εκκρεμότητας, όπως αυτή της υγειονομικής φτώχειας. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει όχι μόνο ανασφάλιστους, αλλά κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας, όπως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η εργαστηριακή παρακολούθηση, θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατία μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ.
"Πρόκειται για ένα αποτύπωμα καθολικότητας και ισότιμης φροντίδας και αυτό είναι το αριστερό αποτύπωμα", σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης, ότι μια δεύτερη δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων, θα καταστήσει το σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, λειτουργικό και αξιόπιστο.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, διευκολύνονται οι προσλήψεις, ενισχύεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ, δίνονται κίνητρα για την υπηρεσία στις παραμεθόριες περιοχές και δημιουργείται νέο σύστημα αποσπάσεων αλλάζοντας "τον υπουργικοκεντρικό και πελατειακό μηχανισμό", όπως τον χαρακτήρισε.
Συνεχίζοντας είπε ότι δημιουργείται νέο σύστημα υποστήριξης των δικαιωμάτων των ασθενών με διασύνδεση με τον Συνήγορο του Πολίτη και αλλάζει το σύστημα της λίστας χειρουργείων το οποίο, όπως είπε, αποτελούσε "κρίσμο κρίκο συναλλαγής μέρους του ιατρικού κόσμου και εκμετάλλευσης των ανθρώπων".
Επίσης εξισώνονται μισθολογικά οι γιατροί που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας με τους γιατρούς του ΕΣΥ, προβλέπεται ειδικό επίδομα για επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς προκειμένου να καλύψουν ειδικές θέσεις και δημιουργείται ειδικό μητρώο ασφαλείας για τα κρατικά και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.
Τέλος ο υπουργός Υγείας μίλησε για την λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας για το οποίο είπε ότι κατασκευάσθηκε με έξοδα του δημοσίου και δεν λειτουργεί επι χρόνια λόγω των ιδιωτικών και πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις προσωπικού θα προχωρήσουν γρήγορα μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ ενώ θα ενσωματωθούν και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας της Θήρας.